Notities bij Wie Is De Mol 2016 (slot) – Je bent zelf een molloot

Ik weet niet wat ik er van moet vinden hoor, die bijnaam ‘molloten’. Vroeger waren we gewoon kijkers. Maar de bijnaam wordt nu zelfs door Art en de programmamakers gebezigd. Daar moet ik dan toch wel van zuchten.

Net als van de Mol van dit jaar trouwens, want Klaas was een wel heel voor de hand liggende Mol. Ondanks mijn recap-schrijven bij Incognitief en hier dit jaar ben ik niet iemand die op zoek gaat naar hints en theorieën op internet. Ik had dus alle kruizen in het spel gemist, net als de blijkbaar te obvious hint in aflevering 2. Kijk, die hints zijn toch altijd voor meerdere interpretaties vatbaar dus je komt er niet zo ver mee. Taeke had ook best de Mol kunnen zijn, want die schoot altijd in de kruising. Dat idee, zeg maar. Het klinkt achteraf logisch, maar de hints bieden vaak maar beperkt zekerheid. En dan nog, wordt het kijken zoveel leuker als je weet Wie De Mol is?  Ik vind het leuk om te raden, maar als iemand me het mét bewijs zou vertellen, dan zou ik toch met veel minder plezier kijken.

Want dat werd ook duidelijk uit de laatste aflevering. Klaas was zo’n Mol die een beetje stuntelig door het spel, ehm, stuntelde. Dat mag en dat heeft vaker goed gewerkt, ware het niet dat het zo’n saaie tactiek is geworden. Het is niet bepaald moedig om de hele tijd net het spelletje te verliezen. Kijk je een serie terwijl je al weet wie de mol is, dan zie je Klaas nauwelijks echte molacties uithalen. Op de rotsen haalt hij een aardige actie uit en dat hij ergens 1000 euro laat liggen, is ook best aardig gedaan. Maar verder zaten er best veel laffe acties tussen. Precies zoals je zou verwachten bij Klaas. Nu hoefde hij ook niet zo veel te doen, met kandidaten die zelf de pot meerdere malen leegroofden, maar toch: groots en meeslepend zou hij Mol moeten zijn. Mol-tactieken op volgorde van hoe erg ik ze waardeer (van slechts naar tof):

  • De hele tijd irritant zijn (denk aan: Inge Ipenburg, Milouska Meulens)
  • Sympathieke Stuntelaar (toen George het deed was het nieuw en cool)
  • Geliefde teamplayer die uit het zicht de boel loopt te verstieren (Dennis Weening)

Je bent denk ik toch de leukste Mol als je (bijna) iedereen echt voor de gek houdt. Nu was half Nederland inclusief Annemieke en Tim er al uit en is het verschil tussen winnen en verliezen twee goede antwoorden. Hoe leuk zou het zijn als er nog in de finale op verschillende kandidaten wordt gestemd… Dat moet kunnen gebeuren… Nu wist iedereen gewoon dat het Klaas was en is het een kwestie van goed antwoorden om de finale te halen en te winnen. Zonde van de Mol.

En dat is toch een beetje de anticlimax van wat verder een aardig seizoen was. Ellie en haar etherdiscipline komen de komende jaren nog vaker langs (sterker nog: ik denk dat Ellie me langer bijblijft dan de Mol), een aantal toffe opdrachten en het mooie land dat het decor vormde van dit seizoen. Enige smetjes waren dus de wat eenvoudige finale-opdrachten en dus de Mol zelf en ik ben nog steeds geen fan van de live ontknoping, trouwens)

Ik gun Tim de pot zeker, hij was een van de vermakelijkste kandidaten, en goed dat na Paul Rabbering niet weer een 3FM-dj met de buit er vandoor gaat. Die overigens vroeger (de eerste seizoen) twee keer zo hoog was geweest. Maar goed, Tim kan wel een nieuwe Renault Twingo kopen ofzo, ook mooi. Tim heeft er vast zin in ;).

Tot volgend jaar!

Geef een reactie