Het verwisselen van snaren

Het verwisselen van snaren is eigenlijk iets heel diepzinnigs. Het lijkt iets heel gewoons, iets wat je 1x per half jaar ongeveer moet doen, maar neen… Als je er over na gaat denken, concludeer je al snel dat het zoveel meer is. Als je er over nadenkt, is het een best mooie metafoor. Want wat ben je nu eigenlijk aan het doen? Je haalt de oude snaren, die niet meer heel mooi klinken, van het instrument af, en verwisselt deze met nieuwe, verse snaren, waardoor je het instrument eigenlijk weer opwaardeert, weer maakt zoals het was, terugbrengt in de goede staat waarin het verkeerde voordat je het kocht. Natuurlijk gaan instrument en snaar niet meteen goed met elkaar overweg, zo moeten op elkaar afgestemd worden. De gitaar moet de snaren op een dusdanige manier uitrekken, zodat ze mooi gaan klinken. Uiteindelijk, ja, uiteindelijk, misschien al na enkele dagen draaien en spannen, zullen gitaar en snaar op elkaar afgestemd zijn, en kun je weer de mooiste melodieën uit de gitaar toveren.

Eigenlijk komt het er dus op neer dat het een kutwerk is. En dat je te lang moet wachten voordat je weer fatsoenlijk erop kunt spelen……

Geef een reactie