Spinvis – Dagen van Gras, Dagen van Stro

In mijn omgeving ben ik een van de weinigen die van de muziek van Spinvis houd. Niet iedereen houdt van het experiment. Ik ook niet altijd. Lotus Elise is goed bedacht, maar om nou te zeggen dat ik het 11 minuten durende verhaal over een zwembad als liedje erg mooi vind… Nee, op de nieuwe CD van Spinvis staan heus niet alleen maar mooie nummers.

Het titelnummer van het tweede studioalbum van Spinvis begint als een slecht Kane-nummer, wat steeds harder gaat. Gelukkig wordt hier het gitaarritme niet harder, maar blijft het ingetogen, het hele nummer door. En dat is maar goed ook, want net daarvoor hadden we al zo’n steeds harder wordend gitaarritme, de single Het Voordeel Van Video, en twee keer hetzelfde achter elkaar is natuurlijk ook niet heel bijzonder. Hiermee komen we overigens tot de kern van de tweede CD. Ik noemde net gitaarritme: opvallend is vooral de verhouding band/samples. Spinvis is in een band geworden, die gebruikmaakt van samples om het geheel compleet te maken, terwijl het vorige album juist vooral bestond uit die knip-en-plakpop bestond. Dit had zeker charme, maar het maakte de CD misschien minder toegankelijk voor de oppervlakkige radioluisteraar. Dat die CD toch een verkoopsucces werd, heeft Spinvis vooral te danken aan zijn bijzondere teksten, die tijdloos en melancholisch zijn en vaak een humoristische ondertoon bevatten, en “de” single, Smallfilm.

Dat op deze tweede LP meer een echte “band” te horen is, betekent niet dat Spinvis nu het experiment schuwt. Op het eerste gehoor klinken de liedjes nog steeds vreemd, vaak briljant, op een wat dubieuze manier. Nummers als Kom in de Cockpit en Flamingo klinken op het eerste gehoor als vage herrie, maar nadat je de tijd hebt genomen ze op je in te laten werken zitten ze toch in je hoofd en heeft Spinvis je in zijn hoofd. Highlights zijn nummers als De Zevende Nacht, opener Ik wil alleen maar zwemmen en het eerder genoemde Kom in de Cockpit. Maar de rest van de CD is ook mooi. Alleen Lotus Elise vind ik zelf iets minder. Maar zelfs dat nummer ga je beter vinden naar mate je het vaker luistert. Echt. Maar ik ben wel een van de weinigen in mijn omgeving die daar de tijd voor neemt.

Je kon het zo goed / beter dan ik / je kan het nog steeds / net zoals toen / in het begin / je weet hoe het is / soms is het zo / je weet hoe ze zijn / dagen van gras / dagen van stro / dans uit de maat / zo goed als je kan / zo goed als het gaat / als niemand het ziet / en doe als het moet / alles opnieuw

Spinvis: Dagen van Gras, Dagen van Stro (Excelsior Recordings 2005).

7 reacties

Goede Recensie. Flamingo en Kom in de cockpit blijven mijn favo tracks.
ps. het is trouwens Lotus Europa ivp Lotus Elise, dat nummer is wel heel appart maar na een paar luister beurten begint die toch wel te vervelen. De meeste in mijn omgeving vinden Spinvis ook maar niets, maar goed echt de tijd nemen om de muziek van Spinvis te leren kennen doen ze dan ook niet. Voor mij is Spinvis een van de beste Nederlandstalige bands op dit moment samen met Rowwen Heze als is dat wel Limburgs..

Dat is op zich wel een grove fout, dat van de Lotus, maar ik zal t even veranderen, misschien dat niemand het dan merkt :). Spinvis en Rowwen Heze zijn inderdaad wel de beste Nederlandse bands geloof ik. Ik weet zo gauw in ieder geval geen betere :).

Lotus Europa is niet echt een nummer, in de zin van een lied, het probleem is dat de meeste mensen het als een nummer/lied beschouwen.
Het is een vorm van voordracht, woordkunst…

Ik heb al heel veel naar Lotus Europa geluisterd, en het verveelt mij niet, echt niet.

De eerste keer dat ik Lotus Europa hoorde, was dit live, als afsluiter op een uitstekend optreden, en ik moet zeggen dat het dan pas volledig tot zijn recht komt.
Het lijkt dan niet meer op een lied, omdat het niet meer afgespeeld wordt op de CD maar naar voor wordt gebracht, als extra (het was het bisnummer).

hee WPV, wat denk jij van de betekenis van lotus europa? Iedere keer als ik hem opnieuw luister ontdek ik weer iets nieuws (mijn eigen interpetatie dan he)

Als je hem vaker luistert, hoor je inderdaad nieuwe dingen… Ik vind ‘Wespen op de appeltaart’ trouwens ook heel gaaf (ook al staat die niet op t album).

Heey

Ik hoor helemaal niemand iets zeggen over het derde nummer ¨Aan de Oevers van de Tijd¨?
Dat is echt een heel mooi nummer!

En wat Lotus Europa betreft, ik heb er nog niet echt de tijd voor genomen om hem aandachtig te luisteren, maar tot nu toe klinkt het wel een beetje als een hoop bullshit 😛
Maar eigenlijk, altijd als ik een nummer van Spinvis voor het eerst hoor denk ik ´wat een bullshit´, totdat ik er echt aandachtig naar ga luisteren.
Dat Wespen op de Appeltaart over een man in een psychiatrisch centrum gaat, dacht ik echt niet toen ik dat lied voor het eerst luisterde, ik vind wel dat Erik de gevoelens en de gedachtes echt goed kan uiten in zijn teksten en muziek.
Echt geweldige muziek allemaal, sowieso de beste Nederlandse muziek die ik ken, Marco Borsato is er echt niks bij!

Hee, ik wil niet horen wat de dokter dacht
Of wat je doet als het zo door blijft gaan
Ik wil niet weten wat dat geintje uiteindelijk nou allemaal heeft opgebracht
Ik wil alleen maar zwemmen

Briljant!

Geef een reactie