Hoogleraar: ‘Nederlands is al jaren een pretstudie’ (3)

Daar is ie dan, numero 3, uit De Gelderlander van gisteren, 14 januari 2005.

‘Meer lesstof zorgt niet voor meer inzicht’

NIJMEGEN – Studenten Nederlands werken niet hard genoeg, vindt Jos Joosten, de nieuwe hoogleraar Nederlandse letterkunde in Nijmegen. Elke week een essay van duizend woorden. En wie geen feeling voor het vak heeft, moet snel weg.

Bert Vanheste, voormalig docent Moderne letterkunde in Nijmegen en promotor van Jos Joosten:

„Hij heeft natuurlijk niet helemaal ongelijk. Maar hij overdrijft wel. En het is wel erg slecht onderbouwd. Het wegsturen van eerste jaarsstudenten behoort bijvoorbeeld niet tot de competentie van Nederlands. En mijn ervaring is dat het aantal studenten dat de studie zeer serieus neemt, niet gering is.“

Maartje Willems, pas afgestudeerd:

„Ik heb natuurlijk niet veel vergelijkingsmateriaal. Maar volgens mij ligt het aan jezelf of Nederlands een pretstudie is of niet. Ik heb er altijd veel dingen naast gedaan om het voor mezelf interessanter te maken.“

Joep Jaspers, voormalig docent Taalbeheersing in Nijmegen:

„Ik kan me niet goed voorstellen dat die tien uur studie per week die Jos Joosten noemt, klopt. Ik mag hopen dat er alleen al meer college-uren zijn. Het idee van een essay is op zichzelf prima, maar niet nieuw. Ik heb zelf in de jaren tachtig het schrijfbad verplicht gesteld: elke week een tekst inleveren en daar kregen ze flink commentaar op. Jaren later hoorde ik nog van ex-studenten – Jos was in die tijd student Nederlands – dat ze dáár echt iets van hadden geleerd.“

Sjef Poels, een half jaar geleden afgestudeerd als Neerlandicus:

„Het lijkt me dat een studie in de eerste plaats bedoeld is om voor studenten de poorten van een vakgebied te openen. Meer lesstof zorgt in dit verband waarschijnlijk niet voor meer inzicht, alleen voor meer studielast. De student die geprikkeld wordt door zijn studie, zal in zijn eigen tijd en in de tijd na zijn studie toch wel productief aan de slag gaan met de kennis die hij opgedaan heeft. Volgens mij draagt vergroting van de studielast daar niet per definitie aan bij.“

Kees Fens, de voorganger van Jos Joosten:

„Als je voor de poort staat, moet je niet meteen veroordelen wat zich mogelijk achter die poort bevindt. En dat doet Joosten. Wat hij betoogt, lijkt trouwens sprekend op wat zijn Vlaamse collega Frans Buelens, hoogleraar Nederlands in Utrecht, recent beweerde in de Volkskrant. Wat dat betreft ben ik bereid de kritiek van Joosten nog enigszins te accepteren. Maar niet van een Belg! Laat die dan thuisblijven.“

Fijn dat ik niet de enige ben die inziet dat sommige van zijn opmerkingen nogal ongenuanceerd waren…. 🙂

1 reactie

Komend uit Utrecht… het is Geert Buelens. :p Ik vind Joosten een leuke docent, fijn vakken volgen bij hem. Inderdaad veel essays schrijven, één per week. Maar de colleges maken alles goed. Ongenuanceerd is een goed woord, maar de aandacht heeft hij nu wel. 😉

Geef een reactie