Belle and Sebastian – The Life Pursuit

Hij is er. De nieuwe CD van Belle and Sebastian, hij heet dus The Life Pursuit. Nu ben ik geen kenner van Belle and Sebastian, op de een of andere manier heb ik dit bandje altijd een beetje op afstand gehouden. Ik kende vier of vijf liedjes, en die waren alleraardigst, maar dat was dan ook alles. Maar Belle and Sebastian zijn toch wel grootheden in de indie-wereld, als die al bestaat, en dus vond ik het tijd voor een nader onderzoek. En ik begon bij de CD If You’re Feeling Sinister. Na ook de live-versie hiervan te hebben mogen aanhoren, was ik om. En nu skip ik een reeks albums (op een paar nummers van Step Into My Office, Baby na dan) en kom ik uit bij de nieuwe The Life Pursuit.

Wat vind ik nu van dit nieuwe album? Allereerst herken ik elementen die ik associeer met Belle and Sebastian, te weten vrolijke, luchtige, grappige muziek, niet altijd extreem origineel, maar het is in ieder geval zeer goed gedaan. Daarmee vat ik de nieuwe CD eigenlijk ook wel samen: vrolijk, luchtig, grappig en niet altijd extreem origineel. Er zijn vele muzikale knipogen naar andere bands te vinden, waarvan de openingstrack “The Act of the Apostile I” de duidelijkste is: The Beach Boys. Zeker ook vanwege dat orgeltje in het refrein. Het lijkt alsof de mensen van Belle and Sebastian hun favoriete nummers uit de popgeschiedenis hebben genomen en daar een Belle and Sebastian twist aan hebben gegeven. Dat hebben ze in ieder geval knap gedaan. Dat hebben ze HEEL goed gedaan zelfs. Ik zou zelfs willen zeggen “petje af!”

Hoogtepunten van de plaat zijn het aanstekelijke, eerder genoemde, openingsnummer, maar ook The Blues Are Still Blue, Dress Up In You (mooi!) en natuurlijk de single Funny Little Frog. Maar ook For The Price of a Cup of Tea is zeer aanstekelijk. En ik moet Sukie in the Graveyard ook vermelden, simpelweg vanwege de geweldige tekst. Minpuntje is Song For Sunshine, de coupletten met name spreken me totaal niet aan, ik weet niet of dit Tony Hoffer‘s, de producer, idee was, het refrein is het enige wat dit liedje nog de moeite waard maakt. Soms is de keuze van productie, qua geluid, erg typisch en niet altijd de beste. Maar op dat puntje na, heeft Belle and Sebastian een puike plaat afgeleverd. En of ie beter is dan het oude werk moet je mij maar niet vragen, ik moet nog wat inhalen…

3 reacties

Dat was inderdaad vooral omdat ik die andere albums dus nog niet ken, dus niet kan beschrijven hoe de ontwikkeling van “If You’re Feeling Sinister” naar “The Life Pursuit” loopt, niet omdat ik ze niet wil horen ofzo :). Want ze staan wel degelijk op mijn aankopenlijstje… šŸ™‚

I (L) Belle and Sebastian, het nummer funny little frog is gewoon geniaal. Die tekt…wahahah!
Ik heb nu 10 albums van belle and sebastian, maar nog lang niet allemaal geluisterd. Kwam er een beetje laat achter dat ik belle and sebastian op mn computer had staan!….oeps!

Geef een reactie