Voltaire – Heute Ist Jeder Tag

Niet iedereen heeft een topleven. Iedere dag gebeurt er wel iets kwalitatief uitermate teleurstellends. Zo noem ik bijvoorbeeld: te hard van stapel lopen, en daardoor aan jezelf gaan twijfel”, het overzicht over je leven kwijtraken, verlangen naar onmogelijke liefde, verliefd worden op een bitch en er vervolgens door gedumpt worden. Het zijn slechts een paar van de onderwerpen, die ik met mijn huidige niveau Duits kan afleiden uit het debuut van Voltaire, een bandje wat ik al een tijd lang volg. Vorige maand kwam hun debuut uit. Nür in Deutschland, maar dat komt dan ook omdat ze in het Duits zingen. En nee, het is dus geen schlägermusik….

Opener Zu schön (“te mooi”), is al meteen een lekker vrolijke binnenkomer (Wär das nicht doch viel zu schön / Um überhaupt in einer Dimension / Als leiser Traum zu existieren?), maar het laat ook meteen zien hoe mooi de arrangementen en zangpartijen zijn, bouwend naar de climax. Ja, ik geef toe, ze lijken, met name in het eerste liedje behoorlijk op die ene C-band, maar dat is maar op een minderheid van de liedjes op deze CD. Een liedje als Wie du Willst is redelijk experimenteel te noemen. Vampir en Kaputt zijn uptempo rocknummers en Kleines Mädchen (Hans Teeuwen anyone?) heeft een pompend drumritme en de gitaar speelt hier mooi op in, en mondt uiteindelijk uit in wanhopige agressie, om daarna met elektrische slideguitar te laten horen dat we hier niet te maken hebben met een 13-in-een-dozijn rockband.

Voltaire bouwt een sfeer op dit album die op zijn zachts gezegd niet vrolijk te noemen is. Depressief, agressief, melancholisch en treurig zijn betere benamingen. Het zijn de momenten tot zelfbezinning na de agressie van schrijver Roland Meyer De Voltaire die dit album zo goed maken.
Heute ist jeder Tag
So einen Tag wie heute
Hab ich schon tausendmal verloren
An so einem Tag wie heute
Werd ich wieder neu geboren.

(Heute Ist Jeder Tag)

Met het onbeschrijflijk mooie Dummy wordt een CD die zeker in mijn top 3 van dit jaar gaat eindigen, het maakt niet uit wat er nog meer uit gaat komen, afgesloten. Het gevoel wat ieder mens met gevoel minstens een keer meemaakt… Je komt terug van een feestje, het is nog donker, en eigenlijk boeit het je allemaal niet meer zo. En daarom kun je jezelf net zo goed uitzetten. Alleen kan dát dan weer net niet. Maar je hebt jezelf in ieder geval niet meer nodig.

Jetzt bin ich wie abgehoben
Leicht geworden weggeflogen
Meinen Kopf
Den Brauch ich nicht mehr.

(Dummy)

Mensen, ga de grens over. En koop dit massaal. Dit is de beste band uit Duitsland sinds… sinds… de beste Duitse band… Hier krijg je geen spijt van.

Voltaire offiziele website
Heute Ist Jeder Tag

2 reacties

Geef een reactie