Beste Stefan (2)

bestestefan.gif

Beste Stefan

Kort geleden ben ik geslaagd voor mijn eindexamen VWO. Iedereen die ik ken was heel trots op me, en mijn tas hangt nog steeds buiten te bungelen aan de vlag. Ik vind het wel fijn dat ze zo trots op me zijn, maar ik schaam me wel een beetje. Ik heb namelijk examen gedaan in het profiel Natuur & Techniek.

Je snapt dus wel waarom ik me schaam; al mijn vrienden en vriendinnen hebben Cultuur & Maatschappij gedaan en hebben leuke, sociale levens en gaan nu alfadingen studeren. En daar zit ik dan bij als zielige bèta. Mijn ouders verwachten nu dat ik Natuurkunde ga studeren, omdat ik daar een 9 voor heb op mijn eindlijst, maar eigenlijk wil ik veel liever Nederlands studeren.

Ik word er helemaal wanhopig van, Stefan! Ik wil zó graag zoals jij zijn en me verdiepen in Syntaxis enzo. Ik kan me echt niets leukers voorstellen. Maar mijn ouders worden vast boos als ik ze dit vertel, want ze zeggen dat er met technische studies veel meer te bereiken valt. Ik wil geen bèta meer zijn, kun je me alsjeblieft helpen?

Groetjes,
Een wanhopige NT’er

Het antwoord van Stefan:

Beste Een wanhopige NT’er,

Ik ben blij dat je het licht hebt gezien. Het is inderdaad aan de late kant, maar beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. De Amerikaan Howard Becker heeft de etiketteringstheorie, waarvan jij het slachtoffer lijkt te zijn geworden, ontwikkeld. Mensen denken dat jij een NT’er bent, dus dan ga je je er ook na gedragen. Je krijgt een etiket opgeplakt, en spontaan klopt het met wat jij bent. Dat is niet natuurlijk. Je vraagt je wellicht af of het nu te laat is, en of je nu echt natuurkunde moet gaan studeren. Mijn antwoord is “nee”. Waarschijnlijk heb je je al aangemeld voor de opleiding Natuurkunde bij je universiteit. Je kunt je echter gewoon weer afmelden. Voor de opleiding Nederlands is namelijk geen loting nodig. Daarom kun je je tot 25 september aanmelden. Als jij de stap wilt wagen naar de nobele kunst en perfectie van de opleiding Nederlands, dan kan dat nog steeds dus.

Dan is er nog het probleem van je omgeving. Je sociale vrienden gaan dus alfa-studies volgen. Reken er maar op dat als je echt Nederlands wil gaan doen, dat ze je dan met open armen zullen ontvangen aan de alfazijde. Hou er wel rekening mee dat je niet zomaar meteen “sociaal” bent als je een alfastudie gaat doen. Je zult je moeten openstellen en actief moeten deelnemen aan het spel dat sociaal zijn heet, en dat is dus niet van achter de computer. Als je diep in je hart een ware alfa bent, dan zal deze vanzelf tot bloei komen en ga je een glansrijke tijd tegemoet.

Je ouders zijn wellicht moeilijker te overtuigen. Als je werkelijk zo goed bent in Natuurkunde, is er de optie om 2 studies tegelijk te doen, al kost dit wel extra collegegeld. Ook moet je dan heel goed zijn in Nederlands. Je ouders zijn typische beta’s, als ze denken dat met technische studies meer te bereiken valt. Als de taal niet zo goed ontwikkeld zou zijn als deze nu is, zouden ze überhaupt niet met elkaar kunnen praten over techniek. Het is dus je reinste onzin dat je met Nederlands nergens kunt komen. Neem nu bijvoorbeeld de Nieuwe Bijbelvertaling. Ook Neerlandici hebben hieraan meegewerkt. Vele bekende dichters, cabaretiers, schrijvers, taaladviseurs en journalisten hebben de prachtige opleiding Nederlands gedaan. Nederlands vormt een prachtige basis om de maatschappij mee te veroveren. De hele maatschappij, en niet alleen het bekrompen betamaatschappijtje dat in een laboratorium proefjes met konijnen zit te doen.

Ik zeg altijd “Geasfalteerde wegen komen niet bij schatten uit”. Soms moet je dingen doen, die niemand van je verwacht. Je ouders zullen schrikken, wakker schrikken wel te verstaan. Zij zullen inzien dat datgene wat jij wilt, misschien wel heel erg goed voor je is. Als je nu een tandje extra moeite doet en de stap neemt, zal je uiteindelijk zoveel beter uit zijn.

Mail jouw probleem naar stefan@ditisstefan.nl, de leukste problemen worden door Stefan beloond!

8 reacties

Volgens mij val ik wel in een zwart gat als ik nu opeens Nederlands zou gaan doen. Maar je hebt wel gelijk, het is vast te combineren met scheikunde, aangezien Nederlands toch niks voorsteld (als je snel leest).

Gelukkig is Engels net zo’n goede, zo niet een betere basis om de maatschappij te veroveren en doen natuurkundigen geen dierproeven.

En gelukkig is het bij NT studies veel gezelliger dan bij alfastudies, niet in de laatste plaats omdat je elkaar veel vaker ziet.

NT rulet!

Toch vind ik het dubieus dat jij me bedankt, terwijl je niet de brief hebt ingestuurd :p. Ach ja, misschien identificeer je je gewoon heel erg met de briefschrijver ;).

Geef een reactie