Een tijd van niets doen

niet_vervelen.gif Ik doe zo vaak niets in mijn leven, en elke keer denk ik bij mezelf “zo, nu mag ik even niks doen, dat heb ik verdiend.” De harde werkelijkheid is echter dat ik het helemaal niet heb verdiend. Ik doe eigenlijk vaker niets dan iets. Dat “niets doen” bestaat dan vooral uit doelloos surfen op internet, TV kijken of iets lezen wat ik al eens heb gelezen.

Op kamers zijn bemoeilijkt dat, merk ik nu al. Op mijn kamer heb ik geen internet, noch TV en van dingen lezen die ik al heb gelezen wordt je vanzelf moe. Gisteravond, toen ik mijn ouders uitzwaaide dacht ik “zo, wat zal ik eens gaan doen, het rijk alleen, eigen baas.” Een spel op de computer wist mij niet te boeien. Ik zette een van mijn late night CD’s op (een selectie van CDs die het uitermate goed doen op de late avond, zoals daarzijnde: alles van Nick Drake, Fionn Regan, Tom McRae etc.), keek eens rond, verplaatste mijn gitaar, keek op de klok. Kwart over 10. Normaal was ik nu of TV aan het kijken, of doelloos aan het surfen. Dat kon nu dus niet. Ik zette de radio aan, maar ook die wist mij niet te boeien.

Dus wat doe je dan? Inderdaad: tanden poetsen en naar bed. Trap aflopende maakte ik nog even kennis met degene die de kamer naast die van mij heeft, maar dat was niet meer dan het uitwisselen van een naam – die ik om eerlijk te zijn – alweer kwijt ben, net als die van mijn andere huisgenoten, jemig ik ben echt slecht met namen. Maar er is hoop: er komt een schoonmaakrooster, en daar staan alle namen dus op. Ow wacht! Een huisgenoot heet Jim, maar die heb ik nog niet bewust gezien, volgens mij. En Jim schijnt misschien internet te hebben. En als Jim het heeft, dan kan ik / kunnen wij het ook hebben. Anyway, de WC met WC-bril op de zolder was iets beter bijgehouden dan die zonder, en ik denk dat het dan ook priorité numero uno wordt om een WC-bril te regelen. En dan is numero duo het internet. Want dat is toch wel handig met school enzo. Vooral enzo natuurlijk.

Nou ja, het was rond kwart voor 11 voordat ik er goed en wel in lag, en voor mijn gevoel duurde het even voordat ik sliep. Toen schrok ik ineens van mezelf en was het 1 uur ofzo, dus ik had wel al geslapen, zo bleek. Om 4:44 was ik weer wakker, en toen om 10 over half 8, want zo laat had ik mijn wekker gezet. Ik had bedacht dat ik alfabetisch wakker ging worden de komende tijd, maar Aqualung werkte me al heel snel op mijn zenuwen zo vroeg. Dus toen zette ik maar radio 1 op, die verder niet veel boeiends te melden had. Ik schatte hoe lang ik nog kon blijven liggen en toch om 9 uur op de Uni kon zijn. Overmoedig bleef ik tot 8 uur in bed en na het 8 uur journaal waste ik snel de kopjes die de avond ervoor vuil waren geworden door consumptie van koffie / melk met cacaopoeder. Bij gebrek aan brood, dumpte ik melk in de magnetron en prepareerde wat Brinta. Dat duurde al met al langer dan gedacht.

Na het afwassen maakte ik dan ook maar even het aanrecht schoon, voor de gemeenschappelijk eigenbelang. Inmiddels bleek het dik na half negen. Tanden gepoetst, opgeruimd enzo en het was bijna 9 uur. Ik sprong op de fiets naar de universiteit en ik was er om 10 over 9.

Volgende keer maar 10 minuten eerder opstaan dus.

Maar goed, mijn log ging over niets doen en misschien dat ik nu ik echt niets kan doen op mijn kamer misschien de boeken ga lezen die ik tot op heden alleen vluchtig heb gelezen, of alleen de passages die ik echt moest weten. Dan word ik misschien toch nog de student met de culturele bagage die deze maatschappij al dan niet verwacht.

Ik kan trouwens wel gitaar kunnen spelen, maar mijn snaar was al eerder gesprongen en dus moet ik nieuwe snaren komen, voor elektrische gitaar leek het me wat laat gisteravond, en vanochtend had ik niet veel tijd… Waarvan akte.

Geef een reactie