Fionn Regan – The End Of History

Het is een tijd geleden dat ik een CD kocht op de dag van zijn release. Waarschijnlijk was de laatste keer vorig jaar toen het 3de album van Turin Brakes uitkwam. In ieder geval, een week geleden was het zover. Fionn Regan kwam met zijn debuutalbum The End Of History.

Regan’s liedje Abacus is mijn op 2 na meest geluisterde liedje ooit. Dit liedje stond op de Hotel Room EP, die ik ooit van een mede Turin Brakes-fan kreeg, als cadeautje. Sinds ik dat schijfje in mijn CD-speler stopte, was ik betoverd door Fionn Regan. Echt waar. En nu is er het album, met veel nieuwe nummers.

Opener Be Good Or Be Gone zet de toon: gitaar, zang, en dat is het. De meeste liedjes zijn gitaar, zang en een extra instrument zoals daar zijnde: drums, piano of viool. Enfin, old-skool singer/songwriter dus.

Wat maakt Fionn Regan dan zo bijzonder? Ten eerste doet ie 90% zelf. Natuurlijk zijn er wat extra muzikanten, maar het opnemen en produceren en dergelijke heeft ie zo’n beetje allemaal zelf op zich genomen. Dat is bewonderingswaardig, zeker omdat ie het ook allemaal goed heeft gedaan. Ten tweede zijn er, en dat is misschien nog veel belangrijker, zijn teksten. Fionn Regan schrijft teksten zoals je ze al lang niet meer hebt gehoord. Ze zitten vol emotie, maar er zit ook vaak een soort humoristische ondertoon in… Laat mij gewoon wat citeren:

I draw a line from a to b, and what happens in between, it’s all an open mystery, as far as I can see.The Underwood Typewriter

I apologise / I seem to have arrived / home with items in my bag from your house / There’s cutlery / a tablecloth some henna seed / And a book on presidents deceasedPut A Penny In The Slot

No one, these days, says thank you when you open doors for them any more.Hey Rabbit

Fionn Regan speelt met taal en beelden en doet dat op een manier dat het toch eerlijk en gemeend blijft klinken. Fionn laat je hart breken en naait het vervolgens weer aan elkaar. En de nieuwe versie van Abacus mag dan wel iets slomer zijn, maar hij is nog steeds hartbrekend.

So count it on your fingers, if we’ve got it wrong, it’s because the days have no numbers.Abacus

Download Put A Penny In The Slot, hij werkt nog tot (en met?) dinsdag gok ik…
Download Abacus (de oude versie, maar ook heel mooi)

1 reactie

Geef een reactie