Beste Stefan (3)

bestestefan.gif

Beste Stefan

Wij hebben een klein probleem: wij willen met onze vriendengroep graag lange, gezellige avonden houden, maar vaak zorgt één jongen ervoor dat deze bijzonder coole activiteiten vroegtijdig zijn afgelopen. We kunnen hem voor het gemak wel Fred-Dirk (ja, met een streepje tussen de d’s) noemen, maar dat is lullig. We noemen hem wel Steven. We weten niet waarom, maar meestal moet Fred-Dirk/Steven voor het donker thuis zijn. En als hij dan tot wat later blijft, is de pret meestal toch ruimschoots voor middernacht wel op. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook nog constant aan het vertellen hoe sterk hij wel niet is in het sociale. Maar zeg nou zelf: het ontlopen van een sociale activiteit is toch niet sociaal? We hebben al verschillende keren geprobeerd om Steven langer te laten blijven door hem meer bier te geven, maar verder dan twee drie flesjes en een slok kwamen we meestal niet. In principe hoeven we Steven natuurlijk niet per se overal bij te hebben, maar de meeste spellen zijn toch leuker met zijn drieën of met zijn vieren. Stefan, hoe krijgen wij onze vriend zo ver dat hij langer blijft?

De Harde Kern

Lees snel verder voor het antwoord van Stefan!

Het antwoord van Stefan:

Beste De Harde Kern,

Het is misschien moeilijk om me in te leven in jullie sociale groep, omdat ik er zelf natuurlijk geen deel vanuit maak. Gelukkig ben ik een der eerste 21ste eeuwse legendes!

Als ik goed tussen de regels doorlees denk ik dat jullie, niet lullig bedoelt, wellicht minder sociaal zijn, dan deze Fred-Dirk, of zoals jullie hem noemen, Steven. Jullie hebben natuurlijk elkaar, maar misschien wel een minder groot netwerk. Neem nu bijvoorbeeld mijn afgelopen week. Op maandag heb ik tot half 3 college gevolgd, daarna ben ik met twee vrienden gaan eten en beachvolleyballen. Daarna hebben we nog Taipan gespeeld. Thuis heb ik daarna in mijn eentje de afwas gedaan, omdat mijn vrienden mij daarbij in de steek hadden gelaten. Op dinsdag had ik wel vrij, maar heb ik de hele dag gewerkt. Aan het eind van de dag ben je dan toch wel moe, maar dat is wellicht ook logisch als je hard werkt. Op woensdag had ik ’s morgens vroeg college, heb ik daarna gewerkt en daarna ben ik naar mijn vader en zus gegaan om met hen te barbecuen, om daarna terug naar Nijmegen en naar een vergadering te gaan. Op donderdag heb ik wederom de hele dag gewerkt – ik moet toch mijn eigen leven financieren – en ’s avonds heb ik bij Sandra gegeten, daarna had ik een vrij rustige avond. Op vrijdag heb ik ’s morgens gewerkt, en ’s middags had ik college. Een combinatie van sociale en niet-sociale verplichtingen dus. En dit was dan nog een minder-sociale week. Een sociaal persoon heeft altijd een drukke week, en ja, dan kan het voorkomen dat hij / zij aan het eind van de week moe is. Het is dan allerminst sociaal tegenover zijn of haar vrienden (die hij pas aan het eind van de week ziet) om een activiteit vroeg te beëindigen, maar het is ook wel logisch, omdat hij meer mensen sociale aandacht moet geven, en dat is nu eenmaal vermoeiend. De week van de minder sociale mens is misschien ook vermoeiend, maar op andere wijze dan. Een niet-sociaal persoon die moe is zal blijer zijn met een sociale activiteit aan het einde van een drukke week, dan een sociaal persoon, die er dan al veel activiteiten op heeft zitten.

Dat betekent uiteraard niet dat het goed te praten is. Het is niet sociaal om je vrienden te laten zitten. Maar aan de andere kant is het ook niet sociaal om de wens van Steven niet te respecteren. Het is misschien niet leuk nu, maar als je Steven zijn gang laat gaan, dan zal hij je er uiteindelijk dankbaar voor zijn en dat zal de vriendschap uiteindelijk sterker maken. Misschien moet je eens met Steven praten waarom hij niet tot diep in de nacht wil doorgaan. Dat weten jullie blijkbaar niet. Misschien is Steven geen avondmens en is hij gewoon ’s avonds heel moe? Misschien moet hij de dag erna werken?

Jullie noemen jezelf “de harde kern”, zo lees ik. Ik neem aan dat jullie vriendengroep groter is dan alleen de harde kern en Steven. De andere mensen, zijn die er wel altijd? In mijn vriendengroep zijn er bijvoorbeeld mensen die aan de andere kant van het land wonen, en dan is het gewoon heel lastig voor hun om te komen. Als dat bij jullie ook het geval is, is het misschien niet eerlijk om die frustratie op Steven te botvieren. Maar, ik benadruk dat ik niet weet of dit het geval is in deze case.

Maar hoe krijg je Steven nu zover dat hij langer blijft? Tsja, je zou hem kunnen afsluiten van zijn sociale netwerk, zodat hij aan het eind van de week genoeg tijd voor jullie zou hebben. Ook zouden jullie hem bijvoorbeeld kunnen helpen met andere taken in zijn leven, zodat hij daar geen tijd meer aan hoeft te besteden. Als hij bijvoorbeeld veel moet werken zouden jullie hem geld kunnen geven, zodat hij dat niet meer hoeft te doen. Het is maar net wat je er voor over hebt.

Vriendschap is meer dan laat opblijven. Vriendschap is geven, nemen en daar dan weer wat voor terugkrijgen. Als je Steven de aandacht geeft die hij wil hebben, zal hij zich vast loyaler opstellen jegens jullie. Ook zou ik er nog eens met hem over praten. Als hij werkelijk sociaal is, zal hij dat best willen doen. Dan moeten jullie ook echt naar hem luisteren en je proberen in te leven. Immers, dat is sociaal, je inleven in een ander. Sociaal zijn is ook je kunnen voorstellen dat andere mensen wel houden van boeken lezen of vegetarisch eten. Dat je het er dan niet mee eens bent, is je goed recht, maar jouw wil is voorlopig nog geen wet, tenzij je dictator bent. Jullie zullen als gehele vriendengroep aandacht aan dit probleem moeten schenken.

Boven alles wil ik jullie vragen allen positief te blijven. Waardeer iemand om wat hij doet, niet om wat hij niet doet. Dus waardeer Steven om het feit dat hij er is en wil zijn, niet om zijn niet tot laat blijven. Een positieve insteek maakt het veel minder tot een verplichting om lang te blijven, en dat zal het alleen maar leuker maken voor Steven om ook daadwerkelijk te blijven. Veel succes en laat me gerust weten hoe dit verder gaat!

Stefan

Mail jouw probleem naar stefan@ditisstefan.nl, de leukste problemen worden door Stefan beloond!

13 reacties

Geef een reactie