Eerbetoon aan Herman Finkers

Het gaat gelukkig weer beter met Herman Finkers. Toen hij zo rond de eeuwwisseling besloot te stoppen met optreden, mede vanwege ziekte, hield ik, en menig ander cabaretliefhebber, mijn hart vast. Zijn laatste show, Kalm aan en rap een beetje draaide al om het feit dat Finkers er de brui aan zou geven, maar er waren net zoveel tekenen dat dit niet het geval zou zijn. Finkers zelf had er in ieder geval geen lol meer aan om een parodie van zichzelf te spelen, en dus verscheen er tot op heden geen theatershow meer van zijn hand. Nadat hij hersteld was van zijn ziekte begon Finkers weer te schrijven: een soap voor Omroep Twente (waarin hij zelf ook meespeelde) en zelfs materiaal voor een eventuele voorstelling. Tot op heden is het niet bekend of die voorstelling er ook echt gaat komen, al biedt de titel van de dvd-box met alle registraties (verschenen in 2005) “tot nu toe” in ieder geval hoop. Maar van Finkers mogen we de Goden niet verzoeken. Dus laten we dat dan vooral niet doen.

Geniet voorlopig even van het laatste theaterliedje uit zijn loopbaan (“tot nu toe”), zo kondigde hij het zelf ook aan…

Ganzen

In de natuur valt zoveel te ontdekken
Als de paartijd voorbij is gaan de ganzen trekken.
[…]

In verband met de vernieuwde spelling hoorde ik verluiden
Trekken ganzen dit jaar in F-formatie naar het zuiden.
Die nieuwe spelling, dat is pannenkoeken, muizenstaartjen
Komt allemaal door Swiebertje, kopjen koffjen Saartjen?

Saartje was een vrouw, uit het oude deeg gekneed
Een woord als mannenemancipatie was aan haar niet echt besteed
Mannenemancipatie, dat is dat mannen nou
Koken en poetsen, ik ben voor emancipatie van de vrouw

Ik zeg dat ook heel eerlijk, ik ben niet zo’n huichelaar
Als een Arafat op televisie laatst, zo raar
In Jericho zag lopen op een huishoudbeurs
Ik dacht wat moet die Arafat nou op een huishoudbeurs?
Ik heb die Arafat, of ik vergis me sterk misschien
Nog nooit met een theedoek in zijn handen gezien.

Dit liedje speelt enorm met context, suggestie en betekenis, en daarom is het een van mijn favoriete liedjes van Herman Finkers. Herman Finkers is voor mij de absolute top van het Nederlandse cabaret. Daaronder komen De Vliegende Panters en Bert Visscher. Maar deze twee cabaretacts kunnen toch niet zulke mooie liedjes schrijven als Finkers. Herman Finkers staat op eenzame hoogte…

Luister en kijk hier naar “Ganzen.”

4 reacties

Waarschijnlijk, nee, wacht: correctie! Als het goed is, ben ik dan al klaar met mijn studie. Maar ik kan het van harte aanbevelen :). Wordt het ook Nederlands of iets anders?

Hmm, herman finkers…is dat die vent die zo boers praat? (Oh, wat erg waarschijnlijk dat ik het niet weet….maar er zijn tegenwoordig zoveel cabaratiers…en vrouwelijke zijn de ergste vind ik :P)

kusje

Geef een reactie