Badly Drawn Boy – Born In The U.K.

Hou vol, Damon, Hou vol!

Het jammere aan het nieuwe album van Badly Drawn Boy, getiteld Born In The U.K. is dat Damon Gough het beste liedje wat op dit album staat al een keer eerder heeft geschreven. Het heet The Time of Times en je kunt zo, met een beetje goede wil, de tekst van The Shining erop meezingen. Het is wel een ander ritme en soms is de volgorde van de akkoorden iets anders, maar verder valt de gelijkenis best op, als je The Shining kent. En zelfplagiaat is weliswaar minder erg als “echte” plagiaat, maar origineel is het niet.

Badly Drawn Boy kan meer. Echt waar. Dat heeft ie bewezen op zijn eerste album The Hour Of The Bewilderbeast. Maar daarna was het allemaal wat wisselvallig. Ieder album kende hoogte- en dieptepunten. En de man met wollen muts kwam zelf ook in een dipje bij de opnames van zijn nieuwe album. Met een nieuw label en een topproducer kwam er flink wat druk op de ketel. En dus schrapte Damon alles wat ie had gedaan en begon ie opnieuw met een andere producer en in een andere studio. En daar vond Damon zijn “zen”. Back to basics, essentie enzo. En dat ging best aardig. Vond ie zelf.

Maar vind ik dat ook? Want daar gaat het natuurlijk om. We zijn hier natuurlijk allemaal vanwege mij. (:P) Ik vind het best een aardige plaat. Geen wereldplaat, maar best aardig. Er staan hele goeie nummers op (“Nothing’s Gonna Change Your Mind”, “Promise”, “The Time Of Times”, “Without A Kiss”) maar de rest is over het algemeen middelmatig. En dat is jammer. Maar het is in ieder geval fijn dat we geen uitschieters naar beneden hebben… Echt slechte nummers vinden we niet. Damon Gough heeft een wat vrolijker album gemaakt, al vinden we nog steeds thema’s als “weet je nog toen de wereld niet zo stom was” en “ik hou van jou, onvoorwaardelijk, maar jij dus niet van mij”. En hoewel de teksten droevig blijven stemmen, maakt Badly Drawn Boy je nog steeds op zijn manier toch een beetje blij. En das maar goed ook, want het wordt herfst.

En das geen zomer.

Kijk hier naar “Promise” (in de rehearsals, dit is dus niet de definitieve versie):

(ik wilde eigenlijk de akoestische versie van Born In The U.K. doen, maar die kon ik niet vinden op YouTube, en om nou zelf de DVD te gaan rippen…)

1 reactie

Geef een reactie