Driedelig pak pakt Doornroosje in

Gezien: Thomas Dybdahl in Doornroosje (24 okt 2006)
Dybdahl was zo aardig om een kwartier later te beginnen (21:15), zodat ik maar 10 minuten (21:25) te laat was. Met een biertje in den hand vond ik een redelijke plaats helemaal rechtsvoor in de zaal, waardoor ik geen zicht had op het hele podium (en daarmee viel net het knappe Noorse vrouwelijke lid van Dybdahls band buiten zicht. Helaas. Maar ik stond wel best dicht bij het podium, gelukkig.

Als je zo de albumcover bekijkt, lijkt Dybdahl niet echt de man die hij op het podium is. Op veel persfoto’s ziet hij eruit als een introverte man met baard, hij doet wel een beetje aan Ray LaMontagne denken, qua manier van poseren. Live ontpopte hij zich echter als een gangmaker. Op zijn eigen manier dan. Met een groep doorgewinterde musici wist hij, zonder voorprogramma!, het publiek bij vlagen muisstil te krijgen (wat nog steeds een unicum is hier in Nederland) en ze mee te slepen met voortdurende jams en jazzy overgangetjes. Echte jazz is het niet, maar qua manier van spelen doet het er wel aan herinneren.

Maar hij verwacht ook wat van het publiek. Met nog enigszins schaamrood op de kaken, begon Doornroosje dan toch mee te zingen met bekendere nummers als From Grace en Dreamweaver (in de encore). Na een encore had het publiek dan ook nog lang niet genoeg, maar Doornroosje blijkbaar wel, want ondanks het joelen en klappen “like crazy” (zoals Dybdahl het zelf omschreef) zette Doornroosje een CD op en werd het podium afgebouwd. Nog geen 20 seconden nadat de muziek was begonnen haastten 3 bandleden (waaronder de knappe Noorse) zich langs mij (ik stond vlakbij de backstage) om naar de merchandisestand te komen, en daar de merchandise te verkopen. Als ik had geweten dat het laatste album Science pas in maart 2007 hier uitkomt, was ik op zoek gegaan naar een pinautomaat om alsnog een CD te kopen, nu was dat helaas niet mogelijk. Bovendien wilde ik nog naar een verjaardag.

Toen ook Thomas Dybdahl zelf zich bij de merchandise vervoegde, werd hij meteen door fans aangesproken. Begrijpelijk, maar zelf bedacht ik dat ik hem niet heel veel te zeggen had (op “Great gig” na dan…). Want great was het. En om weer eens een musicus in driedelig pak en hoed te zien, was ook heel verfrissend.

Science komt in maart 2007 uit, maar is nu al te pre-orderen op www.bol.com. Of ga nog naar zijn optredens in Groningen (vanavond), Rotterdam (morgen) of Amsterdam (vrijdag) en koop de CD daar…

2 reacties

Geef een reactie