Toch maar wel EénNL?

Ik heb in principe niks tegen domme mensen enzo, maar om zeker te weten dat ik niet generaliseer, voel ik mij toch genoodzaakt de partijprogramma’s van de rechtse splinterpartijen door te nemen… Vandaag: EénNL, de partij van Marco Pastors en Joost Eerdmans.

Volgens de site zijn dit 5 redenen om op EénNL te stemmen:

Een NL waar iedereen trots op is
1. Inkomstenbelasting omlaag, inclusief successiebelasting, overdrachtsbelasting en het kwartje van Kok

Even serieus, hoe cliché kan het zijn… Het kwartje van kok is echt ZO 2002 en als belastingverlaging de voornaamste reden is om te gaan stemmen op EénNL, dan stem ik toch liever links…

2. Niet Nederland gaat op de schop, maar bestuurlijk Den Haag.

Mooie one-liner, maar wat ga je er mee doen? Ik heb het even opgezocht en wat blijkt: Nederland is helemaal geen democratie meer! Neen, in tegendeel..

Het is mis met onze Nederlandse democratie. Om in aanmerking te komen voor politieke en maatschappelijke posities moet je lid zijn van een politieke partij. Slechts drie procent van de Nederlandse bevolking is echter lid van zo’n politieke partij. Hierdoor is de partij een banenmachine geworden. Nieuwe partijen worden gezien als onwelkome gasten die buiten de deur moeten worden gehouden, ze mogen geen lid worden van de ‘club’. Dit is ook niet verwonderlijk, want de baantjes worden via het benoemingencircuit onderling verdeeld. Een steeds kleinere groep mensen heeft zo in Nederland de touwtjes in handen. Tegelijkertijd is er sprake van een versmelting van de ambtelijk-politieke top en de top van ons bedrijfsleven. Dit roept het beeld op van een nieuwe pruikentijd, een nieuwe regentenklasse die op ondoorzichtige wijze ons land bestuurt. Een regering van en voor het volk is verworden tot een regering van en door een minuscule minderheid van de Nederlandse bevolking. Dit is strijdig met artikel 3 van de Nederlandse Grondwet: “Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar”.

Jongens, waar zijn we mee bezig, denk ik dan… Iedereen kan lid worden van een politieke partij, mensen die politieke aspiraties hebben, worden ook lid van een partij of richten er zelf een op… Dat ze hier zelf niet voor kiezen is dan gewoon weg hun eigen keuze… Wat wil je zo doen, dwingen politiek actief te worden? Wie houden we voor de gek hier… Dit gaat toch gewoon nergens over?

3. Eerst eigen werklozen aan het werk, voordat arbeidsimmigranten aan de slag mogen. Bij onterecht werk weigeren: uitkering intrekken

Arbeidsimmigranten? We hebben 200 Oosteuropeanen… Ja, ik overdrijf, maar serieus: wie zijn onze echte werklozen, maak daar eerst een definitie voor, want er zijn een helehoop illegalen in Nederland, krijgen die ook werk? Het is in ieder geval weer een mooie populistische uitspraak…

4. Ambtenaren gaan we belonen naar prestaties

Ja, want die doen de hele dag niks… God wat zijn we aan het generaliseren… Natuurlijk zijn er ook ambtenaren die de hele dag uit hun neus eten, maar het probleem met ambtenaren is dat ze vooral beleid moeten uitvoeren. Als we dus ambtenaren willen aanpakken, dan moeten we het beleid aanpakken. Gelukkig wil EénNL dit ook doen, maar het is zo jammer dat in het partijprogramma niet wordt uitgewijd over hoe we de bureaucratie gaan terugdringen, alleen dat ie moet worden teruggedrongen en dat we ambtenaren naar prestatie gaan betalen? Waarom dat nou weer, betalen we andere werknemers naar prestatie? Misschien sommigen, maar de meesten krijgen gewoon per uur betaald. Waarom zou dit bij ambtenaren anders zijn? Als je wil dat ambtenaren iets doen, zul je alle regels moeten veranderen, en op wat populistische dingen zoals prestatieloon, vaststellen topsalarissen en open sollicatie voor alle publieke functies na, blijft het verdacht stil op dat punt in het partijprogramma…

5. Strengere straffen en inspraak leken

Ja! Laten we het volk voortaan beslissen wat we vinden… Serieus, Marco Pastors, dit wil je zelf ook niet… Strenger straffen, haha, dat idee is echt TE standaard…
Overige hilarische voorstellen van EénNL, waar ik niet eens op in WIL gaan.

Terugkeer van de MAVO en Ambachtsschool zodat leerlingen weer een beroep leren…

Invoeren Greencard lottery-systeem voor arbeidsvergunningen

Het huidige budget voor ontwikkelingssamenwerking afschaffen

Is er dan niets goeds aan het partijprogramma, dingen waar ze WEL een punt hebben.

Het Europees parlement vergadert alleen nog in Brussel.

Hier ben ik heel erg voor… HEEL ERG VOOR…

Toch maar wel EénNL?
TOCH MAAR NIET!

3 reacties

Zo, je houdt je wel aan je beloftes, dat siert je zeg! Maar Eén Nederland is inderdaad gewoon ridicuul te noemen. Op elk punt valt wel iets aan te merken. Of wel meer dan iets eigenlijk.

1. Belastingverlagingen zijn altijd! een verkiezingsstrategie. Laten we mensen denken dat ze minder moeten betalen, dan stemmen ze wel op ons. Terwijl iedereen toch langzamerhand toch weet dat waar iets af gaat er ergens anders iets bij moet komen… misschien de stemmers van Eén Nederland niet… maar daarom zullen ze ook wel niet boven de twee zetels uitkomen.

2. Of je wel of niet lid wordt, is inderdaad gewoon je eigen keuze. Maar het is onzin te zeggen dat er nu iets mis is met de democratie. Immers wordt er door te stemmen vertrouwen gegeven aan een vertegenwoordiger. Maar als we het plan van Pastoors door willen zetten dan hebben we wel de werkeloosheid opgelost: gewoon een tweede kamer met zestien miljoen leden.

3. Tja…gevoelig punt. Maar wie laat eigenlijk die arbeitsmigranten de grens over?

4. Want die mensen krijgen niet gewoon een salaris, met verlofuurtjes, vakantiedagen, en atv?

5. Het lijkt me inderdaad een heel goed idee mensen die er geen ballen verstand van hebben te laten meepraten! Even een opmerking: volgens mij verdedigt de partij hier zichzelf. Ze hebben er geen verstand van: en willen meepraten.

😛 Ik ben om. Ik stem Eén Nederland…

Ik vind het erg goed dat je de moeite neemt om die partijprogramma’s door te nemen, maar ik denk dat je op elk partijprogramma van elke partij wel zulke kritiek kunt geven als je het er niet echt mee eens bent.

Ik ga ook niet op EénNL stemmen, maar de punten liggen denk ik wel wat genuanceerder dan ze nu worden geschetst:

1. Belastingverlaging is inderdaad niet origineel, maar waarom moet een politieke partij origineel zijn? Als het gewoon hun mening is, dan mogen ze daar toch voor uitkomen. Ik sta hier ook niet echt van te kijken, want EénNL is een rechtse partij en volgens mij zijn rechtse partijen over het algemeen wel voor belastingverlaging. (linkse partijen willen hogere belastingen zodat ze het geld opnieuw kunnen verdelen en ze de armen iets rijker kunnen maken enzo)

2. OK, dit is een beetje een kut-punt. Ergens hebben ze natuurlijk wel gelijk dat de politiek redelijk ver van de gewone burger af staat of stond en het is inderdaad niet echt makkelijk om je nu te bemoeien met de Nederlandse politiek. Ik zou alleen niet weten hoe het anders zou moeten. Democratie werkt nou eenmaal niet perfect, er is alleen geen beter systeem…

3. Ik snap je reactie hier niet helemaal. Pastors wil gewoon dat ‘echte’ Nederlands de voorkeur krijgen voor een baan boven arbeidsmigranten (zoals de Polen die je noemt). Valt op zich best iets voor te zeggen denk ik.

4. Ik weet niet of je dit zo moet zien als een indirecte beschuldiging van ambtenaren dat ze niets doen. Ambtenaren zijn gewoon de mensen die werken voor de overheid. De overheid kan dus alleen voor deze mensen bepalen hoe ze worden betaald. Dat kan niet voor werknemers van een willekeurig bedrijf. Vandaar dat je het wellicht niet moet zien als “ambtenaren werken minder goed dan werknemers in de private sector”, maar als “wij willen onze werknemers voortaan op een andere manier betalen”.
In het bedrijfsleven zijn overigens genoeg voorbeelden van mensen die krijgen betaald naar prestatie. Denk aan tomaten plukken, werken in callcenters, dingen verkopen…

5. Ik weet niet of strengere straffen echt een oplossing zijn, maar ik kan me goed voorstellen waarom dat zo zou kunnen zijn en waarom sommige mensen hier dus voor zijn. Persoonlijk vind ik het idee van lekenrechtspraak ook achterlijk, maar het schijnt dat Nederland zo’n beetje het enige land is waar er nog geen leken meebeslissen, dus blijkbaar is het idee ook weer niet zo idioot.

Geef een reactie