Gent revisited

Dat we “Onderzoek naar het schoolvak Nederlands” moeten doen op vrijdagmiddag is 1 ding, maar dat we dan ook nog naar een of andere conferentie in België moeten, is iets heel anders. Op donderdagavond was het eerste door mij medegeorganiseerde A-feest, dus de timing van deze tweedaagse excursie op eigen vervoer en kosten (die later gedeclareerd kunnen worden), kwam niet helemaal lekker, maar het is weer eens wat anders dan “gewoon” college. Bovendien was het al zo’n half jaar geleden dat ik voor het laatst in Gent was.

Enfin, op vrijdagochtend, half 11 (we vonden dat we de opening wel konden skippen) vertrokken wij, Aukje, Marleen, Ellen, de TomTom en ik, richting zuiderburen en ondanks of toch dankzij de TomTom reden we maar 1 keer fout, en dat was in Gent zelf. De reis verliep verder voorspoedig, al was niet iedereen overtuigd van de kwaliteit van mijn muziek.

Het hotel (1 ster) was aardig (vast beter dan het al volgeboekte jeugdhostel). De muggenlijken plakten tegen het plafond en de badkamer was vooral erg warm. Veel tijd hadden we echter niet, want we moesten richting de conferentie, waar we ruimschoots te laat aankwamen (het was 1,8 km lopen, volgens TomTom). Daarom gingen we maar iets te eten gappen. De niet zo assertieve Belg in de kantine van het sportcentrum, verzuimde ons duidelijk te maken dat de keuken al een uur eerder was gesloten en dat ie alleen was. Zodoende moesten we ons haasten om met tosti op tijd terug te zijn op de faculteit van pedagogische wetenschappen. Gelukkig vonden Aukje en ik een shortcut (Ellen en Marleen waren vast ernaartoe gegaan om plaatsen vrij te houden) en waren we op tijd terug.

De eerste workshop die we bijwoonden ging over drama in de les Nederlands. Heel boeiend, maar het “seen-it-all-before”-gehalte was erg hoog. Maar een aardige binnenkomer. De ronde daarna ging over creatief schrijven en leesvaardigheid, en in hoeverre die twee een wetenschappelijk aantoonbaar verband met elkaar hadden (dat was er in zekere zin wel).

Toen was de eerste dag om en spoedden wij ons terug naar hotel om een definitieve maaltijd te nuttigen. Het weekmenu smaakte aardig, maar ons verzoek om nog iets te drinken werd ingewilligd in eerste instantie, maar even later kwam de ober niet terug met iets om de bestelling op te schrijven, maar een rekening, als stille maar niet subtiele hint dat we wellicht te luidruchtig / flitsend (camera’s, you know) waren om nog langer in dat café te blijven. Dat, of hij had me verkeerd verstaan…

Gelukkig was er aan het plein waar ons hotel zat nog een ander leuk café waar we het nog laat maakten (11 uur – sohe!). Daarna terug naar het hotel voor een afterparty met paprikasmaak ribbelchips.

We besloten de eerste ronde over te slaan op zaterdag, zodat we rustig konden ontbijten en wakker worden op zaterdag. Dit beviel uitermate goed en het ontbijt was het beste onderdeel van het hele hotel. Ruime keus en goed binnen te houden, om het zo maar te zeggen. Dat was maar goed ook, want het zou tot half 7 (des avonds) duren, voor ik weer iets fatsoenlijks binnen zou krijgen.

De eerste (voor ons dan) ronde op zaterdag ging over hoogbegaafde leerlingen en hoe daarmee om te gaan. Best aardig, vond ik zelf, erg veel herkenning ook, eindelijk iemand die begreep hoe ik me al die tijd voelde. 😛

De tweede ronde (na de koffiepauze, waarin ik nog een taalunieversumtas won) ging over hoe we ALLE leerlingen weer aan het lezen kregen. Ik kreeg zelf het idee dat de man die de presentatie gaf vooral zijn eigen CD-rom probeerde te slijten… Maar ondanks zijn redelijk utopische beeld om voor iedere leerling een perfect boek te vinden, was het nog best goed aan te horen en verkocht ie echt geen onzin.
Na wat groepsfoto’s te hebben gemaakt, stapten wij weer in de Daewoo Matiz richting Druten via Eindhoven (waar Ellen ons verliet). Dit keer trouwens onder begeleiding van Radio Kontakt, jazz, StuBru, Radio Donna en Qmusic (denk ik). In Druten stapten wij over in een Citroën C3 naar Nijmegen. Het was geen extreem schokkende conferentie, maar we hebben in ieder geval gelachen. 🙂

1 reactie

Geef een reactie