MTV logo
Begin 2005 schreef ik een brief naar MTV. In die brief klaagde ik over het feit dat er teveel shows waren. Niet dat al die shows zo slecht waren, ik vond alleen dat MTV als MusicTeleVision wat meer aandacht kon besteden aan muziek. Op primetime was er namelijk geen muziek. In mijn brief stelde ik voor dat ze misschien weer een paar keer per week een soort live-achtig programma konden maken waarin ze dan nieuwe videos lieten zien, à la MTV New ofzo (voor diegenen die het nog weten: met die groene titels ipv de gewone, en daar draaiden ze dan Röyksopp en Badly Drawn Boy).

Ik kreeg toen een mailtje terug zelfs, tegen alle verwachtingen in dat ze dat graag zouden willen doen, maar dat ze met meerdere dingen rekening moesten houden. Dat is balen voor hun, maar tot mijn grote verrassing zag ik na de zomer van 2005 ineens een dagelijks MTV Brand New slot om 20:00 uur staan, met nieuwe muziek enzo. En op zondag een live programma waarin weliswaar heel veel onzin zat en weinig live muziek, het was in ieder geval een stap voorwaarts. Dat dat uur Brand New in de avond al gauw werd teruggebracht naar 30 minuten of minder, mocht de pret niet drukken. Het bestaat in ieder geval.

Nu is MTV geleidelijk aan bezig met het verdrukken van alle muziek, laten we eens kijken waar eigenlijk nog MUZIEK zit in de programmering van MTV:
Check
Des Nachts, dat is al heel wat. Vanaf een uur of 1 des nachts (want eigenlijk is er altijd nog Jackass om middernacht) tot 9 uur des morgens zijn er muziekclips te zien. Dan is er even iets anders en dan van 10-15 uur is er de Breakfast Top 10, de Top 11 at 11, Brand New, Top 5 Most Wanted, Top 25 en dan is het uit met de pret. Dat is nog een best lang stuk muziek achterelkaar. Ja, maar waarom moet het dan allemaal “Top” zijn. Waarom kan niet gewoon de playlist op shuffle worden gezet, en dat we dan gewoon goede muziek en af en toe iets minder goede muziek krijgen?

Vanaf 15:00 uur tot 20:00 zijn er geen clips te zien, maar allemaal hippe shows. Dan zenden ze snel even 3 videoclips uit met reclame tussendoor in Brand New. Maar het moet niet te lang duren, want dan gaat het opvallen dat ze muziek uitzenden, en vaak beginnen ze dan ook al ruim voor half 9 met het programma wat daarna komt. En dan des nachts weer.

Vroeger leek het ten minste nog alsof er gewoon redelijk random muziek werd uitgezonden maar nu krijg je als je GELUK hebt een clip tussendoor. Oftewijl: we hebben nu minder muziek dan begin 2005, toen ik al dacht dat het slecht gesteld was met MTV.

Ja, maar we hebben ook TMF! En die zenden ook kei veel vette shit uit. Ik moet toegeven dat TMF de laatste tijd iets beter begint te worden, qua stijl, sinds ze ineens alle programma’s Nederlandse namen hebben gegeven. Maar die vinden het ook nodig om in de avond Valerio’s Datingshow (waarom? die zit toch heel goed om 23:00 uur?) en Gamekings uit te zenden. Het zijn geen slechte programma’s ofzo, maar waarom op een muziekzender…?

Heb ik een voorstel? JA! The Box had als enige andere zender tot voor kort nog best veel zendtijd, maar Talpa doet het zo goed (*kuch*) dat ze 24 uur moeten gaan uitzenden, dus Nickelodeon (ofzo) moet naar The Box en dan krijgt The Box des avonds zendtijd. The Box gaat dan volgend jaar Comedy Central heten. Dus weg alle RnB (die dan weer meer aandacht gaat krijgen in de MTV en TMF programmering (helaas, maar ja, wat doe ik eraan?). Comedy Central / The Box is van MTV Networks en dus zie ik een oplossing. MTV zendt momenteel best veel comedy uit (of in ieder geval grappig bedoelde programma’s), dat kan allemaal dan naar The Box… We doen OF alle reallife-soaps, OF alle datingprogramma’s naar TMF, dat sluit dan mooi aan bij irritante dingen als Summerbase en / of Valerio’s Dating Show (niet allebei want dan is er geen plek meer voor RnB enzo op TMF) en dan hebben we mooi extra tijd over bij MTV. In een ideale wereld zou het morgen geregeld zijn.

Maar waarschijnlijk moet ik gewoon digitale TV nemen en naar MTV BrandNew, 3voor12 en andere wel goede muziekzenders kijken…

Previous ArticleNext Article
Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

This post has 5 Comments

5
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ookal zijn er soms wel grappige programmas op mtv…zoals my sweet 16 en made…maar idd…zend meer muziek uit!

    kusje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

W.

Wie is de mol? 2017 ‚Äď Aflevering 8: ‘Raam taal’

Bondjes bondjes bondjes, de aflevering begint met het evalueren van bondjes. Want Jochems bondjespartner is er niet meer en #WIDM is geen Wie Is De Mol? als er geen bondjes zijn. Oh ja, en er wordt gefietst, gefotografeerd en gekropen. Plus: een test een executie.

Dag 14

In de Painted Hills is het tijd voor de eerste opdracht. Mooie achtergronden dus voor een ABC-opdracht op de fiets. Lekker fietsen en letters verzamelen – en iets met een alfabetische volgorde. De volgorde van de letters is het heikele punt, hier. Diederik en Jochem hebben discussies over de leesrichting en verkeerd-om-hangende letters. Sanne en Thomas hebben een vergelijkbaar verschil van mening. Kortom: dit gaat niet goed. Als Jochem ziet dat Diederik de N heeft opgehangen bij de Z, wordt het volgens hem pas echt verwarrend. Nee, dat was het meteen al. En het helpt niet dat iedereen loopt te hijgen van inspanning. Jochem gaat op een gegeven moment maar lopen (“laat maar”, omgekeerd “raam taal”).¬†Diederik discussieert met¬†Sanne. Aan het eind hangt de Z goed, dat heeft Diederik dus goed bedacht, al is het Jochem die hem er uiteindelijk hangt. Art schampert: “Wat voor alfabet het is? Het Vlaamse zeker.” Omdat de Mol een Vlaming is? Overigens draagt Thomas draagt een MTV-pet. MOL-TV??? Wat niet wegneemt dat deze opdracht heel hard is gefaald. 0 euro!

“Dit wordt niks, maar straks¬†mag ik me als valse nicht verkleden dus dan ga ik wel shinen.”

Jochem wil graag nog even een finalebondje sluiten met Sanne (de zoveelste vrouw die hij deze serie “verslijt”). Sanne ziet het in eerste instantie niet zitten, want Jochem is toch de zwarte weduwe van de serie: als je een bondje met hem aangaat, moet je naar huis… Want hij is de Mol volgens Sanne. Jochem weet zeker dat iedereen op Diederik zit, dus moet Sanne alleen beslissen met wie ze naar de finale wil. Sanne gaat toch het bondje aan. “En over wie de mol is, hebben we het dan nog”, aldus Sanne. Want die zit op Jochem. Diederik verdenkt Sanne, dus vindt het nieuwe bondje minder waard dan zijn bondje met Thomas. Hun¬†bondje is super awesome.

Op naar de antiekhoofdstad van Oregon voor een creatieve opdracht¬†in duo’s. Sanne¬†en Thomas, Diederik en Jochem. Spreekwoorden raden met vintage spullen voor 100 euro per spreekwoord. Sanne vindt het een leuk concept, Thomas kijkt het gegeven paard niet in de bek. Jochem vindt de hond in de pot. Diederik zaagt de poten eraf. En ze trekken er nog gekke bekken bij ook. Sanne en Thomas nemen vervolgens een ambitieuzer project voor zich: met de deur in huis vallen, een autodeur om precies te zijn.

“SCHAT, jij wilde toch een zadel in de badkamer?”

Jochem plukt van een kale kip – al lijken hij en Diederik¬†zich niet heel druk te maken over of de spreekwoorden ook op de lijst staan. Maar het gaat goed. Sanne zaagt van dik hout planken. Alleen is er een spreekwoordpolaroid bij Sanne en Thomas verdwenen. Jochem speelt een valse nicht die uit de kast komt (man, man man…). Spreken is zilver, zwijgen is goud, wordt heel kunstzinnig bij Sanne en Thomas. En dan is Jochem eindelijk klaar om uit de kast te komen (man, man, man…).

Jochem en Diederik raden¬†acht¬†foto’s, Diederik raadt er zeven. Jochem weet er ook √©√©n. Sanne en Thomas raden er negen. 1700 euro in de pot erbij, in plaats van een hond! 12010 euro in de pot in totaal. Kan iemand even alle hints uit deze spreekwoorden halen?

Dag 15

Back to the¬†bondjes….¬†Sanne zegt eerlijk dat ze de afgelopen keren vol op Jochem zat, Jochem zegt dat hij op Diederik zit. Uiteindelijk concluderen ze dat Thomas de Mol dan moet zijn, behalve dat ze zelf misschien liegen. Dus concluderen ze niks waar ze echt iets aan hebben. (Ben ik trouwens de enige die enigszins klaar is met al het bondjesgeleuter? Een beetje¬†overkill,¬†dit seizoen?

Door naar de volgende opdracht. De laatste voor de finale. Tijd voor de theme tune van Westworld, een woestijnlandschap en “Capture de vrijstelling”, maar dan wel ongezien want als je wel wordt gespot door de anderen ben je af. Portofoons dus en goed kijken of je de andere kandidaten ziet en hun kleur linten ook spot. Word je naam en kleur doorgegeven dan ben je af. ¬†Alle kandidaten realiseren zich dat ze beter even geduld kunnen hebben. Thomas heeft he minste geduld en begint met kruipen. Jochem ziet Thomas kruipen, maar weet niet zeker of hij het ook echt is, of toch Sanne. Sanne kruipt ook maar wordt weer gezien door Thomas. Als Thomas: “Sanne Blauw” doorgeeft aan Art via de portofoon, weet Jochem dat Thomas rood is. Die hoeft dus niet eens meer te proberen om¬†bij de vlag te komen (Thomas: “Kak”).

“Meerkats forage in a group with one “sentry” on guard watching for predators, while the others search for food.”

Diederik en Jochem zijn nog over. Stand off! Gelukkig is het heet en dus geen pretje om de hele dag in het gras te blijven liggen. Geel tegen groen, allebei redelijk goede kleuren in het geelgroene landschap. Diederik spot Jochem wel, maar niet zijn kleur. Dan is hij te onvoorzichtig en ziet Jochems Diederiks kleur: groen. Gele Jochem ownt de vrijstelling dus en is blij als een kind en de eerste finalist.Was dit trouwens de eerste opdracht waarbij geen geld te verdienen was in Wie Is De Mol? 

Diederik en Thomas met hun bondje vrezen het ergste: als Sanne inderdaad de Mol is, dan moet één van hen naar huis. Tenzij ze zelf liegen!!! Snapt u het nog?

Test en executie

Jochem: Hoeft geen test te maken
Thomas: Spreiden tussen Sanne en Jochem
Sanne: Jochem bijna zeker, en Diederik
Diederik: Vult naam van Jochem in, maar zet de vragen op iemand anders

Afvaller aflevering 8: we weten het pas volgende week…

Wie is de Mol? Thomas

Quote van de week: “E√©n van het bondje gaat naar huis.” (Diederik)

Bonus-quote omdat er geen afvaller was: “Ik zeg ook niet hoe ik geslapen heb, maar het was heel bijzonder.” (Jochem)