Begin 2005 schreef ik een brief

MTV logo
Begin 2005 schreef ik een brief naar MTV. In die brief klaagde ik over het feit dat er teveel shows waren. Niet dat al die shows zo slecht waren, ik vond alleen dat MTV als MusicTeleVision wat meer aandacht kon besteden aan muziek. Op primetime was er namelijk geen muziek. In mijn brief stelde ik voor dat ze misschien weer een paar keer per week een soort live-achtig programma konden maken waarin ze dan nieuwe videos lieten zien, à la MTV New ofzo (voor diegenen die het nog weten: met die groene titels ipv de gewone, en daar draaiden ze dan Röyksopp en Badly Drawn Boy).

Ik kreeg toen een mailtje terug zelfs, tegen alle verwachtingen in dat ze dat graag zouden willen doen, maar dat ze met meerdere dingen rekening moesten houden. Dat is balen voor hun, maar tot mijn grote verrassing zag ik na de zomer van 2005 ineens een dagelijks MTV Brand New slot om 20:00 uur staan, met nieuwe muziek enzo. En op zondag een live programma waarin weliswaar heel veel onzin zat en weinig live muziek, het was in ieder geval een stap voorwaarts. Dat dat uur Brand New in de avond al gauw werd teruggebracht naar 30 minuten of minder, mocht de pret niet drukken. Het bestaat in ieder geval.

Nu is MTV geleidelijk aan bezig met het verdrukken van alle muziek, laten we eens kijken waar eigenlijk nog MUZIEK zit in de programmering van MTV:
Check
Des Nachts, dat is al heel wat. Vanaf een uur of 1 des nachts (want eigenlijk is er altijd nog Jackass om middernacht) tot 9 uur des morgens zijn er muziekclips te zien. Dan is er even iets anders en dan van 10-15 uur is er de Breakfast Top 10, de Top 11 at 11, Brand New, Top 5 Most Wanted, Top 25 en dan is het uit met de pret. Dat is nog een best lang stuk muziek achterelkaar. Ja, maar waarom moet het dan allemaal “Top” zijn. Waarom kan niet gewoon de playlist op shuffle worden gezet, en dat we dan gewoon goede muziek en af en toe iets minder goede muziek krijgen?

Vanaf 15:00 uur tot 20:00 zijn er geen clips te zien, maar allemaal hippe shows. Dan zenden ze snel even 3 videoclips uit met reclame tussendoor in Brand New. Maar het moet niet te lang duren, want dan gaat het opvallen dat ze muziek uitzenden, en vaak beginnen ze dan ook al ruim voor half 9 met het programma wat daarna komt. En dan des nachts weer.

Vroeger leek het ten minste nog alsof er gewoon redelijk random muziek werd uitgezonden maar nu krijg je als je GELUK hebt een clip tussendoor. Oftewijl: we hebben nu minder muziek dan begin 2005, toen ik al dacht dat het slecht gesteld was met MTV.

Ja, maar we hebben ook TMF! En die zenden ook kei veel vette shit uit. Ik moet toegeven dat TMF de laatste tijd iets beter begint te worden, qua stijl, sinds ze ineens alle programma’s Nederlandse namen hebben gegeven. Maar die vinden het ook nodig om in de avond Valerio’s Datingshow (waarom? die zit toch heel goed om 23:00 uur?) en Gamekings uit te zenden. Het zijn geen slechte programma’s ofzo, maar waarom op een muziekzender…?

Heb ik een voorstel? JA! The Box had als enige andere zender tot voor kort nog best veel zendtijd, maar Talpa doet het zo goed (*kuch*) dat ze 24 uur moeten gaan uitzenden, dus Nickelodeon (ofzo) moet naar The Box en dan krijgt The Box des avonds zendtijd. The Box gaat dan volgend jaar Comedy Central heten. Dus weg alle RnB (die dan weer meer aandacht gaat krijgen in de MTV en TMF programmering (helaas, maar ja, wat doe ik eraan?). Comedy Central / The Box is van MTV Networks en dus zie ik een oplossing. MTV zendt momenteel best veel comedy uit (of in ieder geval grappig bedoelde programma’s), dat kan allemaal dan naar The Box… We doen OF alle reallife-soaps, OF alle datingprogramma’s naar TMF, dat sluit dan mooi aan bij irritante dingen als Summerbase en / of Valerio’s Dating Show (niet allebei want dan is er geen plek meer voor RnB enzo op TMF) en dan hebben we mooi extra tijd over bij MTV. In een ideale wereld zou het morgen geregeld zijn.

Maar waarschijnlijk moet ik gewoon digitale TV nemen en naar MTV BrandNew, 3voor12 en andere wel goede muziekzenders kijken…

5 reacties

Ik ben het helemaal met je eens. Ookal zijn er soms wel grappige programmas op mtv…zoals my sweet 16 en made…maar idd…zend meer muziek uit!

kusje

[…] Nog niet zo lang geleden schreef ik een log waarin ik verwees naar een brief die ik begin 2005 naar MTV had geschreven, waarin ik mij beklaagde over de hoeveelheid muziek die MTV overdag uitzendt. In die log beklaagde ik me, dat het al met al niet veel beter was geworden. MTV was wederom bezig met het verdringen van de muziek. En dat is nu voltooid. Het halfuurtje muziek in de avonduren is nu ingeruild voor herhalingen van Pimp My Ride. Het is triest. Ik heb officieel de hoop opgegeven dat MTV nog een goede zender wordt. […]

Geef een reactie