Suffe Jan’s kerstballades

“Geniet, maar drink met mate” was tot voor kort het devies bij alcoholreclames (inmiddels veranderd in “alcohol onder de 16 – even niet!” ofzoiets). Genieten met mate gaat voor meerdere dingen op. Ook voor muziek. Zo kreeg ik ooit van iemand een liedje van Sufjan Stevens, en die was best goed. En nog een, en die was ook goed. Dus toen downloadededede (dicteeverwijzing) ik meteen 3 hele albums. En dat moet je nooit doen. Want als je alles tegelijk gaat luisteren, klinkt het na 20 minuten allemaal hetzelfde.

Sindsdien heb ik ook de volgende mening over Sufjan: “Je maakt vaak mooie muziek, maar soms ben je gewoon best wel suf, Jan” (haha, suf, Jan = Sufjan hahaha – soms ben ik best grappig). Enfin, ik had dan ook nog geen plaat van de beste man gekocht (ook omdat genoeg andere mensen dat al deden). Maar na allerlei kerstinkopen te hebben gedaan, bedacht ik mij dat ik nog steeds geen GOEDE CD met kerstmuziek had. En om nu de CD met foute kerstmuziek van Qmusic te kopen, dat ging me iets te ver…

Nu had ik al best wel wat kerstmuziek van Sufjan gehoord, maar ik voelde nog niet meteen de drang om m te kopen. Maar dankzij de vette box vol met stickers, een kerstverhaal, tabs, teksten, een poster en een stripverhaal en meer dan 2 uur muziek was ik voor 22 euro toch overgehaald. Daarom bij deze mijn “Suffe Jan’s Suffe Kerstcollectie”-recensie… Maar eerst even wat generaliserende opmerkingen over Sufjan:
– Hij is nogal “introvert” (als in: saai on first listen)
– Hij is een “nerd” (als in: hij ziet er vaak duf uit op foto’s, maar dat is in)
– Hij houdt van banjo’s (heel erg zelfs) – en dat is niet altijd vet.

Dat gezegd hebbende, de recensie:

Sufjan had geen zin om ieder jaar bij de Bruna een set te dure kerstkaarten te kopen en nam daarom in 2001 voor wat vrienden een ceedeetje op zijn 8-track recorder in de huiskamer op. Dat beviel zo goed dat ie het in 2002 ook deed en in 2003… In 2004 was ie bezig met een album, dus toen nam ie er geen op. In 2005 wel, maar toen was ie inmiddels bekend genoeg dat deze en de vorige collecties een eigen leven op internet begonnen te leiden. Nu had ie daar zelf vast niet zoveel tegen, maar zijn platenmaatschappij vast wel, en daarom besloten die samen met Sufjan dat deze goudmijn maar eens uit moest worden gebracht. “Dat is goed”, zei Suffe Jan, “maar dan wil ik wel inspraak in hoe het eruit ziet en nog een EP erbij maken.” Zo gezegd, zo gedaan en zo was er dan eind 2006 een boxset met 5 CDs erin (alle 5 de EPS, die ook makkelijk op 2 CD’s hadden gekund, maar dat was niet gaaf). Daarnaast bevat de box een hoop extra’s: o.a. kerstverhalen, akkoordenschema’s, teksten, een strip waarin Suffe Jan zijn eigen sufheid benadrukt en langskomt bij een depressieve kerstman; en een grote poster waar hij samen met kleine kinderen, een vrouw en een plastic kerstman suf poseert. Want Kerstmis gaat toch vooral om de extraatjes, toch?

Maar waar wij als muziekliefhebbers geïnteresseerd in zijn, is de muziek, je weet toch! Suffe Jan heeft vooral traditionele kerstliedjes opgenomen, “All I Want For Christmas Is You” zul je dus niet tegen komen. Liedjes als “Silent Night” en “O Come O Come Emmanuel” worden gecombineerd met wat eigen, nieuwe kerstnummers waarin hij zich naar eigen zeggen afvraagt wat “Deck the halls with boughs of holly” nu echt betekent.

Naar mate de collectie van kerstliedjes vordert, wordt duidelijk dat Suffe Jan een aantal favoriete kerstliedjes heeft. Of misschien was hij niet helemaal tevreden over de eerste opname, of hij wilde gewoon iets anders proberen. Zo komen we “O Come O Come Emmanuel” bijvoorbeeld drie keer tegen, waarvan twee keer instrumentaal. Dit soort instrumentale intermezzo’s geven de collectie meer herkenningspunten, dan die anders gehad zou hebben, en ze benadrukken het kerstgevoel nog net iets meer.
De boxset is geen ultieme collectie kerstliedjes, het is wel veel van hetzelfde, al probeert Suffe Jan ook hier en daar op andere wijze suf te zijn dan tot op dat moment toe. Deze experimentjes (soms op bestaande kerstliederen) zijn soms geslaagd en soms wat minder geweldig. Desondanks moet ik Suffe Jan twee dingen nageven:

1) hij is ECHT suf.
2) hij heeft wel humor.

De sleeve notes staan vol met flauwe toevoegingen als “awesome lyrics by Sufjan Stevens” en “Sad feeling by Sufjan Stevens”. Daarnaast zijn sommige liedjes die hij zelf ooit schreef echt briljant. Neem nou bijvoorbeeld “It’s Christmas let’s be glad”, een lied dat van alles uitstraalt, behalve blijheid en opluchting. Half vals en niet gemeend gezongen, maar toch uptempo. Sommige kerstliedjes druipen ook van de ironie, terwijl andere weer heel oprecht overkomen. Iedere CD heeft zijn hoogtepunten, qua arrangementen en qua titels (bijvoorbeeld “Come on, Let’s Boogey to the Elf Dance”) en dat maakt het meer dan de moeite waard om voor die 22 euro de CD’s te kopen en hem zo half december eens op te zetten. Die mindere momenten neem je er voor lief. Dank Suffe Santa… Nu ben ik echt in kerststemming…

2 reacties

Sufjan is gaaf. Dus.

En, no offence, maar je schijnt z’n naam uit te moeten spreken met een oe-klank ipv een uh-klank (fonologie is iets te ver weggezakt om dit nou volledig in IPA of SAMPA te kunnen doen…)

Enne, fijne Kerst!

Geef een reactie