VFM: Driving Lessons

Driving Lessons 2006 (imdb)
Genre: Van jongen naar man
Met: Rupert Grint (Harry Potter), Julie Walters (Buster, Harry Potter) e.a.
Regie: Jeremy Brock

Rupert Grint moet gedacht hebben: “als ik nu niet andere rollen erbij ga nemen, dan kent iedereen me straks ECHT alleen maar als Ron uit Harry Potter.” Hij wilde vast niet de rest van zijn leven bijrollen spelen. En dus ging onze Ruperrrrt op zoek naar een vette film waarin ie kon spelen, zonder dat het zijn werk als Ronnieponnie in de weg zou zitten (want je gaat natuurlijk wel incashen, als acteur in die film zijnde). En die vond Rupert in Driving Lessons. Toevallig of niet toevallig met Julie Walters, die ook in Harry Potter speelt (als de moeder van Ron). Een hit is het (nog) niet, maar een alleraardigste zondagmiddagfilm wel degelijk.

Rupert speelt Ben, een domineeszoon met een nogal dominante moeder. Moeder wil dat haar gezin het perfecte christelijke gezin is in het dorp en drukt haar eigen wil nogal door… Zo geeft ze hem zelf rijles, met uiteraard als gevolg dat hij zijn examen niet haalt. Zijn suggestie om professioneel les te krijgen, wordt door de moeder afgedaan met het antwoord dat ie gewoon meer moet oefenen, en nu het vakantie is, heeft ie daar genoeg tijd voor.

Moeder heeft zich tegelijkertijd ontfermd over een wat oudere man die zijn vrouw heeft overreden, per ongeluk. Om hem te helpen moet Ben een bijbaantje nemen, zodat ze allemaal kunnen bijdragen aan het psychologische herstel van de beste man (die zich steeds vrouwelijker gaat gedragen). In het christelijke krantje ziet hij een advertentie staan waarin een oudere vrouwelijke actrice een assistent zoekt. Hij gaat erop af en vindt haar in de tuin, vloekend tegen haar planten. Evie (Walters) blijkt een excentrieke actrice die niet onder ogen durft te komen dat ze helemaal geen actrice meer is, omdat ze geen werk meer kan krijgen. Ze is dan ook ietwat vereenzaamd (You see an attractive woman, living on her own, you wonder: Is she a roaring lesbian? Answer now! For your information she was married three times. Once to an actor, once to an enlgish lord and once to a californian. All work things… My mistake, You on the other hand, might well be gay.), waarop Ben dit in een volle bus moet ontkennen. Hij is namelijk niet gay, alleen heel erg verlegen en het bijzondere gedicht dat ie voor Sarah, een meisje uit zijn klas, had geschreven, viel om die reden dan ook niet in goede aarde. Too weird

Enfin, Evie dwingt, bewust of onbewust, Ben al snel dingen te doen die hij helemaal niet mag doen van zijn moeder: later dan 4 uur des middags thuis komen, alcohol drinken, kamperen… Het gaat van kwaad tot erger. Uiteindelijk komen Ben en Evie in de hoofdstad van Schotland terecht, loopt hun samenwerkingsverband enkele barsten op en tot overmaat van ramp verbiedt Bens moeder hem om nog langer met Evie om te gaan.

In de film ontdekt Ben dat het misschien niet erg is om te zijn wie je bent en dat je daar vooral niet bang voor moet zijn. Zonder het einde weg te geven, hieronder twee citaatjes van gesprekken tussen Bryoni (Schotse chick) en Ben, en Ben en Sarah (voormalig love interest dus) begin van geestelijke reis van Ben en het einde:

Bryony: Fancy a drink?
Ben: I should be in bed…

Sarah: Every day that God gives us is a gift. That’s why we call it the present.
Ben: Fuck off, Sarah

De film is niet antichristelijk of antiwatdanook, hij is vooral bij tijd en wijle erg grappig, en verder gewoon typisch Engels. Een combinatie van een knulligheid en oprechtheid met mooie landschappen (en een geweldig goed passende soundtrack met o.a. Sufjan Stevens en Ben Folds). Spannend wordt het pas op het laatst, maar leuk blijft ie de hele tijd.

Binnenkort o.a. in de ditisstefans vakantiefilmmarathon:
Trainspotting en X-men 3: The Last Stand.

3 reacties

[…] Numero 173 in de 250 beste films volgens imdb.com en dus het bekijken waard. De film speelt zich (gedeeltelijk) af in de Edinburgh, maar daar houdt de vergelijking met Driving Lessons dan ook op. In Trainspotting speelt Renton een drugsverslaafde, totdat hij erachter komt dat hij iets mist in zijn leven. Hij wil dan weliswaar niet het gebaande pad volgen (zie boven), maar heroïne en de invloed van zijn vrienden is ook niet alles. Onder zijn vrienden bevinden zich Sean Connery-wannabe “Sick Boy” (ook verslaafd), weirdo Spud, Begbie (een nogal lichtgeraakte dertiger), athleet Tommy die nog nooit drugs heeft geprobeerd maar er wel nieuwsgierig naar is. In ieder geval, hij probeert te stoppen met drugs en een vriendin te krijgen. Dat wordt Dianne ook, maar ze is wel behoorlijk minderjarig. Ze dreigt echter naar de politie te gaan als hij zegt dat hij haar niet meer kan zien. De jongens komen erachter dat drugs niet de oplossing zijn voor de problemen in het leven. Als je shot uitgewerkt is, heb je een nieuwe nodig… […]

Geef een reactie