VFM: The Illusionist

The Illusionist

The Illusionist 2006 (imdb)
Genre: Kostuumdrama
Met: Edward Norton (American History X), Jessica Biel (7th Heaven) e.a.
Regie: Neil Burger

In The Illusionist zijn de dingen niet wat ze lijken. Maar rangen en standen bestaan. Als ons hoofdpersonage als kind zijnde bevriend raakt met Sophie (Biel), wordt omgang verboden. Uit verdriet gaat de jongen ervandoor, zich stortend op de wereld van illusies. Jaren later keert ie terug als Eisenheim (Norton), de illusionist. Maar Sophie is verloofd met de kwade prins en zodoende lijkt hun liefde onmogelijk te blijven. Of is er een ontsnappingsmogelijkheid?

Het verhaal is vrij simpel, we zien het grotendeels door de ogen van Uhl (Paul Giamatti), de politiecommissaris en rechterhand van de prins. De prins is in dit geval de badguy en Uhl probeert uit te voeren wat de prins wil dat hij uitvoert. Maar Uhl is gefascineerd door de onbereikbaarheid en ondoorgrondelijkheid van Eisenheim, terwijl de prins er juist agressief van wordt. Uhl doet er de hele film over om Eisenheim te doorgronden, terwijl de prins weigert te zien dat het misschien mooier is om niet alles te verklaren. Als verdediging voor de prins is wellicht aan te voeren dat Eisenheim zijn chick probeert te stelen, maar het lijkt niet alsof dat hem dusdanig veel boeit. Het is meer zijn eer die op het spel staat.
De film is niet perfect. Hij gaat vrij traag en je moet dus van mooie plaatjes van Wenen (maar eigenlijk Praag) houden, wil je echt van deze film kunnen genieten. Het is niet zo dat de film niet spannend wordt, maar het duurt vrij lang. Geduld is een schone zaak. De accenten van de acteurs (met name die van Biel) zijn vrij nep, maar dat wordt gecompenseerd door de mooie muziek en de al eerder genoemde mooie shots. Biel overtuigt wonder boven wonder in deze “serieuze” film, voorheen vooral spelende in slechte horror en draak van een serie 7th Heaven. Edward Norton doet het goed als mysterieuze man, maar lijkt (daardoor?) in de film nooit echt gelukkig of vrolijk over te komen, ook al probeert ie dat op sommige momenten wel.
The Illusionist kan je favoriete film van 2006/2007 worden, maar je moet wel het geduld ervoor kunnen opbrengen – en van kostuumdrama’s houden – en je inleven in het verhaal. Dan is het een geweldige film. Hij draait NU in de bioscoop.

Volgende keer in ditisstefans vakantiefilmmarathon: X-men – The Last Stand.

Geef een reactie