Günther – Pleasureman

Günther CD

Like fire tonight
You light up the sky
You are the power, you heat up my heart
Desire tonight
Our love make us fly
We are like fire tonight

Like Fire Tonight – Günther

Ach, ik had heel erg de neiging dit bij Muziek te zetten, maar dat zou de inhoud van de CD toch niet dekken… Nee.


Zoals velen ontdekte ik Günther enkele jaren geleden op The Box, toen dat kanaal nog de hele dag clips uitzond en je nog goede muziek kon aanvragen. Günther en zijn Sunshine Girls behoorden echter niet tot die categorie, maar wisten toch de aandacht te trekken met de hilarische liedjes en videos. Günther lijkt misschien een foute Duitser, maar Mats Söderlund (zoals hij echt heet) woont in Malmö, Zweden, was ooit model, werd daarna eigenaar van verscheidene populaire clubs en zocht een uitdaging in zijn leven. En zo werd hij Günther. Samen met enkele modellen, waarvan de vraag overeind blijft of ze ook zelf hun teksten zingen, maakte hij wat liedjes en zo werden Teeny-Weeny-String-Bikini, Touch Me (met Samantha Fox) Ding Dong Song, die in Zweden warempel nummer 1 status bereikte. Toen kon een album niet achterblijven. Gevolg: Pleasureman.

Op zijn site verscheen recentelijk de melding dat hij bezig is met zijn tweede album, waarschijnlijk krijgt het de titel Obsession Of Lust. Een releasedatum is nog niet bekend. Twee liedjes zijn alvast op zijn site te beluisteren. Mocht je nog niet genoeg Günther hebben gehoord. Maar voordat het zover is, laten we eerst Pleasureman bekijken…

De hamvraag is in hoeverre we dit nog “muziek” of “kunst” mogen noemen. Want ieder jaar worden er zomeracts gelanceerd, die zich al dan niet bewust zijn van hun tijdelijke status. Vaak volgt bij succes een album met 8 liedjes en vier versies van de eerste hitsingle. Waarna er niets meer van ze wordt vernomen. Günther is echter toch een geval apart. We vinden namelijk geen enkel liedje meerdere keren op het album. Waarbij wel meteen toegevoegd moet worden dat de meeste liedjes volgens hetzelfde concept zijn opgebouwd. Denk aan veel snoep, een catchy refreintje en een fluisterkreunende mannenstem en je hebt de meeste liedjes op Pleasureman samengevat. De teksten zijn doordrekt van seksuele toespelingen en / of hebben nog minder literair niveau van de gemiddelde doktersroman. Maar ze rijmen wel.

Maar is het wat? Op de singles na, staan er nog nummers op die het horen waard zijn?* Ik zal niet ontkennen dat niet over alle liedjes even lang is nagedacht. Dieptepunt is Crazy & Wild. Verder is het allemaal best aardig. Hoogtepunten qua bubblegum die we niet op single hebben gezien zijn Golddiggers en Pleasureman, naast de inzending voor het songfestival (die het niet haalde – waarom?) Like Fire Tonight.

Opvallend is dat er wel degelijk wat variatie te horen is op de CD. Zo flirt Günther met stijlen als redneck (nou ja, of het een stijl is, is nog daar en toe, maar qua zangstijl lijkt het soms een beetje op Cotton-Eye Joe) en R ’n B in Enormous Emotion (met enorm, ehm, mooie saxofoon zowaar een ballad).

I don’t love you, because you’re beautiful
You’re beautiful, because I love you

Enormous Emotion (I Love You) – Günther

De muzikale knipoog waarmee het album vervaardigd is en de eeuwig opvrolijkende refreinen van de Sunshine Girls, verheffen dit album boven de standaard Muzac uit. Günther is in het echt natuurlijk geen inhoudsloze vent (hij runt ten slotte ook nog verschillende clubs), en dat maakt het extra grappig. Of dat ook reden is om zijn album te kopen, is een andere vraag. Misschien kun je het beter voor ‘eigen gebruik’ downloaden en een goed album kopen.

* = hiermee bedoel ik de vraag of er nog kwalitatief goede bubblegum opstaat, niet kwalitatief goede muziek, want dat staat natuurlijk buiten kijf! *kuch*

1 reactie

Geef een reactie