From Genesis to Revelation

Vandaag ga ik het niet over de bijbel hebben, ondanks dat de titel van deze log wel degelijk met de bijbel te maken heeft. From Genesis to Revelation is tevens het eerste album van de band Genesis. En daar ga ik het wel over hebben. En over niet tactische communicatie.

Zoals Phil Collins tijdens Genesis-concerten bij Audience Participation Time zelf zegt: Anticipation is half the fun! En dus lees ik zo af en toe wat er allemaal bedacht wordt op de fora van Genesis (en Phil Collins, maar dat is nu niet zo belangrijk) ter voorbereiding op het concert op 1 juli 2007 in de ArenA.

Dinsdagavond om 20.28 gebeurde er ineens iets boeiends op het Genesis-forum… Er werd een nieuwe site aangekondigd. Niet zo vreemd, gezien de aankomende tournee en heruitgaven van de CD’s… Maar het was een sterk staaltje zo moet je dus niet veranderingen aankondigen.

Maria van het geweldige bedrijf Ultrastar, dat zich specialiseert in het uitmelken van fans (Since 1998, UltraStar has been working with only the top brands in entertainment and helping them take their online fan club experience to new heights. With a focus on producing content and implementing marketing programs that drive traffic and generate income for our clients, UltraStar has built a new model for success in the online environment.), was degene die het nieuws over de nieuwe site mocht brengen. Ik citeer even een stuk van haar eerste post:

Hi everyone, I’d like to introduce myself. Have you seen me lurking?

My name is Maria, and I work at Ultrastar. We will be launching the new Genesis site next week (same URL), and I wanted to take a moment to say hi, and answer any questions you may have about hows and whys and whens….

Here’s the basic info:

A press conference has been planned for Wednesday, March 7th in New York, and the band will unveil the North American tour dates for their ‘Turn It On Again’ Tour.

The press conference will start at 11amET, which i think is about 4pmGMT. There will be an announcement, a question and answer period, and then the band will take questions submitted online during the press conference.

Right now, we are working on getting all of your information so that we can send you all an email with the details on how to participate online in the press conference. So far, the only people who have received news of this event is press, so I wanted to make sure we kept the fans in the loop as well.

Ultrastar dacht vast, “we moeten het voorzichtig brengen.” Geen vuiltje aan de lucht hier, immers. Vrijwel direct worden er vragen gesteld. In eerste instantie zijn er vooral blije reacties, want na jaren van negeren wordt er nu eindelijk aandacht aan de site besteed (We’ll also be hosting exclusive content that we get from the road. We’ll have someone out with the band shooting video and taking pictures, and we’ll have that live somewhere on the site so you can follow the tour from your computer) . Maar al snel vallen de woorden paid en membership. En los van elkaar zijn die woorden niet zo heel slecht. I like getting paid en I want a membership, maar zodra je ze bij elkaar zet, gaat het fout.

Wat is het probleem? Genesis fans hebben jarenlang gewacht op een reünie. Een best wel groot aantal van die fans doodde de tijd op het forum. Het Genesis-forum. Er was namelijk een officiële site, ondanks dat er weinig nieuws was op het gebied van Genesis. Tot vorig jaar ineens een reünie werd aangekondigd. Er kwamen zoveel mensen op het forum, dat de site het niet meer aankon. Een nieuw forum op een betere server moest dit voorkomen. Zo gezegd, zo gedaan, met als enige nadeel dat alle oude posts weg waren. Enfin, iedereen blij, want fans konden voor de Europese optredens tickets kopen door middel van links die werden rondgemaild aan de leden van het forum. Gratis. Terwijl bij alle andere hele grote bands (U2, Rolling Stones, The Police) je daarvoor moet dokken. Hee! dacht Tony Smith, Manager van Genesis, Volgens mij lopen we wat centjes mis. En hij nam contact op met Ultrastar.

Dan zijn we bij gisteren. Gisteren werd er een persconferentie aangekondigd waarin de Amerikaanse tourdata bekend worden gemaakt. Ook daar zal voorverkoop plaatsvinden, via het forum. Alleen zal dan een nieuwe site online zijn. Fans die kaartjes willen voor de Amerikaanse tournee, en deze in de presale willen kopen, moeten eerst 35 dollar voor toegang tot de site dokken, en dan komen ze in een soort loterij terecht waarbij ze misschien kaartjes eerder kunnen kopen (niet zeker, je moet maar net winnen) en waarbij geen toezeggingen worden gedaan hoe goed die kaarten wel niet zijn. Ze krijgen wel sowieso een free gift. Wel pas nadat ze 35 dollar hebben betaald. Lekker gratis…! En nu geeft die 35 dollar toegang tot de loterij, maar volgend jaar betaal je hem weer. En het jaar daarna.

Maar bij Ultrastar snappen ze ook wel dat het niet cool is dat als je eerst een kaartje hebt gekocht, dat je dan nog eens 35 dollar moet betalen om lid te worden van de site. Daarom kun je ook gratis lid worden – maar dan moet je wel een credit card hebben. Want anders weten ze niet zeker of je wel 18 jaar of ouder bent, want dat moet volgens de wet. Naast dat die wet dus niet bestaat, hebben ook nog eens talloze mensen geen creditcard, of zijn mensen niet bereid die te geven aan een bedrijf dat gegevens doorspeelt aan derden.

Gevolg van dit alles… Maria moest een paar uur later weg, het topic wat ze startte bevat nu 456 reacties, is 11951 keer bekeken en dan tel ik de andere topics met hetzelfde onderwerp nog niet eens mee. Haar antwoorden op vragen leidden alleen maar tot meer vragen, vooral omdat veel dingen onduidelijk blijven. Het was beter geweest een berichtje te posten met iets als:

My name is Maria, and I work at Ultrastar. We will be launching the new Genesis site next week (same URL), and I wanted to take a moment to say hi, and tell you about the things that will change.

En daarna een puntsgewijze uitlegEen vraag-antwoordopzet roept alleen heel veel vragen op die niet allemaal beantwoord kunnen worden en is goed als aanvulling op een lijst, niet als enige informatiebron.

Maria kon vandaag helaas niet komen… Thursday is ze er weer. En omdat Ultrastar een Amerikaans bedrijf is, is dat dus morgenavond. Dan heeft Maria in ieder geval een hoop te lezen. Tsja, dat krijg je als je voor een bedrijf gaat werken voor artiesten die al rijk zijn, maar die nog rijker willen worden door hun fans te laten betalen voor het fan zijn. De leden van Genesis zijn namelijk al heel erg rijk. Rijker dan u en ik ooit zullen worden, ben ik bang. Als ze nu bankrupt waren geweest, dan had ik graag 35 dollar willen doneren (met een creditcard die ik niet heb), maar je maakt mij niet wijs dat de zo goed als uitverkochte Europese tournee langs alle grote voetbalstadiums niet HEEL VEEL meer opbrengt dan de website nu kost.

Zoek je nog een hobby? Ga dan een Genesis-fansite beginnen, want Genesis fansites hebben de toekomst. Het Revelation boek van de Genesis fancommunity is aangebroken. Al wisten de leden niet dat ze moesten dokken om Judgement Day te overleven en de Genesishemel te bereiken. Er zullen vast genoeg onwetenden zijn die 35 dollar zullen ophoesten, volledig overbodig, maar daar komen ze zelf wel achter, en dan kan Ultrastar weer een succesverhaal toevoegen aan het imposante rijtje van groten namen in hun portfolio. Waar gaat het heen met deze wereld?
Je kunt blijkbaar beter fan zijn van een band die nog niet is doorgebroken.

Update: 8:38 uur op 1 maart 2007. Inmiddels zitten we op 614 reacties, and counting…

Geef een reactie