Literatuurdebat

Of de letterkunde wel een echte wetenschap is, wordt al lang gediscussieerd, maar in de twintigste eeuw nam de discussie pas echt een vlucht dankzij een hele lading Russen, die we nu behandelen in de colleges op vrijdagmorgen om kwart voor 11 in het gymnasion.

Enfin, in één van die colleges kwam meneer Dilthey aan de orde. Hij dacht dat er twee wetenschappen waren, naast de gewone natuurwetenschappen zijn er de zogeheten Geistesgeschichtes (of Geisteswissenschaften). De tegenstelling draait om het zogenaamde Verstehen en het Erklaren (a met puntjes kan ik even niet vinden). Verstehen is dan datgene waar de Geisteswissenschaften zich mee bezighouden, en de definitie van Verstehen is in dit geval:

Das Wiederfinden des Ich im Du

Waarmee maar weer wordt bewezen dat het Duits af en toe best een mooie taal is. Dat is eigenlijk het enige punt wat ik wilde maken.

1 reactie

Geef een reactie