Colin Hay – Going Somewhere

Any minute now, my ship is coming in
I’ll keep checking the horizon
I’ll stand on the bow, feel the waves come crashing
Come crashing down down down, on me
And you say, be still my love
Open up your heart
Let the light shine in
But don’t you understand
I already have a plan
I’m waiting for my real life to begin

Colin Hay is waarschijnlijk niet zo bekend dat je met zijn CD’s opstaat en wakker wordt. Toch kent iedere bezoeker van mijn weblog minstens 1 liedje van de beste man. In een grijs verleden had Hay namelijk met zijn band Men At Work een grote hit met het onverstaanbare (I Come From A Land) Down Under. En dat is toch iets wat je terughoort in het werk van de beste man.

Colin Hay komt echter niet uit Australië, maar uit (drumroffel), Schotland… Op zijn veertiende emigreerde hij pas, met zijn ouders naar down under under. Daar begon hij de band die hem de rest van zijn leven zou achtervolgen en toen die uit elkaar ging, toen ging ie solo verder. Zo was hij ineens een singer-songwriter die met akoestische liederen de harten van velen probeerde te veroveren.

Zelfs in 2003 is deze transformatie nog niet helemaal gelukt. Hay is er namelijk niet vies van materiaal te recyclen. Zo staat op het album waar het hier om gaat, Going Somewhere, het nummer Overkill, weliswaar in een totaal andere versie dan het origineel, maar nog steeds herkenbaar voor Men At Work fans (en half Australië, waar het liedje de numero uno positie haalde). Daarnaast staan er enkele nummers op de cd die Hay al eerder in zijn solocarrière gebruikte. Maar goed, dit alles vergeef ik hem, gezien het feit dat ik al die nummers toch nog niet kende… But is it any good?

Hay blijft een man met voorliefde voor pop en de meeste liedjes hebben dan ook geen extreem diepgaande tekst (My my my, It’s a beautiful world /I like swimming in the sea / I like to go out beyond the white breakers / Where a man can still be free / Or a woman if you are one / I like swimming in the seaBeautiful World) of ingewikkelde gitaarpartijen (zie zelfde nummer). Met name mij leidde dit heel erg af. Het begint met één of twee aardige liedjes (Overkill bijvoorbeeld).

Daarna duurt het even voordat je je over je schaamte heen kan zetten (Looking For Jack, Waiting For My Real Life To Begin: Waiting For My Real Life To Begin) en pas DAN zul je zien dat Colin Hay eigenlijk best een goed album heeft neergezet, en dat de gitaarpartijen af en toe best goed uitgedacht zijn. En de teksten, ach… Het is allemaal niet erg baanbrekend, noch zal ie er veel groter van worden. Bovendien schreef ie ooit I Just Don’t Think I’ll Ever Get Over You (te beluisteren op zijn Myspace) voor de film Garden State en dan verdien je bij mij in ieder geval heel veel credits.

(Een nieuw album van de beste man verschijnt in april, getiteld Are you looking at me)

2 reacties

Waiting For My Real Life To Begin is misschien wel een van de mooiste nummers die ik ken (en ik ken echt heel veel mooie nummers)

Geef een reactie