Het mooiste

Na posts van Jeroen en Lieke werd het tijd voor mij om ook keuzes te maken. Ik hou niet van keuzes maken, vooral niet als ze vervolgens zwartwit op het internet staan. Mijn “beste” lijstje verschilt van dag tot dag… Herinneringen, gevoelens, omgeving… Het speelt allemaal een rol. Dus pin me er vooral niet op vast… Maar ik ben er in ieder geval zeker van dat wat hieronder staat, in ieder geval heel goed gevonden wordt, door mij dan…

Film
De mooiste film ooit gemaakt… Vermoedelijk moet die nog gemaakt worden, maar op dit moment zeg ik Garden State. Niet omdat het zo’n belangrijke film is, of omdat hij heel spannend is, maar omdat het mijn ogen opende over hoe films ook kunnen zijn. Het is gewoon een kleine, bijna ‘lieve’, film over een jongen en een meisje. Het pretendeert ook niet meer te zijn dan zo’n soort film. Bij tweede bezichtiging merk je ook hoe goed er met beeld en geluid wordt omgegaan. The Usual Suspects is een geweldige film met Spacey in de hoofdrol (die ook schitterde in American Beauty e.v.a.). Als ik er dan nog eentje mag noemen, zeg ik Donnie Darko. Het plot is niet meteen begrijpbaar en het is een film die zich uitermate goed leent om 2, 3 of nog veel meer keren te kijken.

Muziek
Hierover bestaat geen twijfel. Het mooiste liedje ooit gemaakt is Abacus van Fionn Regan. Het is emotie, maar wel heel diepgaande emotie. Fionn Regan speelt met taal zoals een singer/songwriter al heel lang niet meer heeft gedaan (Drinking alphabetically / because the beauty’s gone all sore / honey dripping pale of skin / while there’s bodies underneath the floor / so count it on your fingers / if we’ve got it wrong it’s because the days have no numbers). Turin Brakes komt met State Of Things op een tweede plaats. Het nummer gaat over liefde, maar het gaat ook over verdwaald zijn in het leven. Op treffende wijze weet Olly Knights de problematiek van de twee L-woorden aan te snijden (see, what happens just happens, there ain’t no straight lines in the state of things, so try to cling on for dear life, and don’t forget the world keeps on turning round despite you and me). Op de derde plaats staat I Am Kloot met Proof. Een klein liedje, maar het raakt dus net wel de kern van liefde (Say, do you want to spin another line? / like we had a good time / not that I need proof (…) What am I without you?).

Boek
Ik ben mijn “bijbel” nog niet tegengekomen, maar Toon Tellegen heeft fantastische dierenverhalen geschreven. Daarnaast geniet ik altijd van auteurs als Roald Dahl, Bernlef, W.F. Hermans en Leon de Winter. Een “mooiste” boek durf ik niet aan te wijzen. Mijn leeservaring is een beetje troebel doordat zo’n beetje alles gelezen moet worden. Ik neig heel snel een kinderboek te kiezen, maar dat zou ik dan alleen doen omdat ik die niet hoefde te lezen, maar wel mocht. Ik beloof hier nog op terug te komen.

Kunst
Heel veel kunst is mooi. Ik vind deze (Blue, Orange, Red van Mark Rothko) heel mooi, maar ik durf geen mooiste schilderij aan te wijzen. Ik vind heel veel mooi. Ik houd in ieder geval niet zo van hedendaagse Chinese kunst, tenminste van de dingen die ik heb gezien.

Auto
Een van de mooiste auto’s vind ik de Lancia Fulva. Stijlvol. Maar wel een conceptcar, dus ik weet niet of ie er ooit komt (of er al is?)…

TV-Serie
Ik vind Murder City een gave detectiveserie. Andere geslaagde (drama-)series: Doctor Who, Scrubs, Trailerpark Boys Bottom, ER (in steeds mindere mate), Rome, Spooks en nog vele anderen. Keuringsdienst van Waren, De Wereld Draait Door en Top Gear kan ik ook waarderen. Nieuwste ontdekking is Life On Mars, dat boeit me tot nu toe ook best wel. Alleen jammer dat ik het niet allemaal kan kijken. Nu alleen nog een fatsoenlijk muziekprogramma op de TV.

Geef een reactie