Tom McRae is best grappig

Tom

Tom McRae is best grappig, tussen zijn liedjes door. Je verwacht een serieuze, sarcastische, depressieve man nadat je zijn liedjes hebt gehoord en zijn diary op zijn site hebt gelezen. Maar Tom McRae was eigenlijk best vrolijk. En daar had hij alle reden toe: het concert was namelijk geweldig. Er “gebeurden” de hele tijd dingen, maar ze hadden alleen maar positieve gevolgen.

Tom opende gedurfd met het nieuwe Keep your picture clear, een politiek statement en met name in het begin niet bepaald een meezinger. Hierna volgde een afwisselende set van liedjes van zijn 3 vorige albums, en zijn nieuwe. Tijdens Bloodless waren er technische problemen, daarom besloot Tom het geheel akoestisch te spelen, dwz. zonder hulp van technologie. Het publiek kende het refrein feilloos en zong zachtjes mee. Bij de climax, het laatste refrein, “zat” een vrouw zo in het nummer dat ze, terwijl de rest van de zaal stil wachtte op Tom, heel hard (en heel vals) inviel. De zaal barstte in lachen uit, net als Tom, die de dame in kwestie op het podium uitnodigde en zo werd het ineens een wel heel apart duet.

Even later, tijdens het gevoelige Walking To Hawaii was een medewerker van de Melkweg plastic bekers aan het verzamelen en liep met twee hoge torens dwars door de zaal heen. Het publiek raakte afgeleid, net als Tom, de jongen had dit zelf pas heel laat door. Toen hij merkte dat de hele zaal hem aankeek zei Tom lachend “Got a job to do, dude?” en speelde vervolgens verder.

Het geluid was kristalhelder, wat de minimale bezetting van de band ten goede kwam. Op het podium stonden Tom met zijn gitaar, een cellist en een pianist, die beiden op bepaalde momenten de backing vocals verzorgden. Hier stond een stel vrienden die toevallig ook nog eens heel goed in hun vak waren. De liedjes waren nog mooier dan op de CD’s, en een drummer werd echt nauwelijks gemist.

Tijdens de encore werd support act Kevin Devine terug op het podium gevraagd, voor een extra gitaarpartij. Kevin had een alleraardigste (maar niet wereldschokkende) soloset gespeeld voordat Tom op het podium kwam en nu bracht hij Boy With The Bubblegum ineens nog meer tot leven. We werden naar huis gestuurd “on a happy note”, volgens Tom, met het intens droevige Ghost of a Shark, een van mijn persoonlijke favorieten.

Jammer dat de large T-shirts niet bepaald large zijn, maar dat was dan ook het enige minpuntje aan de hele avond. Fantastisch!

Keep your picture clear
For The Restless
Border Song
A & B Song
On & On
Got A Suitcase Got Regrets
Bloodless
End Of The World News (Dose Me Up)
Deliver Me
One Mississipi
Set The Story Straight
Walking To Hawaii
Silent Boulevard

Vampire Heart
Boy With The Bubblegum
Streetlight
Ghost Of A Shark

Luister mee naar Streetlight uit het concert van afgelopen vrijdag:
hier

Luister mee naar Ghost of a Shark uit het concert van afgelopen vrijdag:
hier

Check hier de foto’s (gemaakt met mijn überhippe nieuwe telefoon).

1 reactie

[…] Tom McRae had ik natuurlijk in mei 2007 ook al gezien. Maar gisteravond was ik er weer bij… Immers, een optreden in Nijmegen was too good to be […]

Geef een reactie