Order Of The Phoenix

Om de poll (zie rechterkolom) toch enige relevantie te geven, wil ik even stil staan bij Harry Potter. Juli lijkt namelijk de geschiedenis in te gaan met het nieuwe (en laatste…) boek en een spiksplinternieuwe film. Over het boek weten we bitter weinig – zoals het hoort. We kunnen slechts hopen dat Rowling niet onder de druk is bezweken tijdens het schrijven en het plot al een heel eind op papier had voordat de hype begon – en dat het niet een allesovertreffende (en heel erg ridicule) roman wordt.

Ik moest laatst denken wat ik nu eigenlijk de slechtste Harry Potter roman vind… De eerste is misschien het simpelst, maar een simpele introductie is nodig om in de materie te komen. Ik weet dat ik me aan de tweede het meest erger, maar dat is vooral omdat ik een keer de Nederlandse nasynchronisatie heb gezien – en dat wil je niet…, Harry. Wat ik me vooral kon herinneren na het lenen van The Order Of The Phoenix (in het Nederlands overigens), was dat ik halverwege het boek dacht “en nu mag er wel eens wat gaan gebeuren”. De eerste 200 bladzijdes is vooral uitstel. Als het Rowlings bedoeling was op ons de frustratie van Harry over te brengen, dan is dat in mijn geval zeker gelukt. Misschien was het boek minder ‘rijk’ aan gedachten / subplots of woordgrappen geweest, maar ik denk dat het boek minstens 50 bladzijdes ingekort had kunnen worden. Natuurlijk weten we pas echt na het lezen van boek 7 in hoeverre er geschrapt had kunnen worden in de eerdere romans, dan pas wordt ‘alles’ duidelijk (nemen we voor het gemak maar even aan), maar ik durf zeker te zeggen dat achteraf deze aflevering in de serie te lang is gebleken. Het feit dat het laatst verschenen deel (6), korter is, wil ook wel wat zeggen en het is te hopen dat, hoewel de fans misschien zoveel mogelijk in een boek willen zien, Rowling het aloude principe van ‘schrijven is schrappen’ niet uit het oog is verloren.

Om die reden is Order of the Phoenix misschien wel de minst goede Harry Potter, denk ik. Het verhaal is absoluut niet slecht, de schrijfstijl is niet achteruit gegaan, vind ik, maar Rowling emmert net iets te lang door. En dat is, mijns inziens, niet nodig.

Gelukkig wordt dit soort overbodig vet er in Hollywood uitgesneden. De eerste twee films vond ik vrij slecht (vooral het acteerwerk van de kinderen, de volwassenen deden wel degelijk goed werk), maar deel 3 was een enorme verbetering en deel 4 was eindelijk wat ik van een Harry Potter film verwachtte – al week het op best wat punten van het boek af. Op die manier wordt het namelijk mogelijk het verhaal in zijn essentie te bekijken.

En de verhaalessentie van OotP (jargon) draait vanaf half juli in de bioscopen. Hoewel het boek dus wellicht mijn minst favoriete Harry Potter boek is, sluit ik het niet uit dat de film heel ‘vet’ wordt. Dat is op zich dan weer niet verrassend, omdat het verhaal zich uitstekend leent voor een spektakelfilm. En daar hoort een spektakeltrailer bij… En die ziet er alvast heel goed uit.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/14KlsramMHg" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

3 reacties

I Agree met je dat OotF het minst geslaagde boek is. Maar ze kwam wel ijzersterk terug met The Halfblood Prince 😀 Dat is dan ook mijn favoriet, met Azkaban op een goede tweede plaats.

Nu nog even wachten tot juli en dan weten we of het einde van de serie een aanfluiting wordt, of niet…

Ik denk wel dat het een spannend boek gaat worden. En niet zoals de Order of the Phoenix, omdat Harry nog zoveel moet doen in het laatste deel, dat er geen tijd is voor 200 pagina’s uitstel.

… Harry

O, ik wil echt weer een keer de Nederlands nagesynchroniseerde versie zien.

Geef een reactie