Over het nut van Live Earth (07.07.07) kan worden gediscussieerd. De bands en artiesten die zeggen dat Live Earth zelf enorm veel energie kostte, hebben natuurlijk een punt. Om energie te besparen, is een serie hele grote concerten geven misschien geen perfecte optie (zeker niet als artiesten worden ingevlogen met speciale vliegtuigen). Ironisch is dat bands die kritiek leveren ondertussen wel met een dikke licht- en beeldshow op tour gaan. Ik zeg niet dat de bands die op Live Earth dat niet doen (Genesis reist door Europa met zo’n 90 trucks en dan hebben we het vliegtuig waarmee de bandleden rondvliegen nog niet meegerekend – laat staan de stroom die het concert opeist), maar Muse is ook niet bepaald energiezuinig bezig, zo lijkt het.

Dan blijft het de vraag of het een goed idee is om door zo’n serie concerten aandacht te vragen voor climat change. Het is de vraag hoeveel mensen er überhaupt hun gedrag veranderen als ze tijdens de Black Eyed Peas of Lenny Kravitz uitgebreid op het toilet gaan zitten schijten (dan heb je tijd)… Spoel je de hele stortbak leeg, of toch maar half of driekwart? Als je hem helemaal doorspoelt hoor je de Black Eyed Peas langer niet… En als je geen handen wast, spaar je toch ook water op?

Of we ons gedrag nu veranderen door concerten (misschien sommigen onder ons, maar de meeste mensen vast niet) of niet, we steken gelukkig wel dingen op van zo’n dag optredens (ondanks het feit dat ik op de dag zelf nauwelijks iets heb gezien – ik bespaarde namelijk stroom door met een grote groep andere mensen op een boerderij annex camping in Drenthe te chillen):

– Ondanks dat Microsoft computers maakt (die over het algemeen niet gaaf zijn voor het milieu), kunnen ze toch heel milieuvriendelijk doen.
– Er was vooral niet voor gezorgd dat de gespeelde nummers te maken hadden met de klimaatproblematiek (op een enkele uitzondering na). Hitgehalte leek eerder van belang.
– Melissa Etheridge is helemaal niet knap (en ik vond haar the whole world is awake-act een beetje over de top).
– Shakira kan geen balans vinden tussen dansen en zingen waardoor haar stem haar act bederft (op mute dan maar?)
– Lenny Kravitz houdt ervan beveiligingsmensen te naaien en door het publiek te gaan lopen.
– Er is een meisje dat zichzelf Missy Higgins noemt en ze speelt piano.
– Crowded House is het nog niet helemaal verleerd (al zal de CD Time On Earth hier definitief uitsluitsel over geven).
– Als Sting iets anders aan zou trekken zou ik The Police best live willen zien (zonder daar veel geld voor te hoeven neerleggen).

Previous ArticleNext Article
Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

This post has 6 Comments

6
 1. Hoe ben je ooit op de vooronderstelling gekomen dat Melissa Etheridge knap is?
  En daarnaast moet ik zeggen dat ik een beetje klimaatmoe aan het worden ben. Er gaat geen dag voorbij of het klimaat komt aan de orde. Met als dieptepunt die twee BNN-snolletjes die de uitzending van Het Weerbericht door Gerrit Hiemstra verstoorden. Kom op, tegen klimaatverandering oké, maar Het Weerbericht, daar kom je niet aan!

 2. Jo, weet je! Die nona’s van BNN zijn echt veel chiller dan die dikke reet van Marjon de Hond op mijn met diamant ingelegde 58″ plasmascherm. En lievah hun in mijn huiskamer als Melissa Etheridge!

 3. Kweenie, op sommige google foto’s zag ze er nie zo lelijk uit, maar ik had er ook nog nooit bij nagedacht. Ik was er min of meer vanuit gegaan dat ze knap was. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

V.

Voortschrijdend inzicht over iPhones

Maar het wordt geen iPhone 6 plus in ieder geval, want man wat is dat ding groot. Wat moet je daarmee?
(2014)

Nu ik een paar maanden met mijn iPhone 6s rondloop, betrap ik mij op de gedachte: “eigenlijk is die 6s Plus helemaal niet zoveel groter”. Zo zie je maar weer, het is wat je gewend bent. En aan de gewone 6s wen ik dus heel snel. Ik heb geen spijt dat ik de 6s heb genomen (en niet de plus). Maar wat in 2014 en zelfs 2015 nog voelde als onoverkomelijk groot, voelt dankzij de stap van de 5 naar 6s nu als “gewoon nog ietsje groter”.

Verder, de nieuwe functionaliteiten met iOS 9 en de iPhone 6s:

 • 3D Touch: zit nog niet in mijn dagelijkse routine. Die icon-shortcuts op het homescreen gebruik ik in ieder geval nauwelijks. Blijkbaar moet ik dit actief blijven proberen voordat ik het adopteer. Enige handige shortcut tot nu toe: snel toegang tot nieuwste podcasts in Overcast en tot favoriete contactpersonen in de Bel-app.
 • Dichtbij (Maps-functie in het zoekscherm) en nieuwsfunctionaliteit in Spotlight gebruik ik vrijwel nooit. Daarvoor gebruik ik toch mijn eigen apps. Wel gebruik ik sporadisch de Siri-suggesties voor apps en contactpersonen.
 • Mooi scherm, snelle processor.
 • Apple Music mis ik niet bepaald, maar ik mis wel een goed geïntegreerde muziekdienst in mijn iPhone. Ik gebruik nu Spotify om te streamen. Vooral vanwege Discover Weekly en het gebruiksgemak. Als Apple Music een app van dat niveau (en dergelijke goede suggesties) zou opleveren, zou ik zo switchen. Maar nu: nee.
 • Meer apps zouden notificaties moeten kunnen intrekken (net zoals Google bij Hangouts automatisch de notificaties weghaalt als je de chat op een ander scherm al hebt gelezen). Nu is het Notificaties-scherm helemaal volgepropt. En het managen ervan is nog steeds best wel matig. Widgets gebruik ik nauwelijks.
 • Ik zou het cool vinden als Apple op een gegeven moment veelgebruikte functionaliteiten/instellingen (Hotspot aan/uit bijvoorbeeld) proactief gaat aanbieden op een plek waarvoor ik minder hoef te tikken en scrollen.