Bright Eyes heeft veel vrienden

Bright Eyes speelde in de Effenaar op 10 juli j.l.
Dat is inderdaad alweer even geleden, maar dat ik moet nog wat posts inhalen, te beginnen met deze…

Normaal luister ik vooral naar Engelse songwriters. Op de een of manier doen Amerikaanse me te veel aan folk of country denken. De Engelse / Ierse songwriters die ik luister, lenen misschien nog wel veel meer dan de Amerikaanse bij deze genres, maar het is een vooroordeel dat ik heb, en dat ik krampachtig in stand hou. Zodoende heb ik nog nooit een heel album van Ryan Adams geluisterd, laat ik Sufjan Stevens maar mondjesmaat toe in mijn leven en prefereer ik Fionn Regan altijd boven Bob Dylan. Sorry.

Maar principes zijn er om vanaf te wijken en gasten als Richard Swift, Ray LaMontagne en Bright Eyes maken stiekem toch hele mooie liedjes. Ik noem Radio 2-favoriet First Day Of My Life en het prachtige Bowl of Oranges (die beide hoog scoren in mijn leukste liedjes top 2000). Toen mij ter ore kwam dat Bright Eyes de Effenaar zou bespelen, moest ik daar dan ook bijzijn. Gewoon omdat het toch bijna vakantie was en omdat het vast goed zou zijn.

En goed was het. Met een HELE grote band bestormde Conor Oberst het podium om daar een rits professioneel gespeelde nummers af te werken. Qua bezetting is het het grootste popconcert waar ik ooit bij was (en dat is inclusief Phil Collins in de Amsterdam Arena!). Tel daarbij op de special effects (grote animaties werden op de band geprojecteerd) en je begint je af te vragen of de band wel winst maakt op deze tour tegen die ticketprijs. Belle & Sebastian zouden je allang hebben afgezet.

De in het wit gekleedde band, met onder andere 2 vrouwelijke drummers (en ze konden ook daadwerkelijk goed drummen), speelde vooral nummers van de meest recente Bright Eyes CD Cassadaga, maar ook gouwe ouwe zoals Gold Mine Gutted werden gespeeld. Het meest geïmponeerd was ik echter toch door First Day Of My Life, dat live verandert in een uptempo, bijna vrolijk liedje. Een totale transformatie, maar hij werkt. Het was geweldig.

Conclusie: Bright Eyes mag dan Amerikaans zijn, maar wat was dit optreden goed

1 reactie

Geef een reactie