Beste Stefan (5)

bestestefan.gif

Beste Stefan

Wij maken ons erge zorgen over de toekomst van een vriend van ons. Deze vriend, laten we hem Lucebert (beslist niet met een streepje tussen de d’s) noemen, ziet het probleem zelf nog niet zo in en dat is een tweede probleem. Het begon allemaal een kleine drie jaar geleden, toen Lucebert aan zijn ‘werkje’ begon. Wij stonden versteld dat hij aan zoiets kon beginnen, dat íemand aan zoiets kon beginnen. Misschien hadden we eerder in moeten grijpen, maar ja… had gekund, niet gebeurd, VETTE PECH!

…Maar wel lullig natuurlijk.

…Harry.

Wij dachten in den beginne dat het gewoon een test van Otte was en in het eerste jaar van Luceberts project leek het ook om slechts een jaartje te gaan. Echter, hij boog van het door Otte gegeven pad af. Zoals Eva door de slang werd verleid een hap te nemen van de verboden appel, zo nam Lucebert een betreurenswaardige beslissing. Hij zette door en is nu al drie jaar bezig met het leren van de zwarte kunsten, en hij is misschien over twee jaar pas klaar. En dan?

We begrijpen dat zolang het hellevuur brandt, het lekker warm is, maar gebeurt er als het vuur dooft? Heeft hij dan nog wel een warme mantel om door de barre winter heen te komen? Zoals je ondertussen wel begrepen hebt, studeert hij Nederlands. We willen nog niet meteen spreken van uitzichtloos lijden, maar een rooskleurige toekomst ligt niet in het verschiet.

Beste Stefan, help ons! Hoe brengen we hem op het rechte pad? Hoe creëren wij een toekomst voor Lucebert, zodat hij straks niet als afgestudeerd Neerlandicus door het leven moet? Dit willen we hem niet aan doen, hij is toch een vriend. Dit willen we niet over een paar jaar moeten ontkennen.

Met vriendelijke groet,

Twee bezorgde vrienden.

Lees snel verder voor het antwoord van Stefan!

Het antwoord van Stefan:

Beste Twee bezorgde vrienden,

Ik heb nog nooit zo’n slechte brief gehad. Laten we even een kort lijstje doorlopen:

  • ‘Wij maken ons erge zorgen’ (ernstig)
  • ‘ziet het probleem zelf nog niet zo in’ (‘in’ is overbodig)
  • ‘en dat is een tweede probleem’ (ik neem aan dat het eerste probleem was dat jullie je ‘erge’ zorgen maken? Dan is dat even duidelijk)
  • ‘hij boog van het door Otte gegeven pad af’ (in deze context is ‘afwijken van een pad’ gebruikelijker)
  • ‘Hij zette door … jaar pas klaar.’ (dat je een nevenschikking in deze zin stopt is goed, maar die tweede komt het leesplezier niet ten goede)
  • ‘maar gebeurt er als het vuur dooft’ (en wat gebeurt er als je ‘wat’ schrijft? Oh! Dan wordt het leesbaar!)

En dit zijn slechts de fouten die ik eruit haal zonder moeite te doen.

Het enige wat mij duidelijk lijkt te worden uit jullie brief is dat jullie er goed aan zouden doen om ook Nederlands te gaan studeren, net als jullie goede vriend. Misschien klinkt het niet aantrekkelijk, maar jullie vaardigheid in de Nederlandse taal zou in ieder geval verbeteren. Misschien heeft Otte een signaal willen afgeven. Kijk hoeveel plezier jullie vriend heeft. Dat jullie daar misschien jaloers op zijn, is begrijpelijk. Maar het is nog niet te laat! Jullie kunnen nog veranderen van studie. Of misschien kun je de studie Nederlands na je huidige studie volgen?

Een studie zou geen reden moeten zijn om een vriend in de steek te laten. In deze moeilijke tijden moeten juist vriendschappen sterker worden, hoe onwaarschijnlijk zo’n vriendschap ook kan zijn. Ik zeg altijd: Er zijn vast hobbels op de weg, maar als je terugkijkt lijkt ie net geasfalteerd. Iedereen legt een eigen weg naar de toekomst af en misschien snap je nu niet waar die weg heengaat, of klappen je banden door de vele kuilen in weg, maar straks, als de weg is afgelegd is die weg recht en pas opnieuw geasfalteerd.

Uiteindelijk zullen jullie dankbaar zijn dat jullie deze weg zijn gegaan en dat jullie vriend het voortouw heeft genomen en jullie naar de goede plek leidt: langs het hellevuur door de hemelpoort. Daar hoeft geen appel of slang aan te pas te komen.

Stefan

Mail jouw probleem naar stefan@ditisstefan.nl, de leukste problemen worden door Stefan beloond!

2 reacties

Beste Stefan heeft deze brief gewoon geëdit zodat het lijkt alsof er veel taalfouten inzitten! Huichelaar!

Maar wat moeten ze nou doen om hun vriend te redden?

Geef een reactie