Athlete – Beyond The Neighbourhood

Athlete

Athlete is zo’n typisch Engels bandje dat je onder het kopje Coldplay schaart. Ze zijn niet extreem goed of origineel, maar het klinkt meestal best aardig. Ik kwam Athlete voor het eerst tegen toen hun eerste album, Vehicles & Animals in Engeland net uit was. Ik zag ze op MTV (toen daar nog muziekvideo’s te zien waren) met El Salvador, een liedje wat verdacht veel op Complicated van Avril Lavigne leek (maar dan als beter versie, zeg maar). Mijn aandacht was in ieder geval getrokken en het album bleek een heel aardige mix te zijn van bliepjes en gitaren. Het was een beetje een speelgoedalbum, qua geluid, en dat was best charmant. Maar grote hits kwamen er niet uit voort. Begin 2005 verscheen het tweede album, getiteld Tourist. Dat album was een stuk meer volwassen en grootser (luister maar naar opener Chances). De kwaliteit van de liedjes was misschien beter, het speelse geluid was weg. Niettemin scoorde de band grote hits met Wires en Half Light. En dat kwam toch een beetje out of the blue, zeg maar. Ineens kwamen ook in Nederland reclames op TV met ‘de nieuwe britpopsensatie!’ De verwachtingen voor het derde album waren dan ook best wel hooggespannen. Zo hooggespannen dat iemand het album maanden van tevoren liet uitlekken. Maar nu is het album er echt, in de definitieve mix enzo en nu kunnen we dus eindelijk oordelen of Athlete de verwachtingen waar kon maken.

Beyond The Neighbourhood is in ieder geval een solide album. Het combineert misschien zelfs gewoon het eerste en het tweede album. De liedjes zijn vrij sterk, net als op Tourist, maar er zijn weer allerlei elektronische bliepjes in de muziek opgenomen die het geheel iets speelser maken. Opener In Between States, zet instrumentaal de toon voor de rest van het album. Daarna volgen Hurricane en Tokyo, de eerste is de huidige single, die andere maakt goede kans om nog eens als single te worden uitgebracht. Strak wordt er naar een catchy refrein toegewerkt, en na 2/3 liedje wordt ruimte gemaakt voor een emotionelere bridge. Over het algemeen gaat het over de aloude liefde, maar af en toe wordt een ander thema aangesneden. Bijvoorbeeld 11 september op Best Not To Think About It… Maar ook daar gaat het uiteindelijk over samen zijn.

Misschien dat er qua onderwerpen wat meer gevarieerd kan worden, maar Beyond The Neighbourhood laat zien dat er in het Coldplay-genre best wat mogelijk is. En tekstueel gezien klopt het allemaal gewoon… Misschien dat de jongens van Coldplay eens naar het album kunnen luisteren, dan beseffen ze misschien dat ze niet per sé steeds grotere albums hoeven te maken… Athlete heeft in ieder geval een erg goed album afgeleverd met een mix van steengoede singles en kippenvelliedjes (met hoogtepunt Flying Over Bus Stops). Deze blijft nog wel even op heavy rotation…

If all the words I ever wrote
On the back of envelopes
I could fold to paper planes
I would fly them through your veins
Helicopters overhead
Are wide awake at 3am
Now the ink runs to your heart
And you know just how I feel

Flying over bus stops and playgrounds
I’m here
Soaked right to the core
We’ll stay here forever
I’m safe with you

Athlete > Flying Over Bus Stops (mp3)

4 reacties

El Salvador? Ik kende ze juist van You Got The Style! (zo heette dat nummer toch? of ging het refrein alleen zo.. anyway, je weet welke ik bedoel :)) Wel toffe band iig.

Oja ik ga toch naar Tom McRae :D.. Gastenlijstplaats via 3voor12/noord-holland 😉

Hey hallo,
Erg tof album inderdaad, ik ken ze omdat we sinds kort mtv2 hebben en ik een keer een vlaag van ‘hurricane’ meekreeg. Toen kwam ik ze dezelfde avond op internet ergens tegen en had ik het album gedownload. Ik luister hem erg vaak nu. ‘Flying over bus stops’ is inderdaad erg vet, net als de afsluiter, ‘This is what I sound like’.
Groet

Geef een reactie