Infrastructuur van de Poëzie (1)

Poëzie heeft altijd al een prominente rol gespeeld op ditisstefan.nl. Twee jaar geleden publiceerde ik hier de gedichten die ik schrijf tijdens mijn colleges Poëzieanalyse (zie de categorie poëzie in de rechterkolom). Vorig jaar kreeg dat project een vervolg tijdens en rondom mijn colleges Tekstanalyse (ook te lezen in de categorie poëzie). Ook dit jaar weer een reeks gedichten met een thema, te verschijnen in mijn bundel ‘Infrastructuur van de Poëzie.’

De Vrouwengevangenis
Ingesloten, ogenschijnlijk vrijwillig
Weg van verkeer / de
Verkeerde opvattingen
Doch pratend over de man
Hier afwezig, maar niet onvertegenwoordigd
De preek die hier wordt afgestoken
Gaat niet over hoe laat thuis vanavond maar
Ogenschijnlijk vol vuur
Hier zit een vrouw achter het stuur

De bomen vallen van de wind
En als de vragen van het kind
Als de trein van twaalf uur tien
Gezapig danst langs tafels
Twijfelt Turijn, en wankelt
De wind zelf ook

De vorst verdwijnt.

Een kraan en een wastafel
Ze horen hier niet
Noch de intellectuelen
Zij zijn het putje waarin de woorden
V
E
R
D
W
I
J
N
E
N

6 reacties

ik ben een vrouw, die zijn praktisch (en vraag me niet wat De F. dan is…). Ik ben niet geschikt voor poëzieanalyse. Het is dan ook alweer vier jaar geleden dat ik dat uitermate boeiende vak volgde. Ik denk dat mijn analysekwaliteiten achterblijven omdat ik poëzieanalyse kreeg van mevrouw de F.’s borduitveeghulpje, Floor van R. 😛

Geef een reactie