Zeven Zinnen: I Am Kloot

Je kunt zeggen van liedteksten wat je wilt, maar soms zijn ze gewoon heel erg mooi. Het gaat blijkbaar te ver om in zulke gevallen van poëzie te spreken, maar ik vind dat ze toch in het zonnetje gezet mogen worden. Vandaar deze rubriek. De zeven mooiste zinnen uit het repetoire van een band (tot op heden). Deze keer: I Am Kloot.

Kloot

Ik durf zonder twijfel te zeggen dat John Bramwell een van de betere tekstschrijvers van zijn generatie is. Eind jaren 80 / begin jaren 90 was hij TV-persoonlijkheid / singersongwriter Johnny Dangerously, maar in die incarnatie brak hij niet door naar het grote publiek. Rond de eeuwwisseling schreef hij twee nummers Twist en To You en toen wist hij zeker dat hij goud in handen had. Hij trommelde twee vrienden op en een paar maanden na hun eerste optreden hadden ze een platencontract. Enfin, de zeven mooiste zinnen uit de carriëre van John Bramwell…

1) Say, do you wanna spin another line, like we had a good time? Not that I need proof. (Proof)

Van de tweede plaat, I Am Kloot, uit 2003. John is altijd wel aardig in een romantische ballade, maar meestal speelt hij die dan in zijn eentje. Dit nummer begint zoals zijn andere ballades, alleen na het eerste refrein zet de band in en herhaalt hij de hele tekst nog eens, om te besluiten met de vraag What am I, without you? Kan het nog treffender geformuleerd worden?

2) Now I have got you watching? For all the gods and monsters are sitting, reclining in the back row of your mind. I think that’s what you’ll find. Yes, there are gods and monsters! (Gods and Monsters)

Het derde album is niet altijd even sterk, maar het vreemde Gods & Monsters is een van de hoogtepunten. Agressief, maatschappij-kritisch en toch altijd persoonlijk.

3) In flux, we move, we crawl across the sky like the weather. To think that you once thought that i was clever. (Astray)

Ook van Gods & Monsters. Bedenk zelf maar waar het over gaat: een voorbije liefde? Weten dat je je tijd verdoet? Het kan allebei. Vergankelijkheid. Enzo.

4) A maze and a mess, is this all for me? You got my gear and got me free. I’ve seen the light of strange and never winced, so fade me fast or make me grin. (Deep Blue Sea)

Verstopt voor het eerste nummer op het tweede album, I Am Kloot, uit 2003.

5) If heaven is a place upon your skin, that I may have touched from without to within, then dust yourself for fingerprints and grin (Fingerprints)

Nog niet op album verschenen, maar live ook heel erg goed.

6) I cover your face in make-up praying you’ll one day wake up / I’ve littered my life with magic, yet I’m neither dead nor tragic / The gods and the saints preserve you if nobody here deserves you. (To You)

Typische I Am Kloot humor. De teksten kunnen vaak op meerdere manieren worden opgevat. Alsof de ik-figuur de you-figuur heeft gedood en nu spijt heeft? Of toch niet? Of toch wel? Of is het gewoon bij wijze van spreken? En ook de laatste zin is zo’n typische droge, vage doch duidelijke zin:

7) There’s blood on your legs, I love you. (Twist)

I Am Kloot komt dit najaar nog naar Nederland (waaronder 13 dec in de oude zaal van de Melkweg). Op deze tour zal hun vierde album The Sky At Night te koop zijn (dat verder overigens niet in de winkels zal verschijnen). De voorgaande drie albums Natural History (2001), I Am Kloot (2003) en Gods & Monsters (2005) zijn te koop bij de betere platenzaak.

6 reacties

Heey!
Verstopt op het tweede album stond toch Deep Blue Sea? Ik heb Fingerprints wel eens gehoord bij een concert, maar ik dacht dat het een nieuw nummer was.

13 december is nice :D, we hadden het er gister over dat we IAK maar weer eens moesten gaan zien. Toen we bij Tom McRae stonden 🙂 Het was echt heel gaaf!

Toevallig hier terecht gekomen.
I Am Kloot is een super groep. Het lijkt me moeilijk om maar 7 zinnen te vinden, voor mij is elke tekst een pareltje. Zeker het nieuwe album!
Leuk werk, en goeie muzieksmaak moet ik zeggen, ik zie daar ook al kings of convenience staan, ik kan niet wachten om erop te klikken.
Leuk werk!

p.s. wat is je last.fm accountnaam?

Okéé 🙂

You’re like the clouds in my home town
You just grow fat and hang around
and you’re days stretch out beneath the sun

geniale vent die Bramwell 😉

Okéé 🙂

You’re like the clouds in my home town
You just grow fat and hang around
and your days stretch out beneath the sun

geniale vent die Bramwell 😉

Geef een reactie