Zeven Zinnen: Elbow

Je kunt zeggen van liedteksten wat je wilt, maar soms zijn ze gewoon heel erg mooi. Het gaat blijkbaar te ver om in zulke gevallen van poëzie te spreken, maar ik vind dat ze toch in het zonnetje gezet mogen worden. Vandaar deze rubriek. De zeven mooiste zinnen uit het repetoire van een band (tot op heden). Deze keer: Elbow.

Elbow

Elbow dus. Laten we het Coldplay voor gevorderden noemen. In feite is Elbow zelfs een inspiratiebron voor Coldplay. Hit Fix You lijkt wel heel erg op het Elbow nummer Grace Under Pressure. Maar Elbow is wel zo sportief om de eer daarvan in te zien. Elbow is al lang blij dat ze niet gehyped worden. De band tekende in 1997 bij Island Records, maar werd gedumpt voordat ze überhaupt de kans hadden om iets uit te brengen. Dus nam de band de lange weg, bracht 3 EPs uit en tekende in 2001 bij V2. Hier kwam wel een debuutalbum uit: Asleep In The Back werd omarmd door zo’n beetje alle critici. In 2003 volgde Cast Of Thousands (een verwijzing naar een optreden op Glastonbury 2002, wat ook op de CD terug te horen is, een massa mensen zingt ‘We believe in love, so f*ck you’). Het derde album Leaders Of The Free World uit 2005 kwam zowel op CD als DVD uit met creatieve clips van The Soup Collective. Enfin, het vierde album werd vertraagd door onder andere ziekte van zanger Guy Garvey (door mij bijgenaamd ‘De Beer’ vanwege zijn imposante verschijning), maar 24 september kondigde de band aan dat het album nu echt af was (maar nog geen titel had). In 2008 zal het verschijnen… Ik heb u gewaarschuwd.

ZEVEN ZINNEN

1 | Your vow was your smile as we moved down the isle of the last bus home and this is where I’ll go, just when it rains.
Great Expectations (Leaders Of The Free World)

Ja, het is vast heel makkelijk om sentimentele liedjes te schrijven. Maar Guy Garvey is er heel erg goed in. Regen en openbaar vervoer zijn terugkerende elementen in dit nummer. Garvey kondigt het nummer aan als een liedje over de ‘golden age of public transport in Britain.’ Het roept in ieder geval regenachtige nachten in de bus op. Alleen.

2 | And he talks of people ten years gone, like I’ve known them all my life. Like scattered black and whites.
Scattered Black and Whites (Asleep In The Back)

Foto’s als herinneringen, het thema is natuurlijk niet erg bijzonder. Maar, Garvey maakt het net iets echter dan je verwacht. Zingend I Come Back Here From Time To Time hoeft hij niet te bedoelen dat hij ook daadwerkelijk teruggaat naar zijn ouderlijk huis, het kan natuurlijk ook betekenen dat hij af en toe gewoon liever aan vroeger denkt dan met de dagelijkse dingen bezig te zijn.

3 | I haven’t been myself of late, I haven’t slept for several days but coming home I feel like I designed these buildings I walk by.
Station Approach (Leaders Of The Free World)

Ken je dat gevoel? Thuis komen. En dan niet gewoon, na een dag werk of school, maar zo’n dag dat je je extra bewust bent van waar je heen gaat en waar je vandaan komt. En dat het thuis is. Niet zomaar een plek, maar thuis.

4 | Don’t mix your drinks, don’t mix with him. It will kill you one day. Good advice. Sound advice.
Don’t Mix Your Drinks (Asleep In The Back)

De halfvalse zachte klaagzang op dit nummer doet vermoeden dat de ‘him’ in dit liedje helemaal niet zo’n kwade gast is. En dat het vooral niet de bedoeling is dat er gemixt met hem wordt, omdat hij niet de ‘I’ uit het liedje is. De ik is echter geen moment overtuigend als oprechte, goede gast. De mooie loop van hoge tonen en een hele mooie gitaarpartij geven dit liedje een onheilspellend gevoel mee.

5 | This I need to save: a simple trinket locked away. I choose my final scene, today, switching off with you.
Switching Off (Cast Of Thousands)

Garvey had een keer een gesprek met de bassist van de band over de dood en op een bepaald moment ging het over het idee dat vlak voor je doodgaat, nog één keer je leven als een film voor je wordt afgespeeld. Zij redeneerden: als dat gebeurt, kun je ook tegen jezelf zeggen: en dit is de laatste scène die ik wil zien. Mooier wordt het niet. Dit is het. Of in ieder geval: hiermee wil ik eindigen. En als je dat tegen jezelf zegt, dan moet het wel een heel erg mooi moment zijn. In dit geval met een geliefde. En als je dan tegen die ander zegt dat dit het moment is, dan ben je of heel romantisch, of heel erg cliché. Kies maar.

6 | You burn too bright, you live too fast. This can’t go on too long: you’re a tragedy starting to happen.
Red (Asleep In The Back)

Lange tijd was Red een van de weinige liedjes van Elbow die ik echt mooi vond. De rest moest nog groeien. Dit is een stukje van het refrein en misschien niet de mooiste zin uit het nummer, maar hij omvat wel het thema van het nummer volledig. Erg mooi.

7 | But all this’ an imagined affair, while sitting in a bar spilling in a bar and I drink until the doorman is a Christmas tree and my speech is just a gas leak.
An Imagined Affair (Leaders Of The Free World)

Niet een van de sterkste liedjes van het derde album, maar tekstueel gezien het meest sfeeropwekkend, denk ik. Een liedje over een vrouw, over gesprekken, om uiteindelijk te eindigen in een bar. Het is nooit gebeurd, of het is in ieder geval alsof het nooit is gebeurd. En dus nemen we er nog maar een…

songteksten (c): Elbow.

Geef een reactie