Spinvis – Goochelaars & Geesten

Spinvis - Goochelaars

Spinvis ‘ontdekte’ ik toen Rob Stenders nog in de vroege ochtend op Radio 3FM een redelijk radioprogramma maakte (voordat Giel Beelen nog meer ging lullen en nog minder goede muziek ging draaien, iets wat vast niet alleen door hem komt, maar ook door zijn baas). Dat Rob Stenders mede verantwoordelijk is voor de populariteit van Kane vergeef ik hem dan maar even bij deze. In ieder geval, op een ochtend hoorde ik daar een liedje van een man die begon met zingen: ‘Ik ben een vrouw van veertig met een sigaret.’ Dat trekt in ieder geval de aandacht. Bij de tweede single ‘Voor Ik Vergeet’ was ik om. Wat mij betreft een van de beste artiesten van Nederlandse bodem. Eind 2005 besprak ik zijn tweede album, Dagen van Gras, Dagen van Stro en dat maakt hem een van de eerste artiesten die twee album recensies op deze site krijgen. Check de canonvorming šŸ™‚.

Goochelaars en Geesten is een verzamelalbum van b-kantjes, soundtracks, niet eerder uitgebrachte nummers en anderzijds overschot. En dat hoor je ook wel. De tracks verschillen erg in stijl, nog meer dan op de vorige albums… De sfeer varieert van zomers (Wespen op de Appeltaart) naar grimmig tot spookachtig (Alles In De Wind). De verschillende soorten nummers maken het album nog experimenteler dan zijn voorgangers. Sommige nummers werken mijns inziens dan ook niet (Aap!), terwijl andere juist verrassend goed werken (Een Kindje van God). Sommige nummers, zoals de titeltrack, lenen wel heel erg bij ouder werk van de beste man.

Het album is geen klassieker. Het is wel goed dat Spinvis deze extra tracks nu uitbrengt en voor zijn volgende CD gewoon vooraan begint. Want de CD bewijst in ieder geval dat Spinvis een van Neerlands meest veelzijdige songwriters is en geen gebrek aan inspiratie heeft.

Geachte dames, geachte heren / Ik heb steeds getracht om het eerlijk te proberen.

(Een Nagemaakte Gek)

Spinvis tourt in december langs de verschillende poppodia in het land. Gaat dat zien.

1 reactie

Geef een reactie