Zeven Zinnen: Jens Lekman

Je kunt zeggen van liedteksten wat je wilt, maar soms zijn ze gewoon heel erg mooi. Het gaat blijkbaar te ver om in zulke gevallen van poëzie te spreken, maar ik vind dat ze toch in het zonnetje gezet mogen worden. Vandaar deze rubriek. De zeven mooiste zinnen uit het repetoire van een band of artiest (tot op heden). Deze keer: Jens Lekman.

Jens Lekman

Laten we het onvermijdelijk noemen dat ik Jens Lekman ontdekte. Ik luisterde immers al een tijdje naar de Kings of Convenience en als je eenmaal naar Scandinavische bands luistert, dan kom je vanzelf een keer bij de Zweedse troubadour uit. Mocht je je per ongeluk de tune van het nooit helemaal goed uit de verf gekomen TV-programma Claudia’s Showboot herinneren, dat was stiekem een liedje van Jens Lekman (You Are The Light). Dat Jens Lekman in Nederland nog niet is doorgebroken, komt misschien vooral omdat hij de radiozenders niet haalt, want in Zweden kwam zijn album op de eerste plaats binnen in de hitlijsten (om een week later te worden verstoten door Paul Potts, een Britse telefoonverkoper die stiekem heel goed opra kon zingen). Maar daar gaat het nu niet om.

Jens Lekman is al vaker aan bod gekomen op deze website. Ik heb zijn stem geprezen, zijn humor, zijn liedjes en dit keer heb ik geen sappige anekdote om te vermelden. Al is het aardig zijn Myspace te bekijken. Op een gegeven moment besloot hij zijn Myspace profiel te verwijderen en aan de wereld te gunnen (en nu is het dus gejat door een Amerikaan), om zo meer verwarring rondom zijn persoon te kweken. Maar hij heeft nog wel zo’n profiel op zijn eigen site. Inderdaad, een lege pagina. Is het niet geweldig? Zijn derde album, Night Falls Over Kortedala, is sinds kort te krijgen in de betere platenzaak. De ditisstefan.nl recensie vind je hier.

ZEVEN ZINNEN

1 | I picked up a sea-shell to illustrate my homelessness, but a crab crawled out of it making it useless
The Opposite of Hallelujah (Night Falls Over Kortedala)

Ja, het lukt niet altijd om je jongere zus uit te leggen dat je ongelukkig bent… Typisch Lekman is de humor in zijn teksten, die voor de ik-figuur over het algemeen een bittere nasmaak heeft.

2 | But what if it reaches the government that you have a beauty salon in your own apartment? I won’t tell anyone!
Shirin (Night Falls Over Kortedala)

Een politiek getint liedje, maar toch heel persoonlijk. Shirin gaat over een vrouw die gevlucht is uit Irak en om rond te komen nu een beautysalon in haar kamer heeft. Illegaal natuurlijk, maar ze kan wel heel goed knippen. Of het verhaal waar is, is nog daarentoe… Lekman lever op eigen wijze commentaar op de oorlog in Irak, door er een persoonlijk verhaal aan te verbinden.

3 | Oh drinking cheap wine to bossanova, you’re a supernova in the sky / the Jehovas, in their pull-overs are no casanovas, like you and I.
Happy Birthday, dear friend Lisa (When I Said I Wanted To Be Your Dog)

Naast de vreemde productie van zijn nummers (vol met vage samples) staat Jens Lekman ook bekend om het feit dat hij zinnen kan laten rijmen die een Engelsman helemaal niet zou kunnen laten rijmen. Het is Lekman ten voeten uit. Het nieuwste album is opgedragen aan Lisa, met wie hij nooit zal zoenen, zoals hij in dit liedje kenbaar maakt aan de wereld. Fijn om te weten.

4 | This song could be about Jesus, but it can also be a song about you.
Be Good (At The Department Of Forgotten Songs – niet uitgebracht)

Jens schrijft zoveel liedjes dat hij ze niet allemaal kan uitbrengen. Dit liedje was een tijd lang te downloaden op zijn site, Be Good, en het betreft een advies dat je alles moet doen wat je kan doen om iedereen te helpen. In feite… Want dan kan het liedje ook over jou gaan…

5 | Nina I can be your boyfriend, if it puts an end to all this nonsense / First time I see you in Berlin and you don’t tell me anyting until outside your dad’s apartment
A Postcard To Nina (Night Falls Over Kortedala)

Het liedje beschrijft een avond waarin Jens de vriend speelt van Nina, die niet tegen haar vader durft te vertellen dat ze lesbisch is. Een hilarische avond volgt, het zou zo een romantische komedie kunnen zijn, met versprekingen aan tafel, een leugendetector en ongemakkelijke stiltes… Het liedje eindigt met een brief aan Nina, waarin hij zegt Don’t Let Anyone Stand In Your Way! Je vraagt je af in hoeverre al de situaties die Lekman beschrijft op waarheid berusten. Ze lijken in ieder geval net echt… Overigens zegt Lekman hier zelf over: I think it’s all true and based on my personal experience. I must admit that it seems like my mind really reconstructs some things, and in a very– I just know that it seems like some things are not as I remembered them when I do some investigation. Like on my first record I had a song about Queen Silvia, the Queen of Sweden. I was 100% sure that I had met her but when it came out, my mom called me up and she was all upset. Like, “You never met Silvia!” And she was really upset about that because she thought the papers would write about it. Which would be really funny, if the headlines were like, “Silvia: ‘I’ve Never Met That Man in My Whole Life” or “He’s a Liar,” (…). Bron: Pitchfork Media

6 | I killed a party again, I ruined it for my friends: “Oh you’re so silent, Jens…” Well maybe I am, maybe I am.
Black Cab (Oh you’re so silent, Jens)

Op een gegeven moment besloot Jens Lekman om geen albums meer uit te brengen. Albums waren achterhaald. Maar de platenmaatschappijen dachten hier anders over en bundelden zijn EP’s naar een ‘echt’ album: ‘Oh, you’re so silent Jens’. De titel komt uit dit liedje, waarin Jens het allemaal niet zoveel uitmaakt. Hij is vooral heel melancholisch, ondanks het feit dat er een te gek gaaf feest aan de gang is. Aan de ene kant wil hij naar huis, aan de andere kant… Tsja… Wat wil hij eigenlijk? Dit is een heel populair liedje bij optredens en Jens maakt daar misbruik van door voorafgaand aan het nummer een overdreven verhaal te vertellen over hoe fans naar hem toekomen en hem prijzen voor het nummer. Om te besluiten met de opmerking dat hij het zelf ook een gaaf nummer vindt.

7 | If I’d be your psychologist, who would be the psychologist’s psychologist?
Psychogirl (When I Said I Wanted To Be Your Dog)

Jens klaagt hier over het feit dat hij altijd op foute meisjes valt. Of in ieder geval vrouwen die niet helemaal in orde zijn. Eerst lijken ze heel mooi, maar uiteindelijk blijkt het meisje een Psychogirl te zijn… En dat meisje wil hij best redden, maar wie redt hem dan? Probeer deze zevende zin trouwens een tien keer achter elkaar te zingen. Respect.

songteksten (c): Jens Lekman.

Geef een reactie