Kanon 2007: Lied van het Jaar

Kanon 2007: Lied van het Jaar.

Het mooiste, beste, geweldigste liedje uitgebracht in 2007 (en enkele eervolle vermeldingen). Het kiezen van een lied van het jaar is nog niet zo makkelijk. Het is natuurlijk appels met peren vergelijken. Het ene liedje is om een andere reden goed dan de andere. Bovendien hebben sommige hitsch een instant appeal, terwijl andere nummers pas na een paar maanden doordringen tot je onderbewustzijn. Sommige liedjes ook blijven maar een paar weken hangen, waarin je ze heel veel luistert, terwijl je van andere na een paar maanden ontdekt dat je ze heel goed kent. Conclusie: ik pretendeer niet dat dit het beste liedje van het jaar is, het gekozen nummer is in ieder geval een nummer dat pakkend is en toch van diepgang is voorzien en dat langere tijd boeit.

LIED VAN HET JAAR: Kisses For The Misses (door Richard Swift)

Richard Swift

hier

Kisses For The Misses is de langverwachte comeback single van Richard Swift. Richard Swift was de keyboardspeler van Starfly 59, maar het duurde niet lang voordat hij zijn eigen gang wilde gaan. Zijn eerste releases (Walking Without Effort en The Novelist) verschenen in eigen beheer, totdat Secretly Canadian doorkreeg waar hij mee bezig was en hem contracteerde. De twee mini-albums werden in 2005 gecombineerd tot een dubbelcd: The Richard Swift Collection Volume 1.

Eind 2006 speelde Swift een set op South by Southwest met zijn band The Sons Of National Freedom, het bekende Amerikaanse festival en het betekende zijn (relatieve) doorbraak. Commercieel gezien moet het succes er nog komen, maar inmiddels worden Swifts releases uitgebracht op hetzelfde label als dat van Bright Eyes (en daarnaast ook op Polydor, ook niet het minste label).

Enfin, al vroeg in 2006 werd de opvolger van The Richard Swift Collection aangekondigd: Dressed Up For The Letdown, een briljante albumtitel die meteen tot de verbeelding spreekt. Toch zou het tot 2007 duren voordat de plaat er zou komen.

Muzikaal gezien is Swift beïnvloed door onder andere Bob Dylan, The Congos en Lee Perry, hoewel ook steeds meer vergelijkingen worden getrokken met Burt Bacharach, Van Dyke Parks, Paul McCartney, Rufus Wainwright en Elliott Smith. Het gaat hier om grootse Amerikaanse pop, op een kleine wijze opgenomen.

Richard Swifts credo is Just because you can, doesn’t mean you have to. En dus maakt Swift geen gebruik van grootse effecten op platen, hij reist niet naar studios aan de andere kant van de wereld en huurt ook geen topmuzikanten in… Neen, hij neemt de platen gewoon thuis op, op zijn 4-sporenapparatuur.

Over Dressed Up For The Letdown zegt Swift:

“I don’t want it to be just seen as a record of me bitching, and ‘all the music industry is fucked’. The record is about my relationship with the record industry and how I let circumstances get on top of me – but also how I had the whole situation turn around. Once I got my confidence back, and I had my family cheering me on, my health was returned to me.”

Dressed Up For The Letdown wordt gekenmerkt door de grappige teksten, maar ook door de duidelijke persoonlijkheid van Swift die naar boven komt en de fantastische muzikale begeleiding. Kisses For The Misses is daar het perfecte voorbeeld van:

Everyone loves you when you’re gone.
With five leaves left from the day
And nobody wants to sing love songs
To Gregory it’ll be okay.
Every time your record skips
Wishing your junk had a home
Pushing and fighting with two fat lips
Playing your fishes trombone
We’re all alone, ‘cause no body cares.

So come on love,
‘cause no body wants to see you cry,
Kisses for the misses tonight.

Heroes and villains shut your eyes
Why you wearing a frown?
‘cause thinking of you just makes me cry
We wish that you were still around
Singing us songs like
‘I’m in love love love love’
Are almost making me smile
Like breaking our hearts was not enough no no
We haven’t seen you here in awhile
We’re all alone.
We’re all alone.
We’re all alone.
‘cause nobody cares.

So come on love,
‘cause nobody wants to see you cry,
Kisses for the misses tonight.
And now you’re done
All of your heartbreak has been sung
Kisses for the misses tonight.
So come on love,
Nobody wants to see you cry,
I said kisses for the misses tonight.
And now you’re done
All of your heartbreak has been sung
Kisses for the misses

Overigens is de video ook de moeite waard… Erg leuk gedaan.

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/v/uB9kxI1TOac" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Eervolle vermeldingen:

Turin Brakes – Dark On Fire
Jens Lekman – A Postcard To Nina

Geef een reactie