Kijken: Life On Mars

Als je maar één serie de komende weken kijkt, dan moet het echt Life On Mars zijn. Vanavond begon de herhaling van de eerste serie en vanaf nu is de serie iedere donderdag te zien op Nederland 2 bij de NPS. Op 6 maart wordt het tweede en laatste seizoen uitgezonden. De makers (bekend van onder andere Spooks en Hustle) kozen speciaal voor een 2-seizoensopzet, omdat ze de serie niet langer wilden rekken dan nodig was (al was er een één seizoens optie, mocht de serie floppen). Er wordt wel aan een nieuwe serie gewerkt (Ashes To Ashes, die dit voorjaar op BBC1 komt en zich in de jaren 80 afspeelt).

Life On Mars

Het plot:

Na een auto-ongeluk dat hem bijna fataal wordt, vindt inspecteur Sam Tyler (John Simm) zichzelf terug in de tijd geworpen, in het jaar 1973 om precies te zijn. Hij doet er alles aan om terug te keren naar zijn eigen tijd, maar zonder succes. Zijn nieuwe en tegelijk ouderwetse omgeving irriteert en beangstigt hem. Hij wordt gedwongen zijn eigen kindertijd met volwassen ogen te bezien en zich te verzoenen met zijn moeder.
Af en toe vangt hij iets op van zijn heden, aanwijzingen dat hij in een ziekenhuis ligt, of dat niet alles is wat het lijkt. Bovendien vertonen de misdrijven in 1973 en in het nu mysterieuze overeenkomsten. Zal Sam in staat zijn om de collega’s van vroeger met al hun gebrek aan forensische technologie te helpen de zaak op te lossen? Is Sam gek geworden? Ligt hij in coma? Of heeft hij echt een reis door de tijd gemaakt?

8 redenen om Life On Mars te kijken:

1 Het geweldige acteerwerk van John Simm als Sam Tyler, die zo goed en zo kwaad als het kan, met zijn moderne opleiding in een jaren ’70 politieteam te overleven. Daarnaast wil hij weten wat er met hem aan de hand is? Wat is echt, wat is nep? Zowel de politieagent als de wanhopige mens Sam speelt hij ongelooflijk overtuigend.

2 De serie won onder andere een BAFTA en een Emmy Award (best buitenlands drama) en dat is te zien: fantastisch camerawerk en gebruik van licht en geluid.

3 Philip Glennister speelt de geweldige DCI Hunt. Een fantastisch politiek incorrecte eikel die van ‘results’ houdt (en minder van criminelen, homo’s en watjes). Maar hij is ook loyaal en intelligent.

4 Fantastische dialogen als:

Gene: I think you’ve forgotten who you’re talking to.
Sam Tyler: An overweight, over-the-hill, nicotine-stained, borderline-alcoholic homophobe with a superiority complex and an unhealthy obsession with male bonding?
Gene: You make that sound like a bad thing.

Gene: We pulled in Dora, she’s the last person to see the victim alive?
Sam: Is she a suspect?
Gene: No, just a pain in the arse…
Sam: (…) Okay, so tell me all I need to know about her.
Gene: She’s a pain in the arse.

5 De geweldige soundtrack, met de betere nummers uit 1973 (en daarvoor). Met onder andere David Bowie (waaronder de titeltrack van de serie), Deep Purple, Pink Floyd

6 Nelson de barman. Doet precies wat een barman moet doen: luisteren en per ongeluk goede raad geven.

7 De auto’s (waaronder de geweldige Ford Cortina 2000GXL), de achtervolgingen, de fantastische rijkunsten van de politie en de criminelen. GEWELDIG.

8 Liz White die Sams steun, toeverlaat en potentiële love interest speelt. Haar tijd ver vooruit, net als haar collega’s.

Kortom: een leuke serie met diepgang. Geen moment vervelend, saai of slecht.

Oh ja, volgende week donderdag dus aflevering 2. Maar mocht je aflevering 1 eerst willen zien (waarin Sams vrouw wordt ontvoerd en hij wordt aangereden en zo in 1973 terecht komt en zijn nieuwe collega’s ontmoet)…….. Dan kun je die vast wel op YouTube vinden…

3 reacties

Geef een reactie