Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

B.

Beste RTL 5, een brief over 127 Hours

Beste RTL 5-programmeur,

Waarom programmeert u “127 Hours” als u de climax van de film niet uitzendt? Een van de redenen waarom deze veel aandacht heeft gekregen, is immers dat de hoofdpersoon van het verhaal zichzelf moet bevrijden door zijn arm eraf te snijden. Dat is een bekend onderdeel van het plot. Zo bekend zelfs dat mijn tv-gids er melding van maakte.

Ik had deze film al lang op mijn lijstje staan. Ik was – enigszins naïef – blij verrast dat RTL5 de film voor vanavond had geprogrammeerd. Indrukwekkend was de film inderdaad, tot het laatste kwartier, waarbij het karakter zichzelf ineens had bevrijd zonder dat duidelijk werd hoe precies – dat ging wel erg makkelijk en snel… Een van de belangrijkste onderdelen van het plot was zonder waarschuwing vooraf weggesneden. Minstens vier minuten. En misschien nog wel meer zonder dat ik het door had.

Als zo’n bloederig fragment niet geschikt is voor het tijdstip, programmeer de film dan later op de avond… Maar knip hem er niet zomaar uit. U zou het ook voor de film even kunnen melden. “In deze film hebben we het belangrijkste deel van de film eruit geknipt.” Dan had ik namelijk niet gekeken.

Reclames en vervelende afleidende “pop-ups” voor niets-zeggende shows’s als “Barbie’s Baby” en andere weerzinwekkende programma’s (weerzinwekkender dan de uitgesneden scène, weet ik nu dankzij YouTube), zorgen er al voor dat ik zelden nog films op de commerciële zenders kijk. En als die keer dat ik dus kijk, de film in kwestie wordt verpest… Nou… Dan dank ik u hartelijk voor de verpeste televisieavond. En een verpeste film. Had ik hem maar gewoon gedownload.

Aan de film die erna kwam, “The Roommate”, heb ik me maar niet meer gewaagd. Die film is met uw beleid natuurlijk binnen een kwartier afgelopen.

Als ik over tien, twintig jaar “127 Hours” nogmaals kijk dan heeft deze nog steeds een nare bijsmaak. Ik weet dan waarschijnlijk niet meer waarom, omdat alle televisiezenders dan allang opgeheven en ingehaald zijn door betere, gebruiksvriendelijke manieren van videoconsumptie. Maar die eerste kijkervaring van een echt goede film, die blijft je bij, weet ik. En die heeft u verpest.

Hartelijk dank.

Stefan Meeuws

UPDATE: “Volgens RTL5 kon de scène waarin de hoofdpersoon zijn eigen arm amputeert niet worden uitgezonden vanwege de Kijkwijzer, die op het tijdstip van 20.30 alleen films voor 12 jaar en ouder toestaat. ‘RTL begrijpt dat dit bij de kijkers voor teleurstelling heeft gezorgd en zal ‘127 Hours’ in de toekomst op een later tijdstip uitzenden waardoor de film in z’n geheel te zien zal zijn’, aldus een woordvoerder.”