Stefan leest: Oorlog en Vrede (2)

Oorlog en Vrede (2)

Stefan Leest Tolstoj: Oorlog en Vrede
Nu op: bladzijde dertien
Bladzijdes gelezen: vijf (sinds de vorige aflevering)
Huidige gemoedstoestand:
nog duizend en enkele pagina’s te gaan… *zucht*
Waardering: nog geen uit vijf

Ik ben nog niet heel ver gekomen in het boek, maar dat komt ook een beetje omdat ik het alleen bij mijn ouders lees (het boek is te zwaar om mee te nemen :))… Maar ik moet ook bekennen dat ik des nachts droom over een Siberische steppe met mannen in bontjassen op paarden. Ik neem aan dat eenieder bekend is met de luisterverhalen. Een cassettebandje met daarop een spannend verhaal. Inmiddels is het fenomeen volkomen achterhaald, de huidige generatie kinderen heeft een DVD-speler in de auto, of op zijn minst een MP3-speler. Enfin, wij hadden niet zoveel van die luisterverhalen. Ik denk zelfs dat we er maar twee hadden. Eentje ging over Sissi (dus niet ‘mijn ding’ (die was dan ook niet van mijzelf). De naam van de andere ben ik vergeten, maar het ging over een moedig man onderweg naar Jakoetsk of Irkoetsk, of in ieder geval iets dat eindigt op Koetsk. En het ging dus over sneeuwstormen, brieven en een tsaar. Ook staat me nog wolvengehuil en dood en verdriet bij, maar het kan ook zijn dat mijn fantasie inmiddels op hol slaat. Het bandje zat in een blauw hoesje, met een man met bontmuts erop. Enfin, het bandje ligt ergens in een doos, gok ik, en ik heb iets beters te doen dan hem daadwerkelijk te gaan zoeken, maar mocht iemand ingeburgerd zijn in de Russische literatuur (of slappe kinderaftreksels ervan), of een site met Russische verhalen weet, dat zou mij enorm helpen (mijn zoektochten zijn tot op heden zonder resultaat).. Of misschien kan iemand Tolstoj en alle andere Russische schrijvers uit de dood opwekken (waarom denk ik altijd dat de Russische literatuur dood is?) en met een geheime camera ze vragen wie een verhaal heeft geschreven dat op mijn omschrijving lijkt en zo ja, hoe het dan heet (Peter R., een uitdaging, maak jezelf nuttig!).

Mijn aandacht werd vorig weekeinde al getrokken door een naschrift van de uitgever onder het voorwoord (waarschijnlijk geschreven door René de Vries) in mijn uitgave van Oorlog en Vrede: ‘Voor een lijst van de in dit boek voorkomende personen zie pag. 1019.’

Ik was eerlijk gezegd wel benieuwd hoeveel mensen er nu precies in het boekwerk voorkwamen… Dus ik bladerde naar bladzijde 1019. Daar moest ik een conclusie trekken: het was een lege pagina. Even dacht ik: ‘zou het boek dan werkelijk nergens over gaan en geen personages bevatten?’, maar bladzijde 1018 (de linkerbuurman van 1019) bevatte een kaart van een veldslag en ja, daar moesten volgens mij toch echt mensen bij betrokken zijn geweest. Ik trok de conclusie dat de uitgever was vergeten de lijst in te voegen. Pas vandaag kwam ik op het idee bladzijde 1018 om te slaan. En jawel, op pagina 1017 stond toch de namenlijst afgedrukt. Had de uitgever / Tolstoj me toch gefopt. Op bladzijde zes al! Kun je nagaan wat er de komende 1000 bladzijdes daarna gaat gebeuren! Hoewel het feestje van Anna Pawlona (let wel: niet Karenina) tot nu toe nou niet echt van een bijzonder bruisend niveau is. Maar misschien moet ik er nog even inkomen.

4 reacties

Geef een reactie