VrijdagHumor: (de kwestie) Micha Wertheim

U had hem vast al eens bij de ‘links’ zien staan (zie ook Site van het Jaar 2007), in de rechterkolom: Micha Wertheim. En nu is hij in het nieuws, wat zijn definitieve doorbraak kan zijn, of iets dat overwaait.

De grappen en grollen van cabaretier Micha Wertheim over een gehandicapte in Theater de Oranjerie in Roermond hadden dinsdagavond tot gevolg dat de zaal leeg liep en Wertheim zijn optreden moest afbreken.

Wat is er misgegaan? Volgens Micha W. gebeurde er het volgende:

De oproer begon toen ik op een goed moment informeerde waar toch dat lichtje vandaan kwam dat ik de hele tijd in de verder donkere zaal zag flikkeren. Het zag er uit alsof iemand zat te bellen of te filmen. Toen bleek dat de bewuste man in een rolstoel zat, heb ik vanzelfsprekend mijn verontschuldigingen aangeboden. Vervolgens maakte ik een paar grappen over de situatie, maar natuurlijk niet over de man in kwestie. Toen ik vervolgens verder ging en terecht kwam bij mijn vaste verhaal over gehandicapten vatte een gedeelte van de zaal dit blijkbaar op als een persoonlijke aanval op de man in de rolstoel. Een ander gedeelte van de zaal snapte het wel.

Ik was zelf niet bij de voorstelling, maar kijk hier naar een (het?) fragment over gehandicapten dat eerder al op TV werd uitgezonden. Ja het is misschien grof, ja, het is misschien niet ieders soort humor, maar in de context van de voorstelling past het natuurlijk goed. Het is de vraag wat voor grappen Micha Wertheim precies maakte tegen de man in de rolstoel, maar het moge duidelijk zijn dat als het fragment ook maar iets lijkt op het hiervoor gelinkte, dan was het beslist geen persoonlijke aanval. Micha Wertheim gedraagt zich tijdens de voorstelling als een arrogante zak. En dat is grappig. Want als arrogante zak kun je arrogante dingen zeggen en afgeven op andere mensen. En dat is in het begin heel verwarrend (wat precies Micha’s doel is, volgens zijn site), maar op een gegeven moment moet je door krijgen dat het hier gaat om een cabaretvoorstelling. En dat is een kunstvorm en kunst is niet altijd wat het lijkt.

Het kan natuurlijk goed zijn dat mensen blind een cabaretvoorstelling bezoeken omdat het cabaret is, en dus vast grappig, maar het is misschien een idee om even vooronderzoek te doen alvorens een kaartje te kopen (dan weet je meteen of je hem wel of niet grappig vindt). En dan wordt het al gauw duidelijk wat voor grappenmaker Wertheim is. Zijn voorstelling is op TV geweest, hij sprak regelmatig columns uit bij Spijkers met Koppen en zat recentelijk bij Dit was het Nieuws. Hij is dus ook niet totaal onbekend. Hij heeft zelfs een website waar die columns op verschijnen en waar hij andere stukken opschrijft. Even zoeken op internet en je weet wie je gaat zien. Neem een willekeurige column van zijn site en je weet wie je voor je hebt.

Maar sommige mensen zijn daar blijkbaar te lui voor… In een ideale situatie weet je wie je gaat zien en weet je dus dat Micha Wertheim arrogant gaat zijn en het niet onwaarschijnlijk is dat hij daarbij mensen beledigd (merk op: als grap…). Theo Maassen, De Vliegende Panters en Hans Teeuwen zijn ook niet al te vriendelijk voor bepaalde mensen in hun programma. Is dat erg? Nee. Misschien is het niet jouw soort humor. Dan ga je daar toch niet naar toe? Waar maken we ons druk over?

Inmiddels heeft ieder TV programma mij gebeld of ik bij ze te gast wil zijn. Ik heb hier voor bedankt omdat ik geloof dat men in Nederland veel te veel van rel tot rel gaat en ik daar niet aan mee wens te doen. Ik heb dit programma met de bewuste grappen honderd keer gespeeld en steeds waren de reacties van het publiek zowel als die van de pers enthousiast. Daar haal je natuurlijk het nieuws niet mee, dat snap ik.
Maar één avond waarop een aantal mensen een grap niet snappen en boos weglopen is voor mij niet genoeg om het journaal of de kranten te halen. Ik beschouw wat er gebeurde in Roermond als een heel vervelend bedrijfsongeval. Een aantal mensen snapte een aantal grappen niet. De programmeur die niet eens in de zaal zat verklaart tegen de pers dat ik nooit meer naar Roermond hoef te komen. Ze had mij ook op kunnen bellen om te vragen wat er gebeurde. We hadden het er over kunnen hebben dat je soms een risico neemt in het theater. Een risico bestaat alleen als het ook mis kan gaan. Nou dat is een keertje gebeurd.
Dat de verontwaardiging van 100 mensen de landelijke pers haalt beschouw ik als het zoveelste bewijs dat Nederland volledig op drift is geraakt.
(Uit Micha Wertheims verklaring)

Je kunt je afvragen of het grappig is om mensen te beledigen. Feit is dat we een politicus in de Tweede Kamer hebben zitten die mensen wel mag beledigen – en dat ook doet – en dat wij ons druk maken over een grappenmaker die dat in een theater doet. Als grapje dus. Dat hij het niet meent dus… Of dat hij in ieder geval iets anders duidelijk wil maken dan hij daadwerkelijk zegt.

Ik vind Micha nog steeds een goede cabaretier. En alle mensen met een beetje inlevingsvermogen en een gevoel voor humor ook. Maar die zijn tegenwoordig schijnbaar dun gezaaid.

2 reacties

Geef een reactie