Fitna de film

Waarom noemt Geert Wilders zijn film ‘The Movie’? Naast dat dat in principe lelijk is (behalve in sommige gevallen), allitereert het ook nog eens niet. ‘Fitna de Film’ was wat mij betreft dus een betere titel geweest. Ofja, ‘Fitna het Filmpje’, want een echte film kun je een reeks achter elkaar gemonteerde beelden nu ook weer niet noemen. Bij een film denk ik eerder aan iets van minstens drie kwartier. Iets met inhoud.

Enfin, we kunnen hem nu dus zien. En hij valt best mee… Hij provoceert nauwelijks, in ieder geval. We zien wat – ik geef toe, vrij schokkende – beelden, citaten en fragmenten van haatdragende teksten, speeches en acties jegens de rest van de wereld. En die haatdragende mensen zijn toevallig allemaal moslims. En dan is het natuurlijk makkelijk generaliseren. Vooral effectief is het laten zien van oproepen tot geweld in de Koran, en dan zo’n typische, volgens mij zelfs voor moslims maar half verstaanbare, stem op de achtergrond te laten horen. En dat dan consequent doen. Dan lijkt het net of ze in die moskees alleen maar zeggen ‘ga je ongelovige buurman killen!’ Vervolgens krijgen we een hoop krantenkoppen over de ‘islamisering’ van ons land. Natuurlijk ga je dan op zijn minst denken ‘gaat dat niet wat snel?’, maar dat is ook precies de bedoeling. Wilders speelt natuurlijk heel erg op het gevoel. De nuance is ver te zoeken. En dat in de Middeleeuwen de drie grote religies op net zo’n gespannen voet stonden als nu (kruistochten anyone?), negeren we nu maar even.

Twintig procent van de wereldbevolking is moslim. Het lijkt me dus voor de hand liggend dat er een aantal extremistische figuren tussenzitten. Maar er zijn ook een aantal christelijke organisaties die op zijn zachtst gezegd dubieus zijn. Misschien is het niet de paus die dood en verderf predikt, maar ik ben bang dat er net zo veel onverdraagzame christenen als moslims zijn. Je kunt dus beter alle religies uitbannen en dan een grote, ondoordringbare barrière op de grens neerzetten. Al vinden mensen dan vast een andere reden om elkaar de kop in te slaan.

Eerlijk gezegd vond ik het filmpje nauwelijks het niveau van de goedkope reportages in de zendtijd voor politieke partijen overstijgen. Alleen dan zonder politieke voorstellen. Het filmpje eindigt met een aantal lege aanbevelingen (‘verdedig je vrijheid’). Je denkt meteen ‘ja, dat klinkt als iets goeds! Ik ga Nederland verdedigen tegen moslims’, maar het is niet alsof Geert duidelijk maakt wat hij wil dat we doen (dan zou hij waarschijnlijk meteen opgepakt worden), noch dat ieder weldenkend mens zich niet binnen 20 seconden realiseert dat Wilders zijn filmpje slechts goed heeft gemonteerd, maar dat het in feite natuurlijk nergens over gaat. Wilders schaart zich met Fitna in een traditie van dictators die hun onderdanen propaganda laten zien. Alleen is Wilders geen dictator (of leider van ons land). Dat er ook passages over liefde en verdraagzaamheid in de Koran staan, ziet Wilders maar even over het hoofd. In feite doet Wilders met Fitna wat hij altijd doet: heel hard roepen.

Ik ben voor de vernuancering van Wilders. Maar dat is wishful thinking. Hij heeft mijn hint duidelijk nog niet opgemerkt. Maar ik weiger te schreeuwen.

Geef een reactie