BC: Eeuwige Roem (Saskia de Coster)

Mijn categorie Boekenclub (in de wandelgangen ook wel “De Literaire Bedwetter” genoemd) is nu niet bepaald de meest gevulde. Concrete ‘boekbesprekingen’ zijn tot dusverre alleen van een drietal Engelse boeken verschenen (Adams, Wyndham en Rowling) en de eerste luttele pagina’s van een Russisch ‘meesterwerk’. Dat kan ik natuurlijk niet maken, als neerlandicus / letterkundige. Als het aan mijn blog ligt, komt daar vanaf heden verandering in. Nu hopen dat Stefan meewerkt… ;)

Saskia de Coster – ‘Eeuwige Roem
Ik vind Saskia de Coster een beetje vreemd. Maar dat moet ook. Ik vond het vorig jaar verschenen ‘Held’, om de slogan van een drankje dat ik nog nooit heb gedronken te citeren ‘een beetje vreemd, maar wel lekker.’ Het boek was lekker absurd. Ook las ik recentelijk een aardige column van haar in ‘Next One’, het nieuwe gratis magazine bij ‘NRC Next.’ Maar ‘Eeuwige Roem’… Daar kan ik niet zoveel mee.

Babs en Julie hebben allebei een minder geslaagde jeugd: de een heeft een alcoholiste als moeder, de ander verliest haar zusje op jonge leeftijd. Julie heeft als levensdoel het wereldberoemd worden, Babs wil haar Boek vol Wijsheid voltooien. Wanneer Babs van huis wegloopt kruist haar leven even met dat van Julie. Als de twee elkaar een hele tijd later op een feestje treffen en een onenightstand beleven, is volgens de achterflap een vriendschap geboren ‘die geen lezer onberoerd zal laten.’

Maar dat doet ie dus wel. De Coster schrijft nog steeds fantastisch mooie zinnen en vaak ook met gevoel voor humor. Maar nergens grijpt het (uiteindelijk fatale) verhaal me echt aan. De zoektocht van de twee meisjes naar ‘Eeuwige Roem’ is niet mooi, niet dramatisch, niet indrukwekkend en ook niet bijzonder grappig. Het is vooral een beetje vreemd. Maar dat is niet genoeg. Teleurgesteld druip ik af. In een hoekje blader ik nog eens door ‘Held.’ Ik troost me met de gedachte dat er blijkbaar wel een stijgende lijn in het werk van De Coster zit.

twee uit vijf

3 reacties

Ik vond het juist wel heel boeiend en knap geschreven. Beter dan ‘Kamermuziek’, waar bijna iedereen juist zeer door geboeid was, terwijl ik dát juist een vrij afgezaagd verhaal vond! Maar dat is mijn persoonlijke mening… 😉

Het is een heel mooi boek, een goed verhaal. alles erop en eraan. enkel het einde is wat saai, maarja dat is dan wel mijn mening

Dag allemaal,
Het boek is inderdaad boeiend. Je wil maar blijven doorlezen. Het is niet haar beste boek maar wel een heel goed. Voor diegene die het nog niet hebben gelezen. ik raad het je ten zeerste aan. Het begin is misschien wat langdradig maar eenmaal dat je wat verder zit in het boek is het wel genieten. groetjes maxim x

Geef een reactie