Athlete – The Outsiders EP

Ik zal de laatste zijn die zegt dat alleen Turin Brakes wordt genaaid door EMI. Die platenmaatschappij heeft van het meest recente album ‘Dark On Fire’ slechts twee digitale singles uitgebracht, zonder noemenswaardige b-sides of promotie. Maar goed, daar gaat het hier niet om… Het gaat erom dat Athlete met ‘Beyond The Neighbourhood’ een alleraardigst album met enkele sterke singles afleverde en dat EMI ook daar vrij weinig mee deed. Ja, ‘Hurricane’ werd uitgebracht, zelfs op vinyl en CD-single, maar toen dat geen nummer 1 hit werd, was het stil. Ergens in november kwam ‘Tokyo’ uit, met alleen op de vinylversie een nieuw liedje en op de single versie vijf live tracks van de eerdere albums. De single haalde de hitlijsten niet eens, omdat er geen echte video was en geen extra promotie… Het moge duidelijk zijn: there’s a pattern

Enfin, lang moest EMI vervolgens denken over wat er nu uitgebracht moest worden en er gingen vele geruchten over wat het zou worden, maar nu komt er dan eindelijk iets nieuws… ‘The Outsiders EP’. Uiteraard alleen te koop via de site van de band met ingang van juni.

Wat mogen we verwachten?

The Outsiders
Best not to think about it (totally new studio version)
Shades On
Plain English
Flying over bus stops (live from Cambridge Corn Exchange)

Twee nieuwe liedjes, een nieuwe versie van een goed liedje op het album, de titeltrack (uiteraard, in een radio edit) en een liveversie van mijn persoonlijke favoriet: ‘Flying over Bus Stops’.

‘The Outsiders (radio edit)’ wijkt nauwelijks af van het origineel, het meeste valt op dat er aan het einde een stuk instrumentale outro is weggeknipt. De nieuwe versie van ‘Best Not To Think About It’ is HEEL ERG MOOI. Het is een akoestische interpretatie van de albumtrack die steeds meer op het origineel gaat lijken, naar mate het nummer vordert. Check onderaan deze post voor een link naar het nummer (wel na 24 uur netjes verwijderen en in juni het origineel kopen!).

Dan komen er twee nieuwe nummers. Allereerst ‘Shades On’: het zou zo een b-side van het debuutalbum ‘Vehicles & Animals’ kunnen zijn. Het refrein is wat zwak, maar tegen het einde wordt het nummer steeds beter. ‘Plain English’ is een rustig lied met vooral akoestische gitaar zang en wat elektronische bliepjes die Athlete zo typeren. Het verschil met alle voorgaande Athlete nummers is dat de vaart hier volkomen ontbreekt. En dat bedoel ik in positieve zin.

‘Flying Over Bus Stops’ in een live (akoestische versie) is even wennen, maar werkt uiteindelijk goed (ondanks joelende fans op de achtergrond in het begin). De bliepjes zijn vervangen door elektrische gitaar en tegen het einde bouwt de song op met hevige drums op naar een echt einde. De intimiteit van de originele versie gaat hierdoor verloren, maar als je je daarvoor afsluit en genoegen neemt met een versie zonder de lieve achtergrondstem, is het een aardige versie. Maar hij valt in het niets bij het origineel.

Al met al is deze (digitale) EP een aardige aanwinst voor de fans van het rustigere Athlete (en daar ben ik er één van!). Voor de rest is deze plaat vooral een zoethoudertje. En dan maar hopen dat de band na alle zomerfestivals weer snel de studio ingaat…

drie uit vijf

Best Not To Think About It (alternate version) >>
Wel netjes het origineel kopen, in juni via www.athlete.mu! – Deze link vervalt op 24 mei.

Geef een reactie