Ane Brun – Changing Of The Seasons

Ik was vastberaden het nieuwe album van Ane Brun te haten. Het zit namelijk zo: ik vind haar vorige CD’s veel te mooi. Niet al haar liedjes zijn perfect, maar ze heeft een aantal hele mooie juweeltjes op haar naam staan. En ja, dan ben ik om. Maar ben ik bij veel artiesten bereid zonder veel moeite het nieuwe werk te omarmen, bij Ane Brun had ik heel veel zin om haar nieuwste CD helemaal af te kraken. Waarom? Geen idee. ‘Gewoon.’ Misschien omdat ik dan eindelijk eens een keer een negatieve recensie kon schrijven.

Enfin, het begon goed toen ik de eerste single hoorde (en zag). Ik dacht “Wat een misser! Wat een pretentie! Wat een mislukking!” En ik zag de koppen al voor me “Ane Brun stelt teleur, Ane Brun slaat de plank volledig mis!” En met dat gevoel begon ik aan mijn eerste luisterbeurt.

Go to sleep with closed eyes
Your prophecies won’t be fulfilled tonight

When you think of falling skies
Remember there are a million ways to die
‘Lullaby for Grown-Ups’

U begrijpt het: het is haar toch weer gelukt… Ik ben weer om… Hoogtepunten zijn het delicate ‘Lullaby for Grown-Ups’, het geweldige ‘Gilian‘, de opener ‘The Treehouse Song‘ en het verrassend intense ‘Ten Seconds.’
Dat wil niet zeggen dat alles me evenveel bekoort, zo kan ‘Armour’ me gestolen worden, maar over het algemeen is het een klassieke Ane Brun plaat geworden, met een verrassend verfrissende productie.

Ane weet op de een of andere manier een ideale balans tussen songtekst en klankkleur te maken. Ze lijkt precies te weten wanneer een klein liedje klein moet blijven en wanneer zo’n klein liedje een groot avontuur mag maken. En ze weet de luisteraar daar altijd mee te verrassen. En ik denk dat niemand kan ontkennen dat Ane Brun daarmee een van de beste vrouwelijke singer-songwriters van dit moment is. En dat zelfs die eerste single eigenlijk een mooi liedje is. (en dat ik een ander slachtoffer moet vinden om een slechte recensie over te schrijven)…

vier uit vijf

3 reacties

[…] en Lullaby for Grown-Ups bepalen een groot deel van de schoonheid. De rijkgearrangeerde nummers van Changing Of The Seasons blijven makkelijk overeind in uitgeklede vorm. Dat is waarschijnlijk de reden dat de nummers nu ook […]

Geef een reactie