Nabeschouwingen

Mij kennende zal ik dit wel niet vol weten te houden (zeker ook gezien mijn universitaire verplichtingen), maar het is het proberen waard.

Ik ben geen enorme voetbalfan, daar zal ik eerlijk over zijn. Als kind wel, toen was ik voor Ajax en voetbalde ik zonder veel talent aan de linkerkant van het veld, midden of achter. Na drie jaar in hetzelfde slechte elftal werd het langzaam aan tijd voor een nieuwe hobby. Dat werd geen sport…

Na de basisschool raakte ik ‘out of touch’ met de Eredivisie, met Ajax en met voetbal in het algemeen. EK’s en WK’s wilde ik nog best volgen, met plezier zelfs. Heel soms keek ik een wedstrijd in de Champions League, maar op het sporadisch volgen van de uitslagen in de krant na, schonk ik weinig tot geen aandacht aan voetbal. Het hielp ook niet dat de ‘golden years’ van Ajax duidelijk voorbij waren.

Enfin, vraagt u mij dan ook niet om mijn favoriete voetballer, want zover ik met een naam kan komen, is die van tien jaar geleden (of schittert hij op een recent EK of WK). Desondanks wil ik met de kennis die ik niet heb, nabeschouwingen schrijven over de wedstrijden op het huidige EK. Ik heb geen tijd om alle wedstrijden (helemaal) te zien en verwacht ook geen technisch inzicht van hier tot Tokyo, maar het is vast leuk zolang het duurt… Dat hoop ik althans…

Zwitserland – Tsjechië (0-1)
Poule: 2-1
Wellicht was mijn poule niet heel realistisch, maar ik hoopte op het thuisvoordeel van Zwitserland en de zenuwen van Tsjechië. Bovendien was ik de enige in ons select gezelschap die Zwitserland liet winnen. En zeg nu eerlijk: wat is er mooier dan na de eerste wedstrijd dik bovenaan te staan? Ik zou het antwoord niet weten. Want ik kreeg slechts 20 punten toebedeeld, voor het doelsaldo van Tsjechië, en daarmee loop ik meteen zo’n 55 tot 180 punten achter op de andere zes deelnemers.

De aftrap miste ik, omdat ik nog bezig was met het afmaken van een opdracht, maar na 10 minuten kon ik inschakelen. Tussendoor moest ik eten, maar de tweede helft… Poehee! Wát een wedstrijd! Het werd een waar gevecht tussen mijn nieuwe Genesis 3DVD (‘When In Rome 2007’, een waar fantastisch concert en fascinerende documentaire over de techniek achter een van de meest technische tours van het vorig jaar) die ik voor mijn verjaardag had gekregen en deze wedstrijd. Hoewel Zwitserland een poging deed, kon ik toch niet geboeid worden door het geheel. En die goal was gewoon een lucky treffer. Die moet je natuurlijk ook kunnen maken, maar al met al imponeerde het spel me niet. Het gevecht werd dan ook gewonnen door mijn DVD (hoewel een handige stand op de DVD-speler het mogelijk maakt stiekem naar voetbal te kijken, terwijl de muziek gewoon uit de radiospeakers knalt, ook best aardig, koos ik toch voor de beelden van Rome bij nacht en een fascinerende licht- en geluidsshow).
Conclusie: vraag allemaal de Genesis DVD voor je verjaardag (hij is namelijk best prijzig); dat zorgt namelijk voor veel meer (en heel veel langer) kijkplezier.
Plek in Poule: 7/7 (20 punten).

Portugal – Turkije (2-0)
Poule: 2-0
Tsja, ik had ook persoonlijk belang bij deze wedstrijd. Ik hoop namelijk veilig terug te kunnen keren naar mijn kamer na dit weekend. Het is dus zorg dat niet de hele wijk de straat op gaat om te protesteren tegen een idiote scheids of iets dergelijks. Maar ik moet zeggen dat deze wedstrijd mij bijzonder meer boeide dan het openingsduel. Je kunt zeggen dat die Portugezen allemaal arrogante haantjes zijn (maar ja, de Nederlanders kunnen daar ook wat van!) en dat ze teveel willen, maar die vrije trap van Ronaldo had er best in gemogen. Nee, het zat de Portugezen niet mee. Desondanks een mooie 1-0 en wel een beetje terecht, gezien de hoeveelheid kansen.

Dat wil niet zeggen dat de Turken geen tegenstand boden… Het is alleen vrij duidelijk dat ze niet die technische verfijndheid bezitten die Portugal zo groot maakt. De tweede helft was wel een stuk slechter dan de eerste. Veel foutjes en weinig technisch vernuft bij de Portugezen. De Turken waren niet in staat hun aanvallen goed af te werken. Ik zou durven stellen dat beide teams op ongeveer gelijk niveau speelden. Een gelijkmaker was gezien het spel van de Portugezen in mijn ogen wel terecht. Totdat Nani werd neergemaaid in blessuretijd. Ik was behoorlijk boos op de Turk in kwestie, vooral ook omdat het tijdens de laatste kans op een perfecte voorspelling in de poule gebeurde. Bovendien zag die overtreding op Nani er heel pijnlijk uit. Het was dan ook zoete wraak van Portugal dat de 2-0 nog kwam. En die uitslag was bijzonder goed voor de tussenstanden in mijn EK-poule. Een goede afsluiter van de eerste dag, maar ik hoop dat de zondag kwalitatief beter spel brengt.
Conclusie: leuke eerste helft en zoete wraak op het eind (voor Portugal en voor mij in de poule)… Een aardige afsluiter van dag 1.
Plek in Poule: 3/7 (220 punten)

Klassement Pimfandischasjo EK-poule na dag 1:

Ek Poule Dag 1

Morgen op het programma:
Oostenrijk – Kroatië (0-1) (of hoe Oostenrijk nog twee weken opgescheept zit met een toernooi waarin ze zelf geen kans maken)
Duitsland – Polen (3-1) (of hoe Beenhakker het toch niet flikt)

2 reacties

Geef een reactie