Nabeschouwingen (7)

Dit EK Voetbal volgt Stefan alle wedstrijden… Althans, als hij er tijd voor heeft (en niets beters te doen). Daarna gebruikt Stefan zijn gebrekkige voetbalkennis om hier een analyse te schrijven. Ja, hij begrijpt buitenspel en ja hij weet wat een gele en rode kaart is, maar daar houdt de kennis ook wel op…

Voorgaande delen:
Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6

Italië – Roemenië (1-1)
Poule: 3-1
Deze groep is gewoon niet te voorspellen. Italië kreeg het gewoon niet voor elkaar, ook al zaten ze er regelmatig dichtbij… Het laatste deel van de wedstrijd kwamen ze nauwelijks nog dichtbij de goal. En dan hebben ze nog gelukt dat die penalty werd gestopt. Het zag er niet elegant uit, maar het voorkwam een vroegtijdige uitschakeling van de Italianen. Het is moeilijk om in Italië nog een serieuze titelkandidaat te zien, enorme kwaliteit straalde het team ook gisteravond niet uit. Het maakt de wedstrijd Roemenië – Nederland extra interessant, want hoe gaan de Roemenen het doen tegen Nederland? Ik denk dat het toch nog best spannend kan gaan worden. Nederland heeft in ieder geval nog een appeltje te schillen met de Roemenen. Kan Mutu ‘ik mis ook eens een penalty’ zijn zelfvertrouwen terugwinnen? Het is te hopen, dan wordt het echt een boeiende wedstrijd. Mits Nederland op hetzelfde niveau kan spelen als tegen Italië en (vooruit, laat ik niet langer de schijn ophouden dat ik dit schrijf vóór het duel Nederland – Frankrijk) Frankrijk… Op deze manier verdient Roemenië het om door te gaan. Maar we hebben het hier toch over Italië en Frankrijk? Toch?
Conclusie: Italië titelkandidaat? Italië is toch helemaal geen voetballand? Of…?
Plek in Poule: 2/7 (+20 punten).

Nederland – Frankrijk (4-1)
Poule: 2-1
Gematigd optimistisch stapten Marc, Bob en ik Stadsherberg ’t Pumpke in Den Bosch binnen. Het was er druk, het was er luid, het was er vol, maar het was er bovenal erg oranje. Ik kijk zelden voetbal in horecagelegenheden, misschien was dit zelfs mijn eerste keer… Maar feit is dat ik niet heel erg voorstander was van het minder dan 20 vierkante centimeter persoonlijke ruimte met rokende omstanders en lallende voetbalfans. Ik geef het eerlijk toe dat ik even dacht ‘waarom kijk ik niet gewoon thuis?’ Maar ja, die voetbalhits, hoe verachtelijk ook, ze zetten wel de sfeer. En als de wedstrijd eenmaal bezig is… Dan moet je even geluk hebben dat het goed gaat… Want dan vergeet je alle langslopende obers, zich asociaal opstellende buren en gebrek aan ruimte om te draaien of je benen handiger neer te zetten.

En het ging goed… Na 10 minuten de 1-0 van Kuyt (uit een hoekschop, en dat terwijl in de oefenwedstrijden én afgelopen maandag geen enkele hoekschop echt briljant werd uitgevoerd!). En dat was maar goed ook, die 1-0, want toen Frankrijk fatsoenlijk begon te spelen werd het ineens heel spannend. En om die reden waardeer ik deze wedstrijd veel hoger dan Nederland – Italië: het was een spannende wedstrijd. De 2-1 was ook wel verdiend, maar ik zat/stond me op te vreten, samen met de rest van ’t Pumpke, toen die goal werd gemaakt. Iedereen dacht: “Oh nee he, nu gaat het echt mis.” Maar goed, voordat we die zin hadden gedacht barstte de muziek weer los en werd het schandalig mooi 3-1. Wat een wedstrijd! Binnen de minuut, kan het nog mooier? En de 4-1 van Sneijder was gewoon een geweldig mooi doelpunt. Het was eigenlijk al niet meer nodig, maar het was goed om het er nog even in te wrijven (en het deed de uitzinnige menigte in het café ook geen kwaad!).

4-1 vind ik een veel mooiere eindstand dan 5, 6 of 7-1 (of 0). Het is namelijk een score waarvan je kunt zeggen: “er was een beetje tegenstand, maar we hebben jullie toch ingemaakt.” Symbolisch is die score voor mij van veel grotere waarde dan 4-0. Want dan kun je net zo goed 5, 6 of 7-0 maken. En ja, er waren nog steeds een paar “Huntelaar had hem erin getikt”-momenten, maar veel minder dan in het uur dat Van Nistelrooy afgelopen maandag speelde (en nu scoorde hij niet). Ik ben benieuwd of (én hoe) Frankrijk deze klap te boven gaat komen. In ieder geval lever het een hilarische eindstand in de groep op als Nederland Roemenië nog weet te verslaan. Ik kijk ernaar uit. En dat de wedstrijd maar net zo spannend mag worden!
Conclusie: Het is moeilijk iets te zeggen over een wedstrijd die je niet ziet, maar de nummer 2 van deze groep is in ieder geval nog niet bepaald.
Plek in Poule: 1/7 (+95 punten)

Klassement Pimfandischasjo EK-poule na dag 7:

EK Poule Dag 7
Een gedeelde eerste plek aan het eind van week één, maar ik schat mijn kansen voor de komende week aanzienlijk lager in…
Morgen (eigenlijk vandaag) op het programma:

Zweden – Spanje (1-1) (Spanje raast, maar hapert tegen Zweedse starheid)
Griekenland – Rusland (0-2) (Hiddink saves the day tegen teleurstellende titelverdedigers)

3 reacties

Geef toe: het zag er druk en vol uit :). De muziek stond heel hard en ik was erg nooit geweest. 🙂

Maar zoals ik al schreef, het kwam helemaal goed. Een fantastische avond :).

(en natuurlijk is het allemaal enigszins geromantiseerd ;))

Geef een reactie