The Dark Knight

Gisteravond ben ik naar The Dark Knight geweest. En ik kan maar één ding zeggen:

Wat een fantastische film!

Ik had extreem hoge verwachtingen van deze film (maar dat kon ook haast niet anders) en ik was even bang dat ik te hoge verwachtingen had, maar die angst bleek al gauw onterecht. Voor de pauze werd een goede basis gelegd voor een spectaculaire finale, die na de pauze niet lang op zich liet wachten. Slechte films worden vaak van tevoren geroemd om hun zogenaamde plot twists. Bij The Dark Knight waren de onverwachtige wendingen in ieder geval niet afwezig (hoewel de aanwezigheid van een bepaalde slechterik er wel een beetje aan zat te komen – maar dat kan ook puur zijn omdat dat in de trailer al een beetje wordt gesuggereerd). Hoewel het genre bepaalde conventies wat betreft de afloop stelt, denk ik dat weinig mensen hetgeen daarvoor allemaal plaatsvindt kunnen voorspellen.

Het eerste deel, Batman Begins, was aardig, maar niet bijzonder. The Dark Knight moet het dan ook – eerlijk is eerlijk – niet van Christian Bales Batman hebben. Hoewel hij het aardig doet als een depressieve, donkere, dramatische Batman, lijkt het ook een beetje alsof dat de enige modus is die de acteur in petto heeft. Ik zie hem in ieder geval nog geen crossover maken naar Mamma Mia! The Movie, zoals bijvoorbeeld Pierce Brosnan. Neen, de film moet het vooral hebben van slechterik The Joker (een werkelijk fenomenale rol) en openbaar aanklager Harvey Dent. Bijna ieder karakter krijgt een moment om volledig / goed tot zijn recht te komen. Daar bovenop komen dan de actiemomenten… Overweldigend. Een ander woord is er niet. Ook zonder IMAX-grootte zijn de beelden meer dan fantastisch.

Aan het einde van de rit wist ik alleen dat ik een geweldige film had gezien. Ik kan niet zo goed uitleggen wat de film nu zoveel beter maakt dan andere superheldenfilms, ik kan geen specifieke details noemen. Ik weet alleen dat ik meer wil: meer geniale bad guys, meer complot, meer fantastische beelden. Ga naar de bioscoop en let dan iets minder op de held van het verhaal en iets meer op de rest van Gotham City. Want Batman is zeker niet het interessantste aspect van deze film. En daarom is deze film meer dan je doorsnee superheldenfilm en een staande ovatie waardig. Gaat dat zien!

1 reactie

Zwaar overgewaardeerd, die film! Het plot is onbegrijpelijk, de personages ongeloofwaardig, de dialogen pijnlijk slecht. Er is alleen ontwikkeling in de verhaallijn, op psychologisch niveau zijn alle karakters zo plat als een dubbeltje. Alleen Heath Ledger is gedenkwaardig als the Joker. Zelfs Iron Man was beter!

Geef een reactie