Niet Bij Lowlands (2): Ane Brun

Zoals ik al eerder vandaag schreef, ben ik niet op Lowlands, maar probeer ik tussen het studeren door wel de berichtgeving en de concerten te volgen (voor zover mogelijk). Via de 3voor12 Mashup (waar ik zelf ook in figureer – oh ironie!) kwam ik bij dit bericht uit… Verrassend genoeg geplaatst op de website van De Telegraaf. En nee, ik had zelf nooit gedacht daar uit te gaan citeren…

Ane en Nina ‘ontkateren’ Lowlands
BIDDINGHUIZEN –  De cirkel is rond voor Ane Brun. De Noorse zangeres begon tien jaar geleden met optreden in de straten van Barcelona en later dit jaar geeft ze haar eerste echte show in de Spaanse stad. „Dit markeert mijn tienjarig bestaan”, vertelde ze zaterdag op Lowlands.

Brun is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijd veelgevraagd zangeres. In het zuiden van Europa heeft ze nog niet gespeeld, maar in Nederland komt ze al jaren haar breekbare liedjes zingen. „Ik denk dat ik na Scandinavië hier de meeste fans heb”, zegt de zangeres, die al jaren in Zweden woont.

Ze noemt de show die ze zaterdagochtend op het muziekfestival in Biddinghuizen gaf „een van de leukste optredens van deze zomer”. Ze moest vroeg uit de veren, want ze was een van de eerste acts op de tweede dag van het evenement.

„Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om vroeg op te staan als je op een festival bent, dus ik was blij dat er zo veel mensen waren gekomen”, zegt ze na afloop. „En ze warmden snel op.” Achtergrondzangeres Nina Kinert vult aan: „Volgens mij hadden ze allemaal een kater en waren ze daardoor extra gevoelig.”

De 32-jarige Brun heeft Kinert (24) meegenomen op tournee, maar haar Zweedse collega gaat haar vleugels uitslaan. Haar vierde album, getiteld Pets and Friends, verschijnt maandag in Nederland en ze komt in september voor drie soloshows naar Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

Haar show wordt gevarieerd, zegt ze zelf. „De helft van mijn liedjes voelen als een klap in je gezicht, de andere helft als een zoen.” Brun zelf komt in november weer terug, ze staat dan in Eindhoven en Ottersum (waar ze ooit haar eerste Nederlandse optreden gaf). Eerst nog even Lowlands verkennen, want ze blijft nog tot zondagochtend op het terrein rondhangen. Terwijl ze op haar blikje bier wijst, zegt ze: „Ik probeer nu zelf in de festivalstemming te komen.”
(Bron)

Als fanatiek Brunluisteraar was ik al op de hoogte van Ane Brun komt naar het dorp waar mijn ouderlijk huis staat, maar ondanks het feit dat het Cultureel Podium al menig middelgrote naam naar het dorp heeft gelokt, staat het nog steeds een beetje onwennig in tourlijsten en artikelen. Ook De Telegraaf zag de noodzaak het optreden in Ottersum toe te lichten… Overigens was ik er helaas niet bij, die eerste keer… En vanochtend dus ook niet op Lowlands. Maar in november wel. En gelukkig hebben we 3voor12 nog, met een sessie in audio en video en zelfs het hele concert (en daar weer een recensie van).

Lees hier overigens mijn recensie van Anes meest recente album.

update: speciaal voor alle fans: het mashup Droste effect:

Geef een reactie