Geniale playlists?

Omdat ik voel aankomen dat mijn iRiver H320 er binnenkort de brui aan gaat geven, ben ik een beetje aan het kijken naar alternatieven. Mijn muziekcollectie is inmiddels de 20 gb gepasseerd en omdat ik iemand ben die graag alles altijd overal mee naar toeneemt, zijn de opties schaars. iRiver heeft zijn focus inmiddels verlegt naar het Nanosegment, dat momenteel vooral MP3-spelers met een geheugen van zo’n 16 GB aanbiedt. De grootgeheugenspelermarkt wordt vooral gedomineerd door de iPod Classic. Alleen heb ik eigenlijk geen geld voor een nieuwe mp3-speler… Maar ik bereid me wel vast voor op een switch van het innovatieve iRiver naar gigant Apple… Dan moet je dus ook met iTunes werken. Dat vond ik persoonlijk altijd al een groot nadeel (mijn iRiver werkt namelijk als een gigantische USB-stick en dat betekent meer flexibiliteit), maar niet onoverkomelijk. Daarom switchte ik deze week maar naar iTunes als mediaspeler (totdat ik het programma weer zat ben, of iRiver me verrast met een iPod Classic killer).

Vorige week verscheen er een nieuwe versie van iTunes, Apples mediaspeler en muziekwinkel. De voornaamste nieuwe functie in het programma is de Geniusfunctie:

Het lijkt me duidelijk: je selecteert een liedje en iTunes kiest er nog 24 (of meer) uit je collectie uit en dan heb je de perfecte playlist. Geniaal! Kritisch als ik ben tegenover alles wat met iT en iP begint, besluit ik de proef op de som te nemen. Want is die playlist wel zo geniaal?

Allereerst kies ik een liedje wat ik erg gaaf vind… Mijn meestgedraaide liedje volgens Last.fm is ‘Fishing For A Dream’ van Turin Brakes (nee, echt?). Ik volg de procedure zoals hierboven aangegeven en voilà, daar is mijn playlist (klik om te vergroten):

Het roept de vraag op waarop Genius zijn keuze baseert. Op de voorliefde van andere mensen die deze nummers luisteren? Feit is dat ‘Forever lost’ inderdaad vrijwel net zo akoestisch is als ‘Fishing For A Dream’, maar ‘Forget Myself’ van Elbow is niet bepaald een nummer wat je ’s avonds laat keihard op gaat zetten, vanwege de pompende bas die de buren wakker houdt. Wellicht zijn er in het repertoire van Turin Brakes en Elbow tracks te vinden die goed bij elkaar passen (daar ben ik zelfs zeker van), maar deze twee tracks zijn het niet. Het is opvallend dat we dezelfde artiesten meerdere malen terug zien in de lijst. Zo komen Elbow en The Magic Numbers allebei twee keer voor, net als bijvoorbeeld Hard-Fi, met twee nummers die totaal niet niet bij Turin Brakes passen (het is zelfs de vraag of Hard-Fi überhaupt zo’n soort nummers heeft uitgebracht). Athlete komt zelfs drie keer voor in de playlist en ook Turin Brakes zelf komt drie keer voor in het lijstje. Ja, zo krijg ik de vijfentwintig nummers die lijken op een liedje van Turin Brakes ook vol, gewoon nog twee liedjes van Turin Brakes!

Eerlijk is eerlijk: op enkele missers (Hard-Fi, Feeder en vooral Arctic Monkeys) na, is dit een heel aardige playlist. Een voorwaarde dat het ook vijfentwintig verschillende artiesten moeten zijn, heeft Apple blijkbaar niet opgenomen in zijn Geniusfunctie, maar dat wil ik ze dan wel vergeven.

Maarrrr, er is meer… Je liedjes worden naar Apple verzonden en die komt dan met adviezen… Dit moet je iedere keer doen als je nieuwe muziek aan je bibliotheek toevoegt. Maar zelfs dan komen niet al je liedjes voor geniale playlists in aanmerking. Op Myspace kun je liedjes van Indigo Jones downloaden, maar omdat deze niet in de Apple Store te krijgen zijn, blijven we de volgende foutmelding zien:

Oké, dan moet ik dus een ander nummer of een andere artiest kiezen… Maar ik wilde juist vijfentwintig liedjes die op ‘My Brother’ leken… Vooruit, nog een proef op de som… Laat ik nu eens expres een liedje nemen dat nogal afwijkt van de rest van mijn collectie (moehahahaha)… ‘Keep on Waiting‘ van DJ Hell (de naam zegt het al)… Klik om te vergroten:

De enige reden waarom dit nummer in mijn MP3-collectie zit, is omdat het een samenwerkingsverband met Erlend Øye betreft. Maar qua muziek kan ik denk ik weinig nummers verzinnen die ik dan ook zou willen horen. Vooral ook omdat ik dit nummer bijna nooit wil horen… Dat blijkt ook uit de resultaten. Weliswaar zit er veel elektronische muziek bij (zoals Daft Punk, LCD Soundsystem, Röyksopp), weinig mensen zouden ze onder het zelfde genre in de CD-zaak zetten. De andere nummers zijn namelijk VEEL melodieuzer en zachter. Nummer 25, het wonderschone ‘Sparks‘ van Röyksopp, is elektronisch, maar heeft nog maar bitter weinig te maken met ‘Keep on Waiting’ van DJ Hell… Hier vinden we meteen veel meer rare uitschieters. Aqualungs ‘Just For A Moment‘ is een rustige pianoballade en The Smiths, ja… wat doen die daar eigenlijk? Om de mix enigszins te redden gooit de Genius er wat liedjes van Kings of Convenience in, maar die vlieger gaat natuurlijk ook niet op. Weliswaar is Erlend de ene helft van het akoestische duo, de muziek lijkt van een andere wereld te komen.

Wil de Geniusplaylist functie ook daadwerkelijk geniaal zijn, dan moet je hem wel gebruiken bij liedjes die een beetje representatief voor je collectie. Anders krijg je een playlist die nergens over gaat (dan kun je dus net zo goed shuffle aanzetten). Nieuwe, geniale verbanden die je zelf niet ziet krijg je denk ik alleen als je je eigen collectie niet goed kent. Dan worden nieuwe liedjes wellicht in een andere context geplaatst waardoor je ze beter leert waarderen. Maar dan moet je wel eerst toevallig het goede liedje selecteren. Zo geniaal is die functie dus niet. Helaas.

Geef een reactie