Wederombederf’lijk Vers

Woensdagavond vond ik Nijmegen de zesde editie van het poëziefestival Onbederf’lijk Vers plaats. Het was weer een sfeervolle editie van hoog niveau. Ik was blij verrast door stadsdichter Jaap Robben, die (onder andere) met zijn kinderpoëzie het Vlaams Arsenaal wist te boeien. Hij moest na Bart Moeyaert dus dat zegt in ieder geval iets. Verder stond in het Arsenaal Amarantha Groen, die de meisjeswereld op treffende wijze naar poëzie wist om te zetten. Dat is niet helemaal mijn pakkie an, maar vervelen deed het niet.

Toen door naar De Foyer, waar Martijn Teerlinck, Tjitske Jansen en Kila en Babsie het podium beklommen – in die volgorde. Teerlinck moest als enige man opboksen tegen de krachtige vrouwen die na hem kwamen. Met zijn performance is in ieder geval niets mis. Maar tegen Tjitske Jansen kan hij niet op. Ik was geheel vergeten dat ik haar enkele jaren terug al een keer had gezien en dat ze toen ook heel goed was. Dat gebeurt, blijkbaar. Kila en Babsie, jawel een duo, waren de origineelste act van de avond en zeker ook de grappigste. Hun poëzie moet veel hebben van de voordracht: twee stemmen door elkaar, soms elkaar aanvullend, soms verstorend, soms vormen ze een waar gesprek, soms valt er geen chocolade van te maken. Maar het boeide de hele tijd.

De derde locatie, de Selexyz, was het thuis van Francine Oomen, maar ook van Kim Triesscheijn en Edwin Smet. Ik moet eerlijk bekennen dat Oomen me een beetje tegenviel. Ze was moe – zei ze – en dat kwam haar poëzievoordracht niet ten goede. Ook was het misschien wel heel veel liefdespoëzie achter elkaar (het hielp niet dat ze ons daar de hele tijd aan herinnerde). Nee, dan vond ik Kim Triesscheijn en Edwin Smet beter. Triesscheijn presenteerde mooie verstilde beelden. Ook hier was de liefde nooit ver weg, maar we moesten er zelf naar zoeken. Van een heel andere orde was Smet. Zowel achteloos als doordringend, zijn mond dichtbij de microfoon, begon hij voortvarend. Jammer genoeg verslapte mijn aandacht na enkele gedichten. Wellicht was het het tijdstip?

Hieronder enkele foto’s. Ze zijn slecht, onscherp en van te ver weg genomen. Maar dat komt door mijn telefoon… Morgen volgt ook nog een uitgebreide podcastspecial, met een voorbeschouwing met leken en commentaar van enkele liefhebbers. Maar dat vrijdag dus…

Bonus: een nauwelijks aanschouwbaar filmpje van Kila en Babsie!

[flash https://www.ditisstefan.nl/everythingandmore/SV_A0071.flv w=352 h=288]

3 reacties

Kila zit bij mij in de redactie van Vooys; ik ben dus redelijk op de hoogte van hun optredens! Als ze nog eens in de buurt zijn, hoor je het! (Leuk zijn ze he!)

Hee Stefan (en Jeroen :))! Wat leuk zeg, dat je zo enthousiast over ons schrijft en zelfs een filmopname van ons plaatst op je blog! We zijn erg vereerd. Natuurlijk ben je van harte welkom vaker naar onze optredens te komen. Zoals je al zei worden die op http://www.kilababsie.nl aangekondigd. Nogmaals bedankt voor je complimenten! Groetjes, Kila (&Babsie natuurlijk)

Geef een reactie